Dragnea și Dăncilă, marii neinvitați la Summitul de la Sibiu, chiar și socialiștii i-au ignorat

Nici președintele PSD, Liviu Dragnea, nici premierul Viorica Dăncilă, nu vor fi prezenți la Sibiu, acolo unde are loc cel mai important eveniment politic din cadrul președinției României la Consiliul UE, dar și o reuniune a socialiștilor europeni. Asta pentru că nu au fost invitați.

Întreaga atitudine de până acum a liderilor socialiști a lăsat să se înțeleagă, inclusiv prin declarații tranșante, că politica PSD și a guvernului Dăncilă față de justitție este dezavuată, acesta fiind motivul de fond pentru care cei doi sunt ținuți la distanță.

Premierul Viorica Dăncilă ar fi vrut să meargă și la summitul unde se reunesc informal liderii UE, și la reuniunea socialiștilor, dar cum nu a fost invitată, s-a plâns, în mai multe rânduri și a aruncat vina pe președintele Iohannis. Sub argumentul că Guvernul este cel care a alocat fonduri pentru organizarea acestui eveniment, i-a trasat sarcini președintelui legate de agenda României la această reuniune – să ceară aderarea la spațiul Schengen și ridicarea MCV.

Aflată joi la Alba Iulia, premierul Dăncilă a spus că a avut solicitări de întâlniri de la omologi din UE, însă nu le-a dat curs pentru că a considerat că „nu era oportun” să aibă aceste întâlniri în timpul summitului informal. Nu a spus însă de la cine ar fi aceste „solicitări”, iar potrivit unei declarații citate de Agerpres, a preferat să meargă în teritoriu. La Cluj adică, unde nu a avut însă partre o primire prea călduroasă, fiind primită de protestatari care au huiduit-o.

Viorica Dăncilă nu va merge mitingul electoral organizat de PSD la Iași, o demonstrație de forță, unde PSD vrea să aducă zeci de mii de oameni și unde va fi prezent liderul PSD, Liviu Dragnea.

Îți mai recomandăm VIDEO. Klaus Iohannis, la summitul de la Sibiu: „Europa a venit în România”

Liderul PSD a anunțat încă din aprilie intenția de a organiza un astfel de miting pe 9 mai, de Ziua Europei, și chiar în ziua în care la Sibiu are loc Summitul informal al șefilor de stat și de guvern din UE.

Printre social-europenii aflați la Sibiu este și Frans Timmermans, candidatul PES pentru șefia Comisiei Europene. Relațiile dintre PES și PSD nu mai sunt atât de bune, social-europenii anunțând la jumătatea lunii aprilie că „îngheață relațiile cu PSD”, până când Guvernul de la București își va clarifica angajamentul față de statul de drept.

În schimb, se pare că PSD ar negocia intrarea în grupul suveraniștilor din UE, liderul italian Matteo Salvini trimițândo scrisoare PSD în care invită partidul la o colaborare mai strânsă, potrivit informațiilor G4Media.

Summitul informal al UE de la Sibiu

Reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, din 9 mai, are loc pentru prima dată, în România, la Sibiu, în contextul în care România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, iar reuniunea va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Printre participanții la Summitul informal se numără cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

La Sibiu, liderii europeni vor discuta despre agenda Uniunii Europene în următorii cinci ani și vor încerca să dea un semnal de unitate, mai ales în contextul în care Marea Britanie va părăsi construcția comunitară, iar alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în mai puțin de o lună.

Data aleasă pentru summit - 9 mai - este una simbolică, fiindcă reprezintă aniversarea declarației ministrului de externe francez Robert Schuman din 1950, prin care a fost propusă crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelui (CECA), piatra de temelie a UE, și este sărbătorită Ziua Europei.