Doi piloți bulgari au murit într-un zbor de antrenament lângă baza aeriană Graf Ignatievo

Imagine de arhivă. Oamenii se uită la avionul de luptă cu reacție Mig-29 care se pregătește pentru decolare în timpul unui spectacol în aer liber în baza aeriană militară Graf Ignatievo, la est de capitala Bulgariei Sofia, 1 iunie 2007

Doi piloți bulgari de la Baza Aeriană „Graf Ignatievo” și-au pierdut viața după prăbușirea unui avion militar L-39 ZA.

Echipajul, de la baza Dolna Mitropolia, era format din maiorul Petko Dimitrov, născut în 1973, și locotenentul Ventsislav Atanasov Dunkin, născut în 1996.

Baza Aeriană Grad Ignatievo, singura bază de luptă care găzduiește două escadrile de avioane cu reacție, este situată la aproximativ 10 kilometri nord de Plovdiv, al doilea oraș ca mărime al Bulgariei.

Sarcina piloților era una de rutină pentru echipă și era o repetiție pentru un eveniment aviatic programat să aibă loc sâmbătă: împlinirea a 20 de ani de la aderarea Bulgariei la NATO şi cea de-a 35-a aniversare a introducerii avioanelor MiG-29 în dotarea forţele aeriene bulgare, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Piloți și soldaț în fața unui avion cu reacție Eurofighter Typhoon al Forțelor Aeriene Spaniole, în timpul unei ceremonii de certificare la baza aeriană Graf Ignatievo, Bulgaria, 17 februarie 2022

Ministrul Apărării, Atanas Zaprianov, și prim-ministrul Dimitar Glavchev au confirmat tragicul incident, scrie novinite.com.

Accidentul a avut loc la ora 12:13, în timpul unui zbor de antrenament.

Ambii piloți erau instructori la baza 12, cunoscuți pentru priceperea lor în pilotarea aeronavelor L-39.

Ministrul l-a descris pe maiorul Dimitrov ca pe unul din cei mai experimentați piloți de L-39 din Bulgaria, în timp ce locotenentul Dunkin, deși mai tânăr, era considerat un talent în ascensiune.

Aeronava, a menționat ministrul, a fost supusă unei verificări amănunțite înainte de decolare. Mai mult, i-a fost făcută recent o revizie majoră, după care a fost utilizată frecvent la antrenamente.

Cu toate acestea, nu au putut fi făcute publice detalii cu privire la posibila cauză a accidentului, pentru că ancheta este încă în desfășurare.

„Erau piloți excelenți , cu o pregătire excepțională”, a spus generalul Stefan Petrov, comandantul bazei a doua.

Petrov nu a putut oferi o explicație pentru defecțiunea sistemului de catapultă și s-a abținut să speculeze cu privire la motivele accidentului.

„Sarcina a fost repetată de multe ori, ceea ce indică că erau bine pregătiți. Maiorul Dimitrov a fost unul din cei mai buni piloți de L-39 ai Bulgariei, iar locotenentul Dunkin, un tânăr pilot cu mare potențial, era una din vedetele în ascensiune ale bazei”, a adăugat Petrov.

Manevrele pentru care se antrenau erau nu doar foarte complexe, ci și impresionante din punct de vedere vizual.

Încă nu este clar dacă aeronava a căzut în timpul celei de-a treia sau a patra manevre, dar s-a prăbușit în pădurea din apropierea bazei aeriene.

Din cauza altitudinii foarte scăzute a zborului, se crede că piloții nu au avut suficient timp pentru a activa sistemul de ejecție.

Ministrul anulează demonstrația. Zi de doliu pentru Forțele Armate

Ministrul apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov, a anulat demonstraţia aviatică care urma să aibă loc sâmbătă la baza aeriană Graf Ignatievo, a comunicat vineri Ministerul Apărării, transmite BTA.

Premierul a transmis condoleanțe familiilor și celor dragi piloților decedați.

Ministrul Apărării a anunțat că sâmbătă va fi declarată zi de doliu pentru Forțele Armate.

Preşedintele bulgar Rumen Radev, fost pilot militar, a făcut un zbor demonstrativ în aceeași zi de la baza Graf Igantievo cu un avion F-16, la invitaţia Forţelor Aeriene ale SUA.

„Acest zbor mă poartă înapoi în anul 2005, când eram comandantul bazei aeriene şi când m-am adresat Forţelor Aeriene ale SUA cu propunerea de a face o bază pentru F-16 în Bulgaria în loc de Aviano (în Italia - n.red.). Am început astfel o cooperare extrem de fructuoasă între Forţele Aeriene ale SUA şi Forţele Aeriene Bulgare”, le-a declarat preşedintele jurnaliştilor după zbor.

Îți mai recomandăm Cum obțin avioanele de război ale Rusiei tehnologie din Occident, în ciuda sancțiunilor
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI