Două companii chineze care produceau drone folosite de Rusia în războiul din Ucraina, sancționate de SUA

Membrii unei unități de deminare a poliției scot un focos dintr-o dronă kamikaze rusă din Ucraina. (imagine generică)

Statele Unite au impus joi sancțiuni împotriva a două companii chineze și a unei companii ruse afiliate implicate în fabricarea și transportul de drone pe care Rusia le-a folosit în războiul său pe scară largă din Ucraina.

Cele două companii chineze sancționate de Departamentul de Trezorerie al SUA sunt Xiamen Limbach Aircraft Engine Company și Redlepus Vector Industry Shenzhen.

Xiamen Limbach Aircraft Engine Company produce un motor care alimentează vehiculele aeriene fără pilot cu rază lungă de acțiune din seria Garpiya din Rusia, a declarat Departamentul de Trezorerie al SUA. Redlepus Vector Industry Shenzhen este implicată în transportul dronelor de atac, a declarat departamentul într-un comunicat.

Un cetățean rus și o companie rusă afiliată celor două companii chineze au fost, de asemenea, desemnați în sancțiunile anunțate pe 17 octombrie.

Aceștia sunt Artem Yamshchikov, director general și proprietar efectiv al TSK Vektor, care servește ca intermediar între o companie rusă și furnizorii din China pentru proiectul rus Garpiya.

De asemenea, Yamshikov conduce și deține Company Limited Liability Trading House Vector, afiliatul rus care a fost inclus pe lista de sancțiuni în anunțul din 17 octombrie.

Departamentul de Trezorerie a declarat că noile sancțiuni sunt primele impuse de SUA entităților chineze care produc sisteme complete de arme în parteneriat cu firme rusești.

Sancțiunile impuse anterior entităților chineze le-au vizat pe cele care au furnizat componente critice pentru baza militaro-industrială a Rusiei.

„Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe expertiza profesioniștilor străini și pe importul de tehnologii sofisticate pentru a-și susține programul de arme și pentru a-și avansa campania militară împotriva Ucrainei”, a declarat subsecretarul interimar al Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Bradley T. Smith.

„Vom continua să perturbăm rețelele care permit achiziționarea și utilizarea de către Rusia a acestor arme avansate”.

Garpiya a fost folosită de Rusia în războiul său brutal împotriva Ucrainei, distrugând infrastructura critică și provocând victime în masă, a declarat Departamentul de Trezorerie.

Drona a fost proiectată și dezvoltată de experți din China și este produsă în fabrici din China, în colaborare cu firme rusești de apărare, înainte de a fi transferate în Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei, potrivit departamentului.

Sancțiunile îngheață toate activele deținute de persoanele fizice și companiile aflate în jurisdicția SUA și împiedică persoanele din SUA să desfășoare afaceri cu aceștia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.