„După cum ştim preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie.
Guvernul României a iniţiat de atunci un proces de evaluare a oportunităţii mutării ambasadei României la Ierusalim. De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă, conform unui comunicat de presă al Guvernului.
Îți mai recomandăm Iohannis, despre anunțul legat de ambasada din Israel: „Dăncilă demonstrează totala sa ignoranță”Dăncilă se află în vizită privată la Washington, fiind invitată să ia parte, ca și anul trecut, la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).
Mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, oraș încărcat de tensiuni istorice între Israel și Palestina, cu implicații în întregul Orient Mijlociu, este un subiect diplomatic extrem de sensibil.
În 2018, în România a existat un scandal la nivel înalt pe această temă. Președintele Klaus Iohannis a acuzat guvernul PSD și pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că nu respectă dreptul internațional și că nu l-au informat când au semnat un memorandum „secret” legat de eventuala mutare a ambasadei românești. Conform Președinției, o astfel de decizie de politică externă intră în atribuțiile președintelui României, nu ale Guvernului.
„Preşedintele Klaus Iohannis consideră că iniţiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părţi. Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată”, arăta Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă, în 2018.
Iohannis mai argumenta atunci că rezoluțiile ONU „solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu”.
În 2018, liberalii au depus o plângere penală la DIICOT, acuzând-o pe Viorica Dăncilă de infracțiunea de „înaltă trădare”, pentru că ar fi semnat un memorandum cu Israelul, fără știința președintelui României, pe subiectul mutării ambasadei la Ierusalim.