Un suspect sau învinuit într-un dosar penal, care nu e mulțumit de ritmul anchetei, poate cere unui judecător urgentarea acesteia, pentru a-și lămuri situația juridică.
Cel mai vechi dosar care îl vizează pe actualul procuror-șef european, Laura Codruța Kövesi, deschis de Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), are aproape 4 ani.
Anchetată inițial de fosta șefa a SIIJ, controversata procuroare Adina Florea, care s-a pensionat la sfârșitul anului trecut, Kövesi a cerut de patru ori instanței supreme să oblige secția să soluționeze dosarele sale. Acestea se află acum la „noua” SIIJ, înființată la începutul anului trecut, în cadrul Parchetului General.
În ultima decizie, ÎCCJ a stabilit termen 1 iunie 2023 pentru a finaliza ancheta privind presupusele fapte de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în dosarul aducerii în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa. Cazul a fost deschis în urma unui denunț al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, fugar în Serbia.
Decredibilizarea dosarelor lucrate de procurori anchetați de SIIJ
În condițiile în care vechea SIIJ a înregistrat ca dosar penal orice plângere venită din partea miilor de inculpați care s-au plâns de cei care i-au anchetat sau îi judecă, trei procurori care se ocupă acum, la nivel de Parchet General, de anchetarea magistraților au preluat 2.900 de dosare de la SIIJ.
Îți mai recomandăm Saga SIIJ | „Secția Specială” nu se desființează, se transformăDin informațiile obținute de Europa Liberă, în zece luni, aceștia au închis 1.500 de dosare, dar printre ele nu se află și cele ale foștilor procurori DNA.
„Eu și colegul Man am fost puși sub acuzare la începutul lunii decembrie 2019, iar de atunci nu s-a mai administrat nicio probă, nu s-a mai făcut niciun act de urmărire penală, deși ÎCCJ Secția penală, a constatat atât în 2021 cât și în 2022 că activitatea de urmărire penală nu s-a îndeplinit într-o durată rezonabilă. Astfel că a stabilit prin două încheieri ca noua SIIJ să finalizeze cercetările”, ne-a declarat procurorul Cristian Ardelean, fost procuror DNA, în prezent anchetator la Parchetul Tribunalului Bihor.
Tot Adina Florea a început urmărirea penală față de cei doi în calitate de suspecți pentru șantaj și abuz în serviciu. Era noiembrie 2019.
Deși au trecut mai bine de trei ani de atunci, noua Secție specială nu i-a audiat în dosar. „A durat și pentru că dosarul a fost repartizat succesiv la mai mulți procurori. Nu cunosc motivele pentru care se dorește ca noi sa rămânem o perioadă îndelungată cu calitatea de suspecți, cert este că această împrejurare a fost folosită de inculpații pe care noi îi cercetăm sau de avocații acestora pentru a ne decredibiliza dosarele”, mai susține Ardelean.
2.900 de dosare la trei oameni
Procurorul General al României, Gabriela Scutea, ar trebui să facă noi propuneri de procurori Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi validați ca anchetatori de magistrați.
În mai 2022, CSM a ales 35 de procurori pentru a ancheta magistrați, dintre care șase de la centru și restul în teritoriu. În decembrie 2022, dintre cei șase, patru s-au pensionat.
Din mai anul trecut, s-a mai organizat o singură selecție, un singur anchetator fiind acceptat să ancheteze magistrați din structura centrală.
Predoiu și calitatea actului de justiție
În privința cazului Kövesi, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a făcut precizări într-o intervenție recentă la Europa FM.
„Din câte știu, s-a lucrat la acest dosar prin doi procurori care s-au succedat. Unul s-a pensionat. Și acum lucrează un alt domn procuror sau doamnă procuror – nu știu exact. Trebuie să parcurgă, trebuie să studieze (...) Hotărârea ÎCCJ trebuie dusă la îndeplinire cât mai rapid cu putință, dar nu cu prețul sacrificării calității actului de justiție”, spune ministrul Predoiu, artizan al noii structuri de anchetare a magistraților.
Pe vremea când magistrații corupți erau anchetați de DNA, adică în intervalul 2002 – 2018, procurorii au trimis în judecată 161 de magistrați, iar până în 2022 au fost deja condamnați 117: - 56 de procurori, 60 de judecători și 1 magistrat asistent.
De când a fost înființată Secția Specială, adică 2018, corupția din magistratură a părut să dispară miraculos. În patru ani, niciun magistrat nu a fost trimis în judecată pentru corupție, noua structură a întocmit doar 5 rechizitorii pentru alte fapte, trei dintre aceste dosare primind soluție de achitare.