După 5 ani, răniții povestesc: Nu trebuie să arzi în Colectiv ca să îți fie frică să ieși pe stradă sau să ajungi într-un spital...

În urmă cu cinci ani, 27 de tineri au murit în seara tragedie din clubul Colectiv, alți 38 decedând la scurt timp din cauza rănilor și a infecțiilor din spitale

O parte dintre răniții din clubul Colectiv au postat pe rețelele de socializare gândurile lor despre nenorocirea care le-a schimbat viața în urmă cu 5 ani. Dezamăgiți sau furioși, tinerii din Colectiv n-au renunțat la luptă. Îi ajută pe ceilalți, muncesc, scriu, compun muzică, își povestesc trăirile, în timp ce suportă zeci de operații pentru recuperare și fac vizite interminabile la psiholog.

Andrada Mihăilescu, fotograf, a suferit arsuri de gradele 2 și 3 în incendiu. Scrie pe blog un text emoționant intitulat „30 octombrie No5:Parfum cu iz de întuneric”.

Andrada Mihăilescu

Voi asocia mereu luna Octombrie cu ideea de negru, de întuneric, pentru că așa m-am simțit dupa ce focul mi-a mistuit sufletul, în seara blestemată. Parcă m-a înghițit întunericul, cât am stat în container, am văzut, am auzit și-am inhalat negru, până să mă ajute cineva să ies. Când m-au întins pe caldarâm, parcă nu-mi ajungeau plămânii ca să inspir tot aerul curat de afară iar stelele de pe cer contrastau atât de tare cu întunecimea din interior, încât mi se părea că nimic nu-i aievea. Nici acum, când îmi ating cicatricile, ele nu-mi par să fie aievea”, scrie Andrada, la 5 ani de la incendiu.

Corina Ioniță avea în urmă cu cinci ani arsuri pe 40 % din suprafața corpului. Astăzi a făcut o promisiune:

Corina Ioniță

Vă port în suflet și în gând și voi vorbi despre ce s-a întâmplat pe 30.10.2015 câte zile voi avea eu pe pământul ăsta. Primesc mesaje in privat, cum că e timpul să las trecutul în urmă și să mă bucur de viață, ca și când Colectiv nu face parte din viața mea. Mai mult decât atât, Colectiv îmi e gravat în suflet, pentru totdeauna”.

Cătălin Scânteie, chitarist și actor. Are mâinile și spatele arse. Este revoltat de acțiunile politicienilor și susține că și-a pierdut orice speranță de mai bine pentru țară.

Cătălin Scânteie

Stimate locuitor al sectorului 5, astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia din Colectiv și 33 zile de când l-ai ales primar pe Piedone. Dacă mă va mai întreba vreodată un jurnalist ce a învățat românul (în special bucureșteanul) din ce s-a întâmplat pe 30 octombrie 2015, pot să-l trimit la tine? Sau mai bine mă rezum în a te arăta cu degetul gen "uite, băh, ăla știe răspunsul corect"? Pentru că eu, sincer să fiu, mi-am pierdut orice speranță de mai bine în țara asta.
Domnule Johannis, frumos gestul dumneavoastră, acela cu plata pe viață a tratamentelor celor de la Colectiv, lege pe care o veți promulga fix astăzi, dar îmi aduc aminte că sunteți președinte de vreo 6 ani. Ce-ați păzit până acum?
Domnule Rafila, este posibil să afirmați (aseară) la TV (Realitatea)... că nu aveți habar că există secție de arși la Spitalul Bagdasar Arseni, secție inaugurată de curând, dar care nu funcționează? Sau vă pricepeți exclusiv la cazurile de covid?
Domnule Ponta, ați afirmat în noiembrie 2015, la câteva zile după Colectiv, atunci când ați demisionat (și v-ați asumat corupția din sistem), că părăsiți scena politică cu demnitate. De ce v-ați întors? Este totul în regulă acum?
Domnule Arafat, dacă mâine va exista un caz similar celui de la Colectiv, unde îi veți duce pe răniți? Îi veți plimba din nou cu avionul de la București în Austria, Belgia sau Turcia?
În rest, tristețe și durere...
Odihnească-se în pace toți cei care au pierit în acea seară și după... și multă sănătate plus putere celor care încă mai au de tras cu tratamentele medicale și psihologice!
”, scrie Cătălin.

