Detalii din referatul procurorilor despre mita pe care ar fi încasat-o Dumitru Buzatu, arestat preventiv

Dumitru Buzatu este la al treilea mandat la președinția Consiliului Județean Vaslui.

Referatul DNA în baza căruia Tribunalul Vaslui a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost făcut public. Procurorii îl acuză că ar fi primit o șpagă de 1,25 milioane de lei de la un om de afaceri.

Tribunalul Vaslui a hotărât sâmbătă seară arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, „cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.”

Decizia poate fi contestată de către inculpat în 48 de ore de la pronunțare, a menționat instanța.

Avocatul lui Buzatu, Daniel Atasiei, a precizat că hotărârea Tribunalului Vaslui va fi atacată la Curtea de Apel Iaşi, conform Agerpres.

''O să expunem argumentele în faţa instanţei la Iaşi'', a spus el.

Cum s-a ajuns la flagrantul de 1,25 milioane de lei

În referatul anonimizat al procurorilor DNA, care a stat la baza deciziei de arestare preventivă a lui Dumitru Buzatu, aceștia detaliază cum s-a ajuns la luarea de mită surprinsă în flagrant de către instituție.

Procurorii au colaborat practic cu omul de afaceri căruia Consiliul Județean Vaslui îi amânase plata a aproximativ 3 milioane de euro - aproape 12,5 milioane de lei - pentru lucrări executate și care i-ar fi înmânat lui Dumitru Buzatu suma de 1,25 milioane de lei.

Suma respectivă reprezenta aproximativ 10% din totalul plăților restante, făcute în cele din urmă de CJ.

În referat e descris modul în care DNA a pus la dispoziția omului de afaceri - cel care l-a denunțat pe președintele CJ Vaslui - suma de 1,25 milioane de lei și cum acesta i-ar fi oferit-o, iar Dumitru Buzatu ar fi acceptat-o.

La scurt timp mașina sa ar fi fost oprită de polițiști, fiind depistată geanta maro în care se afla suma respectivă de bani, cu 2.500 de bancnote de câte 500 de lei fiecare.

Stenograme publicate de unele instituții media arată că mita ar fi fost intermediată de un apropiat al lui Dumitru Buzatu, cu care acesta vorbea într-un limbaj codificat, cu analogii.

„Când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!”, spunea Dumitru Buzatu, în timp ce apropiatul său îl întreba în cât timp ajunge la fața locului, ca să îi transmită omului de afaceri să vină „cu mâncarea caldă.”

”Sărut mâna! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie”, i-ar fi spus președintele CJ Vaslui omului de afaceri în momentul înmânării banilor, reiese din filmarea făcută de autorități, potrivit G4media.

Oferirea sumei de bani a fost însă orchestrată de DNA, iar Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant,.

El ar fi afirmat că banii proveneau din economiile sale, însă bancnotele erau marcate. A fost reținut 24 de ore și apoi arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de luare de mită.

Procurorii explică în referat că președintele CJ Vaslui ar fi solicitat mita „în mod indirect”, „în legătură cu îndeplinirea și urgentarea îndeplinirii unor acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu și anume acelea legate de efectuarea și aprobarea plății în valoare de 12.337.089 lei.”

Suma reprezenta contravaloarea sumei pe care firma omului de afaceri o mai avea de primit pentru lucrări efectuate la două loturi de drum dintr-un proiect finanțat cu bani europeni.

Valoarea celor două contracte erau de 50 de milioane de lei, respectiv de 20 de milioane de lei fără TVA.

Acuzat că ar fi luat mită 1,25 milioane de lei

Dumitru Buzatu (68 de ani), președintele CJ Vaslui, a fost reţinut vineri noapte pentru 24 de ore, de către DNA după mai multe ore de audieri desfășurate la sediul DNA, sub acuzația de luare de mită, a anunțat instituția.

Procurorii l-ar fi surprins în flagrant pe șeful CJ Cluj în timp ce ar fi luat mită în valoare de 1,25 milioane de lei, de la un om de afaceri.

