Regizorul Alexandru Darie, căruia prietenii, dar nu numai, îi spun Ducu, director al Teatrului Bulandra din Bucureşti, a murit la vârsta de 60 de ani, după o lungă suferință.
Unul dintre marile lui succese a fost spectacolul Visul unei nopți de vară. În 1991 a fost invitat cu această piesă de London International Festival of Theatre (LIFT), iar „The Guardian" a scris că: „este cea mai bună producție prezentată în Marea Britanie după Visul unei nopți de vară regizat de celebrul Peter Brook".
A fost încă de la începutul anilor 1990, unul dintre puținii reprezentanți ai elitei culturale care vorbea despre necesitatea întoarcerii teatrului la politică „pentru că este o formă nu numai de protest, ci şi de conştientizare a ceea ce ni se întâmplă. E un adevăr aparent banal pe lângă care trecem – când vorbim de teatru şi de Shakespeare în general – că teatrul e oglinda vremurilor”.
Pentru Ducu Darie cel mai îngrozitor lucru era „să te autocopiezi”:„E ceva care mă scoate din minţi”. Ceea ce admira mult la un creator era, însă, stilul „până la urmă recunoşti un spectacol de Bergman sau Fellini, un spectacol de Brook sau de Chereau. Îl recunoşti uneori şi dacă ai intrat legat la ochi şi cineva îţi ia legătura când eşti în sală. Există ceea ce se cheamă stil”
I se părea trist că prezentul e prea grăbit și că tinerii regizori nu mai au timp să se arunce cu adevărat în teatru:„noua generație este forțată să facă asta, forțată de un context. Însă e păcat. Cei mai mulți iau o piesuliță cu haz, o pun în scenă și spun o povestioară. Dar nu revelează absolut nimic”.
Pentru Ducu Darie "cel mai prețios lucru este timpul” și într-un interviu din 2011 spunea că dacă ar lua-o de la început, ar fi singurul lucru pe care l-ar „schimba”, pentru că „până la 20 de ani timpul este al tău, după 30 este al altcuiva și cu cât mergi în sus, cu atât devine mai fulgerător".
Ducu Darie a crescut în teatru: ambii părinți erau actori, Iurie Darie și Consuela Roșu, apoi a a studiat regia la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" București, pe care a absolvit-o în 1983. În studenție a regizat spectacolul Paracliserul, de Marin Sorescu, pentru care a primit marele premiu pentru cea mai bună producție, la Festivalul Internațional al școlilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981. În 1992, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze Mult zgomot pentru nimic, de William Shakespeare și BBC a vorbit despre acest spectacol ca despre „un eveniment al stagiunii”. Apoi, în 1995 a regizat Trei surori, de Anton Cehov, premiat de UNITER, iar în 1998, la Nottara pus în scenă o adaptare iconoclastă a piesei Viforul, cu Stelian Nistor.
A mai montat în Japonia Omul cel bun din Seciuan, de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio și Macbeth, de William Shakespeare. În 1999 a regizat la Teatrul de Comedie, Iluzia comică, după Pierre Corneille. În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul Teatrului Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.