Patru nave dinainte de 1950 au ieşit, de asemenea, la iveală în Parcul Naţional Dunăre-Drava din Ungaria, în apropiere de Mohacs, unde nivelul Dunării era de numai 1,5 metri, marţi, ca urmare a valurilor de caniculă şi a secetei persistente din iulie şi august, scrie agenția de știri Reuters, preluată de stirileprotv.ro.
Navele descoperite în Prahovo, sat de pe malul Dunării, din Negotin, Serbia, se numără printre sutele de vase naziste scufundate de-a lungul Dunării în 1944, în timpul retragerii din faţa forţelor sovietice.
Epavele pot îngreuna traficul fluvial în perioadele în care nivelul apei este scăzut.
Răspândite de-a lungul albiei fluviului, unele dintre nave au încă turete, punţi de comandă, catarge rupte şi carene strâmbe, în timp ce altele se află în mare parte cufundate în bancurile de nisip.
„Încă nu ştim exact ce este. Ceea ce este vizibil, un lucru nefericit, este că epava se diminuează pe măsură ce oamenii sunt interesaţi de ea şi bucăţi din ea dispar", a declarat Endre Sztellik, paznic în Parcul Naţional Dunăre-Drava.
Nivelul Dunării a ajuns marţi la 1,17 metri în Budapesta, ceea ce se apropie de un minimum istoric de aproximativ 0,4 metri, înregistrat în octombrie 2018. În timpul inundaţiilor, nivelul Dunării creşte mult peste şase metri.
„Europa de Est se confruntă cu condiţii secetoase critice, care afectează culturile şi vegetaţia", transmite serviciul european pentru climă Copernicus în ultimul său raport privind seceta, publicat la începutul lunii.
Mult aşteptatele precipitaţii care au început luni ar putea conduce la creşterea nivelului Dunării până la aproximativ trei metri la Mohacs, până la sfârşitul săptămânii, apele fluviului putând acoperi din nou epavele.
Nivelul celui mai lung fluviu din Polonia, Vistula, a scăzut la un nivel minim record, lăsând la vedere bancuri de nisip în Varşovia.
Nivelul apei a fost atât de scăzut încât un elan a fost filmat în timp ce traversa cursul de apă, într-o secţiune a acestuia din mediul rural.
Îți mai recomandăm Patru râuri din România au secat, câte mai sunt în pericol? Climatolog: Trebuie să fim conștienți cât de prețioasă a devenit apa