Donald Trump critică decizia care permite Ucrainei să lovească cu rachete americane teritoriul Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele ales al SUA, Donald Trump, la o întâlnire la New York. 27 septembrie 2024.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a criticat administrația Biden pentru că a dat Ucrainei permisiunea de a ataca în interiorul Rusiei cu rachete americane puternice. Președintele ales spune că măsura escaladează conflictul.

„Nu sunt de acord cu trimiterea de rachete la sute de kilometri în Rusia. De ce facem asta? Doar escaladăm acest război și îl înrăutățim. Acest lucru nu ar fi trebuit să fie permis”, a spus Trump într-un interviu acordat revistei Time, publicat pe 12 decembrie.

După mai mult de un an de ezitări, administrația Biden a permis luna trecută Ucrainei să lovească activele militare din Rusia cu rachete tactice american ATACMS fabricate în SUA. Rachetele puternice și de precizie pot lovi ținte de până la 300 de kilometri.

Administrația Biden a justificat atunci decizia spunând că vine după ce Rusia a escaladat conflictul prin desfășurarea a aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni pe front.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al SUA pentru securitatea națională, a refuzat să răspundă la comentariile lui Trump cu privire la ATAMCS, spunând doar că președintele Joe Biden va continua să sprijine Ucraina până la încheierea mandatului său luna viitoare.

La doar câteva zile după ce Ucraina a lansat primul său ATACMS în Rusia, Kremlinul a răspuns lovind Ucraina cu o nouă rachetă balistică intermediară, Oreșnik, capabilă să transporte focoase nucleare.

Kremlinul a transmis atunci că utilizarea rachetei balistice este un mesaj pentru Occident.

Donald Trump nu a spus dacă va retrage unilateral permisiunea Ucrainei de a folosi ATACMS în Rusia, după ce va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, sau dacă va folosi o asemenea decizie ca monedă de schimb în negocierile cu Kremlinul.

Îți mai recomandăm Donald Trump nu exclude să scoată SUA din NATO: „Europa se comportă îngrozitor. Profită de noi”

Trump a spus în campania electorală că ar putea pune capăt războiului de aproape trei ani dintre Rusia și Ucraina în „24 de ore”. Declarația a stârnit îngrijorarea că aceasta ar putea însemna că Ucraina ar putea fi constrânsă să cedeze teritoriile ocupate în prezent de forțele Moscovei în schimbul păcii.

Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, oferind Washingtonului o influență semnificativă asupra negocierilor de pace.

Când a fost întrebat dacă intenţionează sau nu să renunţe la sprijinul pentru Kiev, pentru a obține un acord de pace, Trump a spus: „Singura modalitate de a ajunge la un acord este să nu abandonezi”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca angajamentele de securitate occidentale față de Ucraina să facă parte din orice înțelegere negociată. Zelenski – și majoritatea ucrainenilor – doresc aderarea la NATO, și afirmă că doar astfel Rusia va fi împiedicată să invadeze din nou Ucraina.

Donald Trump nu a fost întrebat despre aderarea Ucrainei la NATO, în schimb a criticat alianța militară dominată de SUA, despre care a spus că este o povară asupra finanțelor SUA. Statele Unite plătește aproximativ 60% din cheltuielile militare ale NATO.

În timpul unei întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 7 decembrie la Paris, Trump a spus că nu susține aderarea Ucrainei la NATO, a relatat Wall Street Journal.

Cu toate acestea, Trump a declarat că vrea ca forțele europene de menținere a păcii să monitorizeze încetarea focului, a mai scris publicația. Statele Unite vor sprijini efortul, dar nu cu trupe americane, le-ar fi spus Donald Trump celor doi lideri, a mai scris WSJ.

Separat, într-un discurs din 12 decembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a cerut membrilor europeni ai NATO să își intensifice cheltuielile, avertizând că amenințarea Moscovei nu se va dispărea prea curând.

„Rusia se pregătește pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina și cu noi”, a spus Rutte într-un discurs la Bruxelles.

„Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne va veni în cale în patru-cinci ani. Este timpul să trecem la o mentalitate pe timp de război și să ne accelerăm producția și cheltuielile de apărare”, a mai spus secretarul general NATO.

Îți mai recomandăm Mark Rutte: NATO nu este pregătită de o confruntare cu Rusia, trebuie să treacă la mentalitatea de război

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.