Documente secrete. Marina rusă se antrenează să țintească obiective din Europa, inclusiv România, cu rachete cu capacitate nucleară (FT)

Președintele rus Vladimir Putin și comandantul șef al marinei ruse, amiralul Alexander Moiseiev, la parada anuală de Ziua Marinei din Sankt Petersburg, Rusia, 28 iulie 2024.

Rusia și-a antrenat marina să vizeze locații din Europa, folosind rachete cu capacitate nucleară într-un potențial conflict cu NATO.

Hărți ale unor ținte îndepărtate precum coasta de vest a Franței și Barrow-in-Furness din Marea Britanie sunt detaliate într-o prezentare pentru ofițeri care precede invazia pe scară largă a Ucrainei, potrivit unor documente secrete văzute de Financial Times.

Numai că în documentele secrete studiate de jurnaliștii de la Financial Times, Rusia pare să se pregătească de război nu doar cu țările membre NATO, ci cu întreaga lume. Sunt luate în calcul inclusiv ținte - obiective militare sau strategice - din țările prietene: China, Iran și Coreea de Nord.

FT a mai scris, în baza aceleiași arhive care cuprinde 29 de dosare militare rusești secrete, că Moscova a făcut de fiecare dată repetiții privind folosirea armelor nucleare tactice în primele etape ale unui conflict cu o mare putere mondială.

Cele mai recente dezvăluiri arată cum Rusia și-a imaginat un conflict cu Occidentul care ajunge cu mult dincolo de frontiera sa imediată cu NATO, plănuind o serie de lovituri copleșitoare în Europa de Vest. Financial Times a văzut documentele din surse occidentale.

Dosarele, întocmite între 2008 și 2014, includ o listă de ținte pentru rachete care pot transporta fie focoase convenționale, fie arme nucleare tactice. În documentele citate, ofițerii ruși evidențiază avantajele utilizării atacurilor nucleare într-un stadiu incipient al conflictului.

Prezentarea arată, de asemenea, că Rusia și-a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe navele de suprafață, o capacitate despre care experții spun că prezintă riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau de accident.

Documentul notează că „manevrabilitatea ridicată” a marinei îi permite să facă „lovituri bruște și preventive” și „lovituri masive cu rachete din diverse direcții”. Acesta adaugă că armele nucleare sunt „de regulă” destinate utilizării „în combinație cu alte mijloace de distrugere” pentru a atinge obiectivele Rusiei.

Analiştii care au examinat documentele au spus că sunt în concordanţă cu modul în care NATO a evaluat ameninţarea cu rachete cu rază lungă de acţiune din partea marinei ruse şi viteza cu care Rusia va recurge probabil la utilizarea armelor nucleare.

Hărțile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri de prezentare decât pentru utilizare operațională, ilustrează un eșantion de 32 de ținte NATO în Europa pentru flotele navale ale Rusiei.

Țintele flotei baltice ale Rusiei sunt în mare parte în Norvegia și Germania, inclusiv baza navală din Bergen.

Flota de Nord a Rusiei ar fi de așteptat să atingă ținte industriale de apărare, cum ar fi șantierul naval de la Barrow-in-Furness, din nord-vestul Angliei, unde se construiesc submarine britanice.

Parada de Ziua Marinei, St. Petersburg, iulie 2019

Prezentarea ilustrează, de asemenea, modul în care doctrina s-ar putea aplica în posibile războaie din Marea Neagră, Marea Caspică și Pacific.

Pe aceeași hartă, România figurează cu trei ținte: baza Deveselu, baza Mihail Kogălniceanu şi podul Giurgiu-Ruse, Bulgaria figurează cu două ținte, iar Turcia cu cinci.

Scenariile rusești includ războaie atât cu țările membre NATO, cât și cu aliații actuali ai Rusiei: China, Iran, Azerbaidjan şi Coreea de Nord. China, de exemplu figurează cu cinci ținte pe hartă, Coreea de Nord cu două, Coreea de Sud doar cu una, iar Japonia cu șase. Criteriile după care au fost stabilite aceste ținte nu sunt detaliate și nici de ce o țară parteneră, precum Coreea de Nord, are mai multe ținte care pot fi atacate în cazul unui conflict decât Coreea de Sud. Cel mai probabil, cum e cazul României, sunt baze militare și obiective strategice care ar putea fi vizate.

William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Centrul Stimson, a comentat că eşantionul de obiective reprezintă doar o mică parte din „sute, dacă nu mii, de ţinte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ţinte militare şi de infrastructură critică".

Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că țintele de pe tot continentul ar fi în pericol de îndată ce armata rusă ar intra în război cu forțele NATO în țările din prima linie, cum ar fi statele baltice și Polonia, spun analiști și foști oficiali.

„Conceptul lor de război este unul de război total”, spune Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, care studiază controlul armelor.

„Ei văd aceste lucruri [focoase nucleare tactice] ca arme potențial câștigătoare de război”, a adăugat el. „Vor dori să le folosească și vor dori să le folosească destul de repede.”

Armele nucleare tactice, care pot fi livrate cu rachete lansate pe uscat sau pe mare sau din aeronave, au o rază de acțiune mai scurtă și sunt mai puțin distructive decât armele „strategice” mai mari concepute pentru a viza SUA.

Cu toate acestea, ele pot elibera mult mai multă energie decât cele lansate la Nagasaki și Hiroshima în 1945.

Președintele rus Vladimir Putin și șeful marinei ruse, amiralul Nikolai Yevmenov, la o paradă care marchează Ziua Marinei la Sankt Petersburg, Rusia, 31 iulie 2022.


Președintele rus Vladimir Putin a lansat sistematic amenințări la adresa aliaților europeni ai Ucrainei, cărora le-a cerut să nu sprijine militar Kievul.

„Trebuie să-și amintească că sunt state mici, dens populate”, a spus el în luna mai a acestui an.

Prezentarea face referire, de asemenea, la opțiunea unei așa-numite lovituri demonstrative - detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată „într-o perioadă de amenințare imediată de agresiune” înainte de un conflict real pentru a speria țările occidentale.

Rusia nu a recunoscut niciodată că astfel de atacuri sunt în doctrina sa. O astfel de lovitură, spun dosarele, ar arăta „disponibilitatea pentru utilizarea armelor nucleare de precizie nestrategice” și „intenția de a folosi arme nucleare”.

Alberque, fost director al Centrului NATO pentru Controlul Armelor, Dezarmarea și Neproliferarea armelor de distrugere în masă (ADM) a declarat: „Vor ca teama față de folosirea armelor nucleare rusești să fie cheia magică care deblochează acceptul Occidentului”.

Dosarele secrete spun că prioritatea Rusiei într-un conflict cu NATO este „slăbirea potențialului militar și economic al inamicului”.

Parada de Ziua Marinei, iulie 2023

Analiştii au spus că acest lucru înseamnă că Rusia va lovi ținte civile şi infrastructura critică, aşa cum a făcut în Ucraina.

Fabian Hoffmann, cercetător la Universitatea din Oslo, care studiază politica nucleară, a spus că combinația de lovituri nucleare și convenționale expuse în prezentare formează „un pachet care semnalează, practic, adversarului că acum lucrurile se încing cu adevărat. Și ar fi înțelept să vorbiți cu noi despre cum putem rezolva asta.”

Conform calculelor NATO, țările din alianță au mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a proteja flancul estic al alianței împotriva unui atac pe scară largă din partea Rusiei.

Putin a declarat în iunie că Europa va fi „mai mult sau mai puțin lipsită de apărare” împotriva atacurilor rusești cu rachete.

Dara Massicot, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că strategii ruși au considerat parțial armele nucleare ca esențiale în primele etape ale oricărui conflict cu NATO tocmai din cauza resurselor convenționale inferioare ale armatei lor.

„Pur și simplu nu au suficiente rachete”, a spus ea.

Documentele scurse arată, de asemenea, că Rusia și-a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe navele de suprafață, în ciuda unui acord din 1991 între Uniunea Sovietică și SUA de a le elimina.

Printre purtătorii de arme nucleare tactice ai Rusiei, acesta enumeră „rachete antisubmarine cu focoase nucleare plasate pe nave și submarine de suprafață” și „rachete ghidate antiaeriene cu focoase nucleare pentru a învinge grupurile de apărare aeriană inamice”.

Recunoașterea a fost uimitoare, având în vedere pericolele inerente ale transportului de arme nucleare pe mare chiar și pe timp de pace, a spus Alberque.

Spre deosebire de un submarin cu rachete balistice strategice conceput pentru a lansa încărcături nucleare din adâncul oceanului, o navă cu flotă de suprafață cu focoase nucleare la bord ar fi expusă unui risc mult mai mare de avarie pe timp de furtună sau în cazul unui atac al inamicului.

Nava de rachete „Serpukhov” la parada Marinei Ruse, 2017.

Exercițiile recente ordonate de Putin, la care s-au făcut repetiții privind folosirea armelor nucleare tactice, dovedesc că documentele scurse concordă cu doctrina militară rusă actuală.

În iunie, forțele armate ale Rusiei au făcut exerciții pentru încărcarea rachetelor de croazieră antinavă P-270 din epoca sovietică pe o corvetă din clasa Tarantul din Kaliningrad, unde oficialii NATO spun că Rusia ar avea un stoc nedeclarat de focoase nucleare tactice.

Imaginile exercițiilor au arătat trupele celui de-al 12-lea directorat (GUMO), direcție din Ministerul rus al Apărării care gestionează arsenalul nuclear rusesc, exersând mutarea rachetei în containerul pe care l-ar folosi o rachetă înarmată complet nuclear, cu forța de pază adecvată și procedurile de manipulare a un focos nuclear.

Îți mai recomandăm Marina rusă a început exerciții militare ample cu cea mai mare parte a flotei
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI