DOCUMENTE Parlamentul European este refuzat de ambasadoarea Finlandei cu o propunere privind procurorul-șef european

Laura Codruța Kovesi este candidata Parlamentului European, iar Consiliul UE îl susține pe francezul Jean Francois Bohnert

Echipa de negociatori a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului-șef european a transmis o scrisoare ambasadoarei Finlandei, Marja Rislakki, negociator din partea Consiliului UE, în care solicită ca la discuțiile care încep la 20 martie să fie invitat și președintele Comisiei de experți care a desemnat-o pe Laura Codruța Kovesi favorită pentru acest post. Ambasadoarea Finlandei, care reprezintă Consiliul Uniunii Europene, a respins solicitarea europarlamentarilor.

Scrisoare Claude Moraes pentru negocieri EPPO

​Într-un schimb de scrisori, pe care Europa Liberă vi le prezintă în exclusivitate, se stabilește și calendarul negocierilor.

„Întâlnirea (prima, pe 20 martie în actuala etapă - n.r.) ar putea oferi ambelor echipe de negociere oportunitatea de a explica procedura prin care fiecare parte a ajuns la selectarea candidatului său”, au scris cei trei europarlamentari care vor negocia desemnarea procurorului-șef european - Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE, Ingeborg Grassle, președinta Comsiei de control bugetar, și Judith Sargentini, vicepreședinte al Comsiei LIBE.

„Considerăm că ar reprezenta o valoare în plus invitarea președintelui Comisei de selecție, alcătuită din experți, pentru a explica mai amănunțit cum a ajuns la concluziile sale și, de asemenea, pentru a răspunde la eventuale întrebări pe care le-ar putea avea delegațiile noastre de negociere”, au scris cei trei europarlamentari în scrisoarea adresată ambasadorului Finlandei la Uniunea Europeană.

Scrisoare Claude Moraes pentru negocieri EPPO pagina 2

Comisia de experți a fost prima etapă de desemnare a procurorului-șef european. Șeful comisiei este Ulrike Haberl – Schwarz , care a explicat Parlamentului European care au fost motivele pentru care Laura Codruța Kovesi a fost aleasă prima dintre toți candidații. El a spus că membrii comitetului au selectat-o pe Kovesi pentru experienţa profesională în poziţii de conducere, pentru ”realizările impresionante ale parchetelor pe care le-a condus”, dar şi pentru ”capacitatea de a rezista la o presiune considerabilă”.

La vremea respectivă,în februarie 2019, președintele Comitetului de selecție mai arăta că Laura Codruța Kovesi „a convins comitetul de înţelegerea clară a provocărilor viitoare, de profesionalismul său şi capacitatea de a construi un Parchet European independent şi eficient”.

Revenind la schimbul de scrisori între delegațiile care vor negocia, redăm răspunsul pe care ambasadorul Finlandei l-a oferit PE.

Scrisoare de răspuns Consiliul UE EPPO pagina 1

În scrisoarea de răspuns trimisă de ambasadorul Finlandei, propunerea delegației Parlamentului European a fost respinsă. Din această delegație, din care vor face parte, pe lângă ambasadorul Finlandei și cel al Croației, ca și cel al Portugaliei la UE, se arată - „De vreme ce Parlamentul European și Consiliul și-au exprimat deja preferințele în privința candidaților, Consiliul consideră că nu este adecvat ca președintele Comitetului de selecție (Ulrike Haberl-Schwarz - n.r.) să participe la niciuna dintre reuniunile comune, în această etapă avansată a negocierilor”.

Ambasadoarea Finlandei mai amintește, în finalul răspunsului pe care l-a adresat delegației PE, „să ia în considerare că ordinea preferințelor”, așa cum a fost adoptată de Consiliul UE, îl desemnează pe candidatul francez Jean Francois Bohnert pe primul loc, urmat la egalitate de Laura Codruța Kovesi și candidatul german Andres Ritter. Cei trei ambasadori reprezintă delegația Consiliului UE, organism al Uniunii la a cărui președinție rotativă se află acum guvernul român. La nivelul acestei instituții Kovesi a pierdut locul unu la nominalizare, unde și ambasadorul României, Luminița Odobescu, a votat împotriva lui Kovesi. Odobescu a primit prin intermediul Ministerului de Externe român, mandat din partea ministrului Justiției, Tudorel Toader, ca fosta șefă a DNA să nu primească votul guvernului de la București.

Scrisoare de răspuns Consiliul UE EPPO pagina 2

În procedura de selecție a procurorului-șef DNA au fost, așadar, consumate următoarele etape. Prima, la nivelul Comitetului de experți, desemnați de Comisia Europeană, unde Kovesi a ieșit pe primul loc, iar candidatul francez, pe locul al doilea. A urmat votul COREPER II, cum este denumită reuniunea ambasadorilor țărilor membre ale UE, în cadrul Consiliului UE. Aici, Kovesi a ieșit pe locul al doilea, după Bohnert. Cea de-a treia etapă a fost în Parlamentul European. După două rânduri de voturi în comisiile LIBE (de drepturi și libertăți) și CONT (de control bugetar), Kovesi a ieșit din nou câștigătoare. Și în conferința președinților din Parlamentul European, Kovesi a fost preferată, astfel că a devenit candidatul Parlamentului European. Urmează acum ca PE și Consiliul UE să negocieze. Rezultatul acestor negocieri se întoarce în Parlamentul European, unde trebuie validat prin votul plenului.

În privința calendarului de negociere, schimbul de scrisori al celor două delegații indică următorul program.

Miercuri, 20 martie va avea loc prezentarea fiecărei echipe de negociere și adoptarea unei schițe a calendarului de negocieri care urmează. Apoi urmează prezentarea evaluări candidaților de către toate părțile implicate în selectarea viitorului șef al Parchetului European și o negociere generală pentru a se ajunge la un numitor comun.

Pe 27 Martie sunt prevăzute la Strasbourg alte negocieri pentru a se ajunge la un acord comun, dar această dată nu e bătută în cuie. Urmează apoi alte două întâlniri pe 4 și pe 10 aprile, ambele la Bruxelles.