Actualizare - Contactat de stiripesurse.ro, generalul Corbu a precizat că revenirea sa la statutul de cadru militar activ nu are legătură cu alegerile sau cu orice alte evenimente actuale, cererea fiind depusă în urmă cu o lună.
Scopul revenirii sale în activitate ar ține de participarea la un concurs pentru o funcție managerială în Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), unde activează în prezent ca civil. El a exclus revenirea în magistratură.
Știrea inițială
Corbu a fost unul dintre procurorii militari care au instrumentat dosarul violențelor jandarmilor de la protestul din 10 august 2018.
În urma incidentelor, au fost rănite 433 de persoane.
Până în prezent, s-au constituit parte civilă în dosar 312 dintre persoanele vătămate.
Ionel Corbu a spus atunci că „din punctul meu de vedere sub nici o formă actele de agresiune exacerbată nu se justifică, pentru că există multiple modalităti de estompare”.
Din cauza declarației sale a fost cercetat de Inspecția Judiciară, condusă la acea vreme de judecătorul Lucian Netejoru.
Pe 17 octombrie 2023, Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă – cu o stea Ionel Corbu din Ministerul Apărării Naționale.
Tot la acea dată, președintele Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcție, ca urmare a pensionării, a procurorului militar Ionel Corbu, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. La acea vreme, Corbu era inspector judiciar.
Ce s-a întâmplat pe 10 august 2018
Zeci de mii de oameni, unii veniți din toate colțurile Europei, au protestat pe 10 august 2018 împotriva guvernului PSD, condus de Viorica Dăncilă, guvern care era însă dirijat din spate de liderul social-democrat Liviu Dragnea.
Protestul avea drept scop oprirea asaltului asupra Justiției, început cu un an înainte, prin Ordonanța 13.
În jurul orei 16:00, au apărut primele incidente: jandarmii au început să pulverizeze gaze lacrimogene.
Printre protestatari s-au infiltrat indivizi violenți și provocatori aparținând unor galerii de fotbal.
La finalul zilei, în jurul orei 23:00, jandarmii au intervenit în forță pentru împrăștierea manifestanților, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Imagini cu oameni cu mâinile ridicate sau stând în genunchi în timp ce erau loviți de către jandarmi au fost preluate de publicații și televiziuni din toată lumea.