Vineri seară, DNA a făcut percheziții la domiciliul președintelui CJ Vaslui.

Conform comunicatului DNA, Dumitru Buzatu este acuzat că în perioada mai-septembrie 2023 ar fi pretins de la un om de afaceri sume de bani - 10% din valoarea unui contract de achiziție publică care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

Omului de afaceri i s-ar fi dat asigurări că, în schimbul acestei mite, instituția va face plata facturilor la timp.

„În contextul menționat”, spune DNA, „la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.”

În cursul zilei, Buzatu va fi prezentat Tribunalului Vaslui, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ce avere are șeful CJ Vaslui

Conform declarației de avere, Dumitru Buzatu are:

Venitul în 2022: 28.000 de lei / lună (peste 5.500 de euro)

  • indemnizația de președinte al CJ, în valoare de 164.000 de lei
  • pensia de vârstă (plătită de Casa Județeană de Pensii) - aproape 96.000 de lei
  • o indemnizație pentru limită de vârstă, de 73.000 de lei, achitată de Parlamentul României

Depozite bancare: 100.000 de lei

Credit: 200.000 de lei, scadent în 2026

Cinci imobile:

  • trei dintre ele, cel mai probabil case, au suprafețe între 196 de metri pătrați și 520 mp
  • alte două proprietăți au suprafețe între 63 și 92 mp.

În declarația de avere toate acestea figurează la rubrica alte categorii de imobile și sunt situate în comuna Zăpodeni din județul Vaslui. Interesant este că toate cele cinci locuințe au fost construite de la zero. Anul trecut, Dumitru Buzatu i-a donat fiului său o casă de locuit, un teren intravilian și unul agricol.

Terenuri:

  • două terenuri intravilane, în localitățile Zăpodeni și Ștefan cel Mare din Vaslui, cu suprafețe de 500, respectiv 700 mp
  • patru terenuri agricole
  • două terenuri forestiere
  • o suprafață încadrată la alte categorii de terenuri.

Bunuri mobile:

  • un autoturism Mercedes Benz din 1979
  • o rulotă și o șalupă.

Sursa: ANI

PSD l-a exclus sâmbătă din partid

Biroul Politic Național al PSD a decis sâmbătă cu unanimitate excluderea președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, din partid, a declarat premierul Marcel Ciolacu, președintele social-democraților.

Dumitru Buzatu va fi înlocuit de la conducerea PSD Vaslui, ca interimar, de vicepreședintele Dragoș Benea, potrivit lui.

Marcel Ciolacu a anunțat totodată că PSD a luat act de demisia lui Tudor Buzatu - fiul șefului CJ Vaslui - din funcția de secretar de stat (la Secretariatul General al Guvernului) și că a propus BPN suspendarea din partid a senatoarei Gabriela Crețu - fosta soție a lui Dumitru Buzatu.

Întrebat dacă a fost surprins de acuzele care i se aduc lui Dumitru Buzatu, el a răspuns: „Categoric. Nu ne așteptam la acest lucru!”

Premierul Marcel Ciolacu, la ieșirea de la ședința PSD în care președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu a fost exclus din partid și fosta lui soție, senatoarea Gabriela Crețu, a fost suspendată.

„Orice act de corupţie afectează imaginea oricărui partid. Dar cred că decizia noastră a fost cea corectă. (...) Toate deciziile au fost luate în unanimitate.”

El a adăugat că în calitate de premier este mulțumit că „instituţiile statului funcţionează total independent.”

Senatoarea Gabriela Crețu, fosta soție a lui Dumitru Buzatu, a declarat că decizia conducerii PSD în ceea ce o priveşte este nedreaptă, urmând să o conteste la Comisia de integritate a formațiunii.

„Eu ce am făcut? De ce sunt condamnată? M-au suspendat pe mine din partid că vorbesc mult şi îi critic, dar asta e altceva. Suspendarea mea este total nedreaptă. Nu ştiu care este motivaţia”, a spus senatoarea pentru Agerpres.

