Echipa de negociatori a PE pentru șefia Parchetului European, favorabilă Codruței Kovesi

Laura Codruta Kovesi, fost procuror sef al DNA, plasata pe prima pozitie pentru funcția de sef al Parchetului European

Echipa de negociere din partea Parlamentului European decisă în Conferința președinților  va fi formată din trei membri: Ingeborg Grassle (PPE), socialistul Claude Moraes (S&D) și Judith Sargentini (Verzi).Potrivit surselor Europa Liberă, doi din cei trei negociatori sunt favorabili lui Kovesi.

Din partea PPE, negocierile au fost purtate de eurodeputatul PNL, Marian Jean Marinescu, potrivit anunțului făcut de acesta.

Negociatorii din partea Parlamentului vor discuta cu Consiliul UE numirea noului șef al Parchetului European, deoarece Consiliul l-a plasat pe prima poziție pe candidatul Franței, Jean Fracois Bohnert, iar comisiile LIBE și CONT pe Laura Kovesi.

Cine sunt cei trei negociatori

Ingeborg Grassle (PPE) este președinta comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European (CONT) și o susținătoare a Laurei Codruța Kovesi, pe care a apreciat-o deschis în timpul audierilor de acum două săptămâni. Ingeborg Grassle a cerut să facă parte din echipa de negociatori, ca președintă a comisiei CONT, printr-o scrisoare adresată către Consiliul președinților, după ce socialistul Moraes a făcut același lucru.

Judith Sargentini, europarlamentară olandeză, din grupul Verzilor, care a cerut Parlamentului European să ia atitudine și să transmită avertismente autorităților de la București, în octombrie 2018, pentru devierile de la statul de drept. Sargentini a făcut raportul care a dus la activarea articolului 7 împotriva Ungariei. Sargentini este cea care a oprit-o pe Maria Grapini să numere voturile în Comisia LIBE, în momentul în care a observat că încerca să manipuleze numărarea voturilor.

Claude Moraes, socialist, este președintele comisiei pentru justiție și libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European. Britanic laburist de origine indiană, Moraes e, teoretic, socialist (Labour) și asupra lui ar pluti o oarecare suspiciune după ce a avut o scurtă întâlnire (mai degrabă o ambuscadă) cu Liviu Dragnea la București.

Ce urmează

Negocierea dintre Parlamentul European și Consiliul UE se anunță complicată deoarece Jean – Francois Bohnert beneficiază de un lobby puternic din partea Franței.

Marea întrebare în acest moment este cum se vor redistribui voturile obținute de candidatul german în Consiliu- Bohnert-50 de voturi, germanul Andres Ritter și Kovesi la egalitate cu 29 de voturi.

Calendarul negocierilor trebuie incă stabilit— însă Parlamentul dorește negocieri rapide, cu un vot final in plen. Data cea mai potrivită pentru votul în plen ar fi 26-28 March la Strasbourg, sau în prima parte a lunii aprilie, înainte de încheierea definitivă a lucrărilor Parlamentului.