Călin Georgescu și-a făcut campanie în primul rând pe rețeaua socială chineză TikTok, dar și pe cea americană YouTube.
Septimius Pârvu, expert în alegeri la asociația neguvernamentală Expert Forum, crede că „nu ai cum să faci atâta reclamă organică într-un timp atât de scurt, fără bani, încât să câștigi alegerile.”
Expertul își pune două întrebări:
- Câți bani a declarat candidatul în campanie și ce măsuri a luat AEP (n.r. Autoritatea Electorală Permanentă), mai ales în contextul în care există o decizie a BEC (n.r. Biroul Electoral Central) care ne spune că a făcut campanie nemarcată?
- De unde vin banii care au ajuns pe TikTok?”
Până ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Biroul Electoral Central (BEC) vor răspunde acestor întrebări, Europa Liberă a discutat cu un sociolog, un diplomat și un teolog ortodox care cunosc profilul votanților lui Călin Georgescu.
Îți mai recomandăm BEC elimină postările electorale ale candidatului Călin Georgescu. Nicolae Ciucă: PSD îl mai ajută o dată pe SimionSociologul Gelu Duminică: „În momentul în care nu mai sunt lideri, cauți salvatori”
Sociologul Gelu Duminică spune că votanții lui Călin Georgescu pe care îi cunoaște personal sunt oameni din clasa mijlocie, care câștigă peste media națională.
„Sunt absolvenți de studii superioare care au profundă lehamite față de clasa politică”, îi descrie sociologul.
Deocamdată, nu există date oficiale care să arate care este profilul social, demografic și economic al votanților și simpatizanților lui Călin Georgescu și a altor suveraniști precum George Simion.
Cei doi candidați, primul independent, al doilea lider al partidului Alianța pentru România (AUR), au primit împreună aproximativ 3,4 milioane de voturi.
Deși cifrele arată un fenomen, niciun sondaj realizat în ultima săptămână de dinaintea alegerilor nu a anticipat dimensiunea reală a simpatiei pentru cei doi suveraniști, care au obținut împreună cca. 37% din voturi.
Expertul în social-media Dragoș Stanca, folosind date colectate de INSOMAR, până la ora 21.00 în ziua votului, spune că profilul votanților lui Călin Georgescu a fost votat de circa 30% din tinerii de 18-24 de ani, în contrast cu sub 10% alegători de peste 65 de ani.
Îți mai recomandăm Rezultatele turului I la sediul AUR. George Becali: „Îmi convine cu Călin Georgescu, e suveranist de-al meu”Andrei Roman, CEO AtlasIntel, (compania de sondare care a anticipat că Elena Lasconi se va califica în turul doi), spune într-o analiză pentru Hotnews că există patru ipoteze pentru ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu:
- mobilizarea unei baze «ascunse» de votanți. „Mă refer la votanți care probabil nu ar fi mers la vot dacă nu erau mobilizați de Călin Georgescu, pentru că de obicei nu sunt interesați și nu participă la procesul electoral”;
- incapacitatea PSD și PNL de a mobiliza electoratul fidel;
- un val spontan de ultimă oră;
- cauze necunoscute.
Sociologul Gelu Duminică spune că cele două milioane de urmăritori și votanți ai lui Călin Georgescu nu aveau cum să nu fie observați de autorități.
„Ori au observat și au fost complici, ori n-au observat. Eu, personal, nu cred că nu s-a știut în anumite sfere că există o susținere ciudată. E foarte probabil ca oamenii care au avut informația, să-l susțină pe Călin Georgescu”, spune Gelu Duminică.
Indiferent cum i-a cucerit Călin Georgescu pe votanții săi, sociologul spune că ei nu trebuie condamnați.
„Nu cei 30% suveraniști ne sperie. În momentul de față, vorbim de o scădere a încrederii în partidele tradiționale. Domnul Georgescu a fost votat de oamenii care s-au simțit abandonați de partidele tradiționale. În momentul în care nu mai ai lideri, cauți salvatori. Oamenii au căutat salvatori și l-au găsit pe Călin Georgescu”, completează Gelu Duminică.
