Pe listă se află diplomați din 34 de țări, inclusiv președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, și premierul Pakistanului, Imran Khan, conform The Guardian. NSO neagă faptul că Macron ar fi fost o țintă - aceștia spun că doar pentru că era pe listă, nu înseamnă că a și fost urmărit. În orice caz, persoanele sunt de interes pentru guvernele care au contractat compania.
Alți politicieni de rang înalt de pe listă sunt:
- Charles Michel, președintele Consiliului European. Michel era premierul Belgiei când a fost pus pe listă;
- Louis Michel, tatăl lui Charles Michel și fost ministru de externe al Belgiei;
- Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul-general al Organizației Mondiale a Sănătății;
- Saad Hariri, care a fost până săptămâna trecută premierul Libanului;
- Regele Mohammed VI al Marocului, care a fost adăugat pe listă de forțele secrete din propria sa țară;
- Saadeddine Othmani, premierul Marocului;
- Felipe Calderon, fostul președinte al Mexicului;
- Mostafa Madbouly, premierul Egiptului;
- Barham Salih, președintele Iranului;
- Moussa Faki Mahamat, președintele comisiei Uniunii Africane;
- Robert Malley, negociator-șef al pactului SUA-Iran.
NSO au menționat că Macron, Regele Marocului și directorul OMS „nu sunt și nu au fost niciodată ținte ale clienților NSO Group”.
Îți mai recomandăm Dosarul Pegasus | Spionaj la nivel mondial împotriva jurnaliștilor și activiștilorUn grup de politicieni francezi se află pe listă - 14 din 20 dintre miniștrii Franței și fostul premier Edouard Philippe. Se pare că aceștia ar fi fost puși pe listă de către autoritățile marocane. Telefonul lui Francois Rugy, fost ministru al mediului, arată urme digitale concrete ale software-ului NSO.
„Sub Emmanuel Macron, relația [Franța-Maroc] a trecut printr-o perioadă idilică, un climat complet lipsit de nori”, a spus Dorothee Schmid, directoarea programului Orientului Mijlociu de la Institutul Francez pentru Relații Internaționale. Revelația numerelor de telefon pare să spargă această iluzie de pace între Franța și fosta sa colonie.
Guvernul Indiei este criticat aspru după ce s-a aflat că pe lista celor posibil urmăriți se află un politician din opoziție, Rahul Gandhi, un număr mare de jurnaliști și activiști indieni, precum și un strategic politic din opoziție. Nu se știe dacă aceștia au și fost urmăriți, însă 10 din cele 37 de telefoane în care a fost depistat software-ul de spionaj sunt din India.
Îți mai recomandăm Raportul Comisiei Europene despre statul de drept | Îngrijorări privind deficitul de magistrați și transparența proprietății mass-mediaJurnaliștii de la 17 corporații media au început să urmărească folosirea programului Pegasus, una dintre cele mai puternice unelte de spionaj dezvoltate până acum, o creație israeliană. Programul, odată ajuns în telefonul cuiva, poate copia mesajele trimise și primite, poate colecta pozele și alte fișiere, poate înregistra apelurile, poate urmări calendare și istoricul de internet, poate filma prin camera frontală, poate activa microfonul pentru a înregistra conversații și știe unde s-a deplasat și cu cine s-a întâlnit proprietarul telefonului.
Printre cele 50.000 de numere de telefon care ar fi putut fi urmărite prin Pegasus în 50 de țări, se află cel puțin 1.000 de indivizi pe care i-au putut identifica jurnaliștii. Dintre aceștia, 189 sunt jurnaliști, 600 politicieni și oficiali de stat, iar 85 sunt activiști. Există pe listă și câțiva șefi de stat. Nu toate numerele de pe listă au fost urmărite, ci doar posibile ținte.
Îți mai recomandăm China, acuzată de atac cibernetic asupra serverelor Microsoft Exchange