Președinte de 11 ani la CJ Vaslui

Dumitru Buzatu este președintele Consiliului Județean Vaslui din anul 2012, iar din anul 1992 a fost ales de mai multe ori în Parlamentul României, pe listele PDSR și PSD, după redenumirea partidului.

Este unul dintre cei mai vechi și mai influenți social-democrați, din garda veche a partidului, și unul dintre puținii care au reușit să rămână în funcții publice importante.

Președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu a oferit de-a lungul timpului unele declarații controversate.

Fiul său, Tudor Buzatu, ocupă funcția de secretar de stat, din ianuarie 2022, în Secretariatul General al Guvernului, din subordinea premierului Marcel Ciolacu.

Declarații controversate ale lui Dumitru Buzatu de-a lungul vremii

Președintele CJ Vaslui a ieșit în evidență prin câteva declarații în lunga sa carieră de politician.

În februarie 2017, când protestatarii contestau OUG 13 favorabilă șefului PSD de atunci, Liviu Dragnea, el i-a numit „răgălii” pe oameni.

„Spre deosebire de președintele Liviu Dragnea, eu fac parte din aripa talibană a PSD și nu mă interesează nici măcar 100.000 de răgălii adunate de undeva. Mi-a fost foarte ușor să-i recunosc după răgetele pe care le scot și am înțeles că este o facțiune ultrareacționară care habar nu are de comportamentul democratic și de valorile umanitare”, spunea Dumitru Buzatu.

El este la al treilea mandat la șefia Consiliului Județean Vaslui, iar în ianuarie anul acesta declara: „Când au fost vasluienii bogați, de i-am sărăcit noi?”

De ce s-a grăbit Marcel Ciolacu să-l demită pe Dumitru Buzatu

La nici câteva ore de la izbucnirea informației despre perchezițiile și acuzațiile aduse lui Dumitru Buzatu - informații obținute pe surse - liderul PSD a anunțat pe Facebook, public, că va cere excluderea acestuia din urmă din PSD.

„Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranța pentru faptele de corupție este ZERO! Iar cei care nu înțeleg acest lucru nu au ce căuta în PSD!”, declarase el.

Percheziții la președintele CJ, Dumitru Buzatu, 22 septembrie 2023

După puțin timp, biroul de presă al partidului a trimis un comunicat oficial în care a anunțat că ședința Biroului Permanent a fost convocată, cu prezență sau online, pentru sâmbătă, la ora 10.

Asta ca înainte ca informația privind mita să fie oficială, ci doar pe surse.

De la începutul mandatului său ca președinte al PSD, Marcel Ciolacu dă impresia că ar fi schimbat politica partidului în privința membrilor acuzați de corupție. Dacă până la el, PSD încerca să îi apere până în ultimul moment, Ciolacu nu i-a cruțat pe mulți.

Analiștii văd în comportamentul liderului PSD un om care se pregătește să fie prezidențiabil. Așa s-ar explica atitudinea sa intransigentă față de cei din partid care au călcat strâmb.

Îți mai recomandăm Oamenii de afaceri îi răspund premierului: Măsuri arbitrare, decise din scurt, printre cauzele crizei actuale a economiei românești

Marcel Ciolacu ar putea fi chiar candidatul comun PSD-PNL. Această variantă nu a fost infirmată de noua conducere a liberalilor, mai precis tandemul Nicolae Ciucă - Lucian Bode.

Deși nu i-a fost ușor, având în vedere greutatea sa în partid, premierul i-a cerut inclusiv Gabrielei Firea să se retragă după scandalul azilelor groazei.

Pe fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, l-a păsuit în cazul câtorva scandaluri de amploare, unul referitor la acuzații de hărțuire la adresa unor doamne din PSD, scandal publicat de Libertatea. L-a demis însă tot în scandalul azilelor.