O altă posibilă cauză a votului pentru un candidat suveranist este eșecul Educației în a-și învăța cetățenii istoria reală, mai spune sociologul.
Printre ei se află și votanți de-ai lui Călin Georgescu.
„I-am învățat noi despre comunism, despre legionarism? Parte din România nu știe că noi am fost parte în Holocausului. Mare parte din România nu știe că România a fost zona cu cea mai mare perioadă de sclavie din toată Europa. Nu știm că nu am învățat! Noi trăim în peștera lui Platon, în care unii ne-au arătat niște umbre și ne-au spus asta e. Noi am fost cuiul lui Pepelea”, crede Duminică.
Îți mai recomandăm Victoria suveranistului #Călin Georgescu – cauze și consecințeDiplomatul Theodor Paleologu: „Votul pentru Călin Georgescu este un vot pentru Putin”
Doctor în Studii Politice, filozoful și diplomatul Theodor Paleologu spune pentru Europa Liberă că îl cunoaște pe Călin Georgescu din 2007 și că de atunci îi urmărește activitatea.
El descrie discursul electoral a lui Călin Georgescu și ascensiunea astfel: „Este o resurgență a protocronismului (n.r. acordarea unei priorități absolute cu orice preț a unei idei, a unei teme; protocronismul a fost strâns legat de național comunismul din vremea dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceaușescu) în varianta sa extremă, cum era pe vremuri, la «Săptămâna» lui Eugen Barbu.”
„Este evident că îl susține și o filieră de oameni care au conexiuni cu vechiul regim. Ascensiunea lui, cariera lui nasc în mod firesc, întrebări. Este susținut de o rețea conectată cu vechiul regim. A fost foarte clar asta pentru că l-am întâlnit într-un mediu în care evoluau și Sergiu Celac, și Mircea Malița. De asemenea, este susținut de o întreagă rețea legionară”, susține diplomatul Theodor Paleologu.
Sergiu Celac a avut mai multe funcții în Ministerul de Externe înainte de 1989, iar între decembrie 1989 și iulie 1990 a fost ministru al Afacerilor Externe în guvernul provizoriu post-comunist, primul după Revoluție.
Mircea Malița a fost ministru adjunct de Externe al României între 1962-1970, ambasador în Elveţia şi la ONU între 1980-1982 şi ambasador în SUA între 1982-1984.
Theodor Paleologu crede că multă lume s-a lăsat păcălită deoarece Călin Georgescu promovează „neutralitatea militară a României”, iar oamenii sunt atrași în mod firesc de ideea păcii:
„Mulți oameni s-au lăsat păcăliți de discursul său neutralist. Asta sună bine, dar este imposibil. Realitatea este că, fără apartenența la NATO, noi suntem expuși unei agresiuni rusești și asta este culmea, să nu ne dăm seama de acest lucru”, adaugă profesorul Theodor Paleologu.
El avertizează că o Românie în afara NATO va ajunge pe mâna Rusiei:
„Suntem prea mici pentru a fi neutri. O țară mică nu poate fi neutră. Dacă e neutră, va fi înghițită de o putere mai mare. Care? Drama Ucrainei este exact aceasta: că nu e protejată de o alianță puternică. Noi suntem, de bine, de rău, membri în NATO. Ce propune Călin Georgescu este să ieșim din NATO. Adică să fim pradă în vizorul Rusiei, să devenim un satelit al Rusiei în numele unui pretins suveranism care mobilizează”.
Teologul ortodox Paul Palencsar: „Este mai mult decât necesar un mesaj din partea Bisericii Ortodoxe în care se delimitează de extremism neolegionar sau proputinist”
Teologul Paul Palencsar spune și că și el știe câțiva oameni care au votat pentru Călin Georgescu.
Aceștia i-au cerut sfatul. Votanții i-au explicat preotului înainte de scrutin cum i-a convins Georgescu: „Poate că e utopic ce zice, dar sună bine”, relatează Paul Palencsar unele dintre discuții.