Are ca motto pe pagina de Facebook: „Supraviețuitor Colectiv. Ei râd de mine. Cică sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toți la fel”.

Adina Apostol a trecut prin zeci de operații. Povestește într-un articol cum a fost transferată în Belgia cu nouă infecții nocosomiale.

Adina Apostol

Știu că e posibil să vă simțiți bombardați de subiectul #Colectiv în perioada asta, și noi suntem, însă măcar o dată pe an trebuie să vă amintiți în ce țară trăim și că într-o secundă poți să nu mai fi ceea ce erai înainte...”,scrie Adina pe Facebook.

Liviu Popescu postează mai multe fotografii și povestește prin ce a trecut în urma incendiului de acum 5 ani:

„35% suprafață arsă, Spitalul de Arși, transfer la Viena, o săptămână de comă, 4 ani de reparații. 248 de zile de internare, 14 intervenții chirugicale cu anestezie generală, 10 au presupus corecții chirurgicale, prelevare de piele și transplant. Cu toate acestea, în decembrie 2019, Dl. judecător Bălănescu a considerat cazul meu pe treapta cea mai de jos a gravității. Acum se judecă apelul și sper să mi se facă dreptate! Mâine se împlinesc 5 ani! 5 ani de chinuri fizice si traume sufletești. 5 ani in care România a bătut pasul pe loc în ceea ce privește arșii și securitatea la incendiu. Încă sper că lucrurile se vor schimba! Din păcate, pentru cele 65 de suflete plecate mult prea devreme nu se mai poate face nimic. Mi-e dor de tine, Leo! Multă putere familiilor și supraviețuitorilor în această perioadă!”.

Alexandra Furnea a suferit peste 30 de intervenții chirurgicale. Scrie demn despre suferința ei și a prietenilor în „Jurnalul lui 66”:

Alexandra Furnea

Veți avea o formă sau alta de PTSD toată viața”, mi-a mărturisit psihologul. Nu mi-e ușor să accept sentința, dar mă zbat să o depășesc. Cred cu tărie că am să învăț să mă simt din nou în siguranță. Ceea ce nu știu este dacă România e cel mai bun loc pentru un asemenea exercițiu. Aici, toți avem tulburare de stres post-traumatic. Nu trebuie să arzi în Colectiv ca să îți fie frică să ieși pe stradă sau să ajungi într-un spital. Întreaga noastră societate este traumatizată de disfuncționalitățile la care este supusă de guvernările incompetente care s-au tot perindat la putere. De peste treizeci de ani, trăim într-un mediu bolnav care ne abuzează și suferim, în masă, de PTSD complex. Normalitatea este un lux pentru români, așa că ne-am obișnuit cu inacceptabilul ca să nu înnebunim de-a binelea”.

Dragoș Dincă, supraviețuitor Colectiv are un mesaj scurt: „5 ani și nimic schimbat”, frază distribuită împreună cu videoclipul The Day We Die al trupei Goodbye to Gravity.

Miluță Flueraș, fotograf, operat la mîna dreaptă și la cap, face apel pentru sprijinirea artiștilor independenți.

Miluță Flueraș

Da, au trecut 5 ani de la Colectiv. Eu nu îmi amintesc doar pe 30 octombrie, totuși aș profita de situație să trag un semnal de alarmă spre sprijinirea trupelor din scena underground, cred că acum, mai mult ca oricând au nevoie de sprijin. Încep mai jos o listă și m-aș bucura să o completați și să o distribuiți mai departe. Am pomenit aici doar câteva trupe, sigur că sunt foarte mulți artiști independenți din domenii destul de diverse care merită sprijiniți”.

În urmă cu cinci ani, 27 de tineri mureau în urma incendiului din clubul Colectiv, incendiu produs în timpul unui concert rock. Ulterior, numărul deceselor a ajuns la 65, aproximativ 200 dintre participanți fiind răniți.