Donald Trump condamnă, pentru a doua oară, violențele de la Capitoliu

Donald Trump a fost pus miercuri pentru a doua oară sub acuzare de către Camera Reprezentanților

Președintele în exercițiu Donald Trump a lansat miercuri un nou mesaj video către națiune în care condamnă violențele care a avut loc la Capitoliu în urmă cu o săptămână, dar nu menționează nimic despre votul pentru punerea sa sub acuzare care a avut loc în Camera Reprezentanților.

Trump a emis videoclipul pe 13 ianuarie, în același timp în care președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a semnat articolul de punere sub acuzare pentru presupusa „incitare la insurecție”.

Punerea sub acuzare a fost fost aprobată cu un vot de 232 la 197 în Camera Reprezentanților. Zece republicani au susținut demersul democraților care l-a făcut pe Trump singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost pus sub acuzare de două ori.

Trump a fost pus sub acuzare pentru prima dată în 2019 pentru că s-ar fi oferit să acorde Ucrainei un ajutor militar de 400 de milioane de dolari în schimbul acordului dat de președintele ucrainean de a anunța anchetarea contracandidatului său la președinție, Joe Biden și a fiului său Hunter, care aveau relații de afaceri cu compania de gaze ucraineană Burisma. Senatul a votat în 2020 pentru achitarea acestuia.

Rezoluția de acuzare citează retorica lui Trump și acuzațiile nefondate răspândite despre victoria președintelui ales Joe Biden, inclusiv remarcile pe care le-a făcut la un miting cu puțin înainte de atacul din 6 ianuarie, care s-a soldat cu cinci decese.

În mesajul său video, Trump a condamnat cu tărie violența, spunând că „merge împotriva a tot ceea ce cred în și tot ceea ce reprezintă mișcarea noastră. ”

Dar Trump nu a spus nimic despre acuzațiile că a incitat gloata, chemând în schimb americanii să „depășească pasiunile momentului”.

Donald Trump urmează să își încheie oficial mandatul pe 20 ianuarie când democratul Joe Biden va depune jurământul de învestitură.