Corriere della Sera, unul dintre cele mai citite ziare din Italia, a publicat, luni, sub semnătura lui Paolo Valentino, un prestigios jurnalist, un editorial în care vorbește pe larg despre lobby-ul înverșunat pe care Guvernul de la București îl face împotriva Laurei Codruța Kovesi. Este al treilea ziar de mare tiraj, după Financial Times și Le Monde, care scrie laudativ la adresa fostei șefe a DNA.
„Uniunea Europeană se află în pragul unei mici revoluții. În săptămânile următoare, Consiliul UE și Parlamentul European vor desemna împreună procurorul-șef european al EPPO, care, începând cu anul 2020 va conduce investigațiile de fraudă cu fonduri europene și cu TVA”, se arată în editorialul semnat de Paolo Valentino.
Venerată de opinia publică, în țara sa și-a atras ura din partea unei mari părți a clasei politice pentru că a dus lupta împotriva coruției fără să țină cont de nimeni.
Pentru prima dată, o autoritate comună va avea puterea de a face investigații în cele 22 de țări europene care au aderat la EPPO. ”Dar revoluția și-ar putea dubla semnificația”, se mai arată în Corriere della Sera, dacă ar fi aleasă o femeie. Laura Codruța Kovesi, fostul procuror general al României, este recomandată de o comisie de selecție alcătuită din experți ca fiind „cea mai calificată persoană pentru a ocupa postul”, în urma unei selecții riguroase- mai spune articolul.
„În țara ei, Kovesi este o legendă. Numită la 33 de ani în fruntea Parchetului General, a atras adversitatea unei marți părți dintre politicieni, pentru că a dus lupta împotriva corupției fără să țină cont de nimeni”. Iar exact acest lucru este cel mai mare obstacol în calea nominalizării sale – opoziția propriului guvern de la București, care o poate obstrucționa din postura de deținător actual al Președinției Consiliului UE.
„Cel mai înverșunat este fostul premier (este vorba de fapt despre funcția de vicepremier - n.r.) și lider PSD, Liviu Dragnea, care, anul trecut, a reușit s-o revoce pe Kovesi ca procuror-șef (al DNA - n.r.). Dragnea a fost forțat să demisioneze din funcția de prim ministru (este o confuzie a editorialistului italian - n.r.) după ce a fost condamnat pentru fraudă electorală și se află în prezent sub cercetare pentru ilegalități cu fonduri europene.”
” Lobby-ul românesc împotriva lui Kovesi este neînduplecat. Autoritățile române au încercat s-o prezinte chiar și în postură de răufăcător, punând-o sub investigație pentru pretinse abuzuri în funcție”, se mai arată în articol, care mai indică formula de vot din Parlamentul European, din timpul săptămânii trecute, când Kovesi a ieșit câștigătoare a acestei etape.
Îți mai recomandăm Europarlamentarul bulgar Peter Kurumbașev: de ce Kovesi e temută și la SofiaDespre Kovesi a scris și Le Monde în ediția de astăzi, tot în termeni laudativi și vorbind tot despre o revoluție în cazul desemnării sale.
Sub titlul “Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, Le Monde explică de ce ar putea Kovesi “să devină primul român într-o funcție importantă în Uniunea Europeană”.
″Și dacă ar fi ea? Și dacă primul român care ar ocupa un post important în Uniunea Europeană ar fi de fapt o româncă? Laura Codruța Kövesi se află în cursa pentru a conduce noul Parchet European. Pentru prima data în istoria UE, acest procuror va avea puterea de a superviza anchete privind fraude cu fonduri europene sau fraude cu TVA, în cele 22 de țări semnatare ale acestei initiative.
Această mică revoluție se anunță a fi sensibilă din punct de vedere politic, când știm că cel puțin trei lideri europeni sau membri ai familiilor lor - Viktor Orban, în Ungaria, Andrej Babis, în Cehia, și Liviu Dragnea, în România – sunt în prezent implicați în dosare cu fraude cu fonduri europene. Toate astea în țări în care justiția locală este uneori pusă în dificultate”, au scris cei de la Le Monde.