Tot el „traduce” simpatia uriașă pentru Georgescu:
„Spre deosebire de George Simion, care din start are o dimensiune agresivă, de multe ori huliganică, Georgescu a venit cu un ambalaj foarte bine gândit și premeditat. Omul e mereu îmbrăcat la costum, are o atitudine marțială, un discurs hipnotic. Mulți îmi spuneau că seamănă cu Ion Antonescu și după ce m-am gândit, chiar seamănă puțin, ca figură. Efectiv a hipnotizat masele! Și când spun de mase, nu mă refer neapărat la procente mari de oameni needucați, de analfabeți funcțional sau oameni doar cu liceu, nu! Sunt oameni cu facultate, chiar cu doctorat. Unii au votat cu Georgescu în mod deschis, pentru că ei cred că e șansa pe care România o are după 35 de ani.”
Teologul Paul Palencsar atrage însă atenția că România nu poate fi salvată de „un tătuc”.
„Noi am avut un tătuc pe care până la urmă l-am executat la Târgoviște (n.r., se referă la Nicolae Ceaușescu).”
Paul Palencsar spune că Georgescu „are carismă, are un discurs hipnotic când vorbește”.
În discursul său, Călin Georgescu citează frecvent din Biblie. Despre acest gest, Paul Palencsar spune: „Și legionarii citau din Biblie și umblau cu preoții și cu prafuri și cu icoane pe la defilări prin București. Nu trebuie să uităm asta! Deci erau cu Biblia într-o mână și cu revolverul în cealaltă. El, Simion, Șoșoacă îl folosesc pe Dumnezeu ca agent electoral”.
Georgescu, admirator al legionarilor și adversar al NATO
Călin Georgescu a fost prezentat de AUR drept candidat la funcția de premier, dar a făcut un pas în spate în februarie 2022 în urma unor disensiuni cu George Simion și Claudiu Târziu.
Călin Georgescu a făcut apologia criminalilor de război, calificându-i „eroi” și „martiri” pe șeful legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe Ion Antonescu.
Despre Zelea Codreanu a spus că „s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, iar despre asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari a spus că este o „mistificare” a istoriei.
Procurorii i-au deschis dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, dar nu e clar în ce stadiu este ancheta.
Într-o recentă dezbatere la Digi 24, Georgescu nu a spus clar dacă este sau nu un admirator al lui Vladimir Putin și a fost vizibil iritat de întrebare.
Este un critic al NATO și al apartenenței României la Alianță. Despre scutul de la Deveselu spunea că este o „rușine diplomatică” și că „ne-a atras într-un conflict de care nu aveam nevoie”.
„Scutul ca atare este o parte a politicii de cofruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, cum este prezentat de cei care au pupat ghiulul la diverse porți”, spunea Georgescu într-un interviu pentru G4media.
Tot Georgescu spunea că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie și că NATO nu va apăra România dacă va fi atacată de Rusia.
Paul Palencsar crede că este momentul ca liderii Bisericii Ortodoxe Române să transmită un mesaj clar în societate și anume:
„Pe de o parte, să se delimiteze de orice formă de extremism neolegionar sau proputinist și, pe de altă parte, să îi îndemne pe români să voteze pentru democrație, pentru libertate, pentru parcursul nostru european în lume. Altfel, riscăm să ajungem într-o Rusie mai mică a lui Putin sau într-un Belarus”, conchide Paul Palencsar.
Teologul crede că „sunt mulți clerici și ortodocși care îi influențează pe enoriașii lor, pe cei care care îi ascultă, pentru că sunt niște lideri de opinie în comunitățile lor. Unii jubilează că Georgescu a ajuns în această postură”, mai spune teologul.
Mai multe analize despre victoria din turul I a lui Călin Georgescu
Cine e responsabil de eșecul istoric al partidelor Puterii? Analist: Au părut mai interesați de beneficii decât de reforme!Mircea Geoană, poarta de intrare în diplomație pentru Călin Georgescu. Ce spune astăzi fostul număr doi din NATO despre candidatul filorusCălin Georgescu: De la premierul de AUR, la candidatul în pole-position la Președinția RomânieiDomnul Georgescu și miile sale de fețe de pe TikTok Victoria suveranistului #Călin Georgescu – cauze și consecințeEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.