Rectificarea bugetară și crimele din Caracal au fost temele principale ale Comitetului Executiv al PSD. Soarta Congresului a fost decisă rapid, stabilindu-se ca acesta să aibă loc pe 24 august. Hotărârea a venit și după discuțiile cu cei din ALDE, care au cerut insistent ca un candidat la prezidențiale să fie anunțat la finalul lunii.
„Dăncilă a fost nemulțumită de reacția partidului și ne-a spus că nu am ieșit să apărăm Guvernul, că nu ne-am manifestat ca o armată unită. În acel moment, Arsene i-a spus că a înțeles că nu trebuie să politizăm subiectul, iar Dăncilă i-a replicat că nu trebuie să fim toți atât de ascultători. Premierul a cerut partidului să iasă mai mult la bătaie, deoarece presiunea se va accenta și urmează 10 august”, au declarat surse din PSD pentru Europa Liberă.
Președintele Klaus Iohannis a criticat dur PSD duminică după crimele din Caracal, spunând că s-a dorit subordonarea justiției, iar politizarea Ministerului de Interne este o realitate.
Temerea celor din PSD față de ce va urma a fost atât de mare încât au existat lideri din partid care au susținut că în spatele celor mai recente evenimente ar fi serviciile secrete care ar urmări să răstoarne Guvernul.
Liderii social-democrați au fost interesați de audierile din Comisia de Apărare, mulți citând chiar în timpul ședinței mărturiile privind modul în care au decurs discuțiile telefonice cu fata de 15 ani omorâtă în Caracal.
Alți lideri de organizații s-au plâns că USR a fost mai activi și în timpul audierilor din Comisia de Apărare.
Premierul Viorica Dăncilă a refuzat orice comentariu la finalul ședinței despre modul în care s-au comportat autoritățile, plecând din sediul PSD pe ușa din spate. Ea nu a răspuns întrebărilor reporterilor, chiar dacă aceștia au insistat ca premierul să ofere detalii în legătură cu crimele din Caracal.
În sală, Dăncilă le-a transmis celor din PSD că va ieși public după ședința CSAT, iar partidul trebuie să o urmeze în mesajele publice.
La intrarea în sediul din Băneasa, Viorica Dăncilă a fost apostrofată de trei lideri Rezist, care i-au strigat „vă este bine cu băiatul la Curtea de Conturi?”
Teodorovici le dă puteri sporite șefilor din județe
Ministrul de Finanțe a fost cel care a vorbit cel mai mult în timpul ședinței de Comitet Executiv, principalul subiect fiind legat de cum ajung banii în județe.
„Plângeam în pumni dacă se păstra varianta inițială de împărțire a banilor. Acum a reușit să mulțumească mai mulți șefi de organizații”, a fost mesajul cu care au ieșit liderii din teritoriu.
„Teodorovici a spus că se vor primi sumele restante de pe primele trei luni, când nu s-a încasat procentul de 60% pentru primării din impozitul pe venit. După rectificarea bugetară din luna august, va urma o Hotărâre de Guvern. În ea, șefii de organizații vor primi puteri sporite pentru că mulți sunt și șefi de Consilii Județene. Ei vor decide ce primării au nevoie de bani în continuare și vor împărți sumele alocate printr-un buffer. Acesta se va constitui din banii care nu au fost cheltuiți până acum”, susțin surse din PSD.
Social-democrații spun că se va renunța astfel la o formulă unitară de împărțire a sumelor care se distribuie în județe și urmează să se distribuie doar spre acele primării care demonstrează că au probleme mari cu banii.
Gabriela Firea a plecat și ea nemulțumită de la întâlnirea din Comitetul Executiv, deși Eugen Teodorovici a spus că în Capitală vor ajunge aproximativ 500 de milioane de lei.
Liderii de organizații l-au anunțat pe Teodorovici că se termină banii pentru PNDL în luna septembrie, iar după acest moment ei nu mai pot plăti cheltuielile cu acest program național.
La discuția despre rectificarea bugetului din cadrul Comitetului Executiv nu s-a discutat despre sumele pe care le vor primi ministerele.