Pregătiți pentru armată: Școlile din Rusia mărșăluiesc spre militarizarea curiculei

Noua materie din școlile ruse va crea o „convingere și pregătire pentru slujirea și apărarea patriei și a simțului de responsabilitate cu privire la soarta ei.”

Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, copiii din școlile din Rusia se pot aștepta să vadă schimbări semnificative în programa școlară începând din septembrie - modificări cu o înclinație militară.

La o discuție din camera inferioară a Parlamentului, la sfârșitul lunii trecute, deputatul Dumei de Stat Andrei Kartapolov a deplâns ceea ce a descris ca fiind nepregătirea tinerilor voluntari și recruți care se alătură armatei ruse.

„Sunt tineri infantili”, a spus Kartapolov, membru al partidului la putere Rusia Unită, care prezidează Comitetul de Apărare al Dumei, „care în multe privințe nu sunt pregătiți pentru viața reală”.

Remediul?

În următorii doi ani, școlile rusești vor aborda această presupusă problemă prin eliminarea programului său de lungă durată numit „Aspecte Fundamentale ale Vieții Sigure” și înlocuindu-l cu un bloc de prelegeri cu titlul în lucru „Aspecte Fundamentale ale Siguranței și Apărării Patriei”.

Este cea mai recentă revenire asupra temei „educației patriotice” promovată de Vladimir Putin ca președinte sau prim-ministru - o temă despre care mulți critici spun că prioritizează obiectivele Guvernului înaintea intereselor copiilor.

Antrenament de bază

Începând din septembrie, elevii din clasa a X-a vor fi învățați „elementele pregătirii militare de bază”. Pe lângă exerciții și instruire în abilitățile militare de bază, materia va include și lecții despre „perspectivele de carieră” din serviciul militar, conform manualelor, inclusiv a celor pentru profesori, care au fost postate oficial online.

În clasa a XI-a, astfel de lecții vor continua cu „formarea identității civice ruse, patriotism și simțul responsabilității față de patrie”, precum și dezvoltarea „convingerii și pregătirii pentru slujirea și apărarea patriei și a simțului de responsabilitate cu privire la soarta ei”.

Alte subiecte care vor fi abordate în această nouă materie includ „pericolul de a fi ademenit în activități ilegale și antisociale” și „folosirea tinerilor ca instrument de destabilizare”.

Pagini din noile manuale de instrucție militară.

Elevii vor fi avertizați despre ceea ce documentele numesc pericolul „falsurilor ca element al războiului informațional”.

Instructorii le vor spune elevilor că „este ilegal să se încalce normele privind distribuirea informațiilor despre rolul URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau să comită acte publice care să discrediteze forțele armate ale Federației Ruse”.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022, Kremlinul a adoptat rapid o serie de legi care scot în afara legii distribuirea în cunoștință de cauză a „informațiilor false” despre operațiunile militare rusești și „discreditarea” forțelor armate ruse.

În februarie, Maksim Lypkan, un elev în vârstă de 18 ani, a fost condamnat la două luni de închisoare pentru declarații și acțiuni repetate împotriva războiului, devenind cel mai tânăr rus condamnat în temeiul noilor legi.

Îți mai recomandăm Cravata roșie de pionier, lupul dacic și supraviețuirea național-comunismului în România

Cele două tipuri de grenade

Noua materie înlocuiește o „inovație” din epoca sovietică numită „Aspecte Fundamentale ale Vieții Sigure”, care a fost introdusă în anii 1980 în urma unui val de accidente, în special dezastrul centralei nucleare de la Cernobîl din 1986.

De-a lungul anilor, programa care durează 68 de ore în fiecare an școlar, materia fiind predată de două ori pe săptămână, a fost modificată pentru a include secțiuni despre amenințările noi precum terorismul și crimele cibernetice.

Versiunea actuală include prelegeri despre reducerea riscului de atacuri teroriste, modalități de a rămâne în siguranță în mulțimi mari și elemente fundamentale ale siguranței online. Include, de asemenea, o prelegere despre „simbolurile și tradițiile” armatei ruse.

Noul curs va include și elemente de prim ajutor. Alte materii vor fi date la o parte în favoarea „pregătirii militare de bază”, inclusiv întreținerea și operarea puștii automate Kalașnikov și două tipuri de grenade de mână. Materia este similară cu pregătirea militară de bază predată în școli în perioada sovietică, care a fost scoasă din programă în 1993.

Ministrul Educației, Serghei Kravtsov, a afirmat pentru agenția de știri de stat TASS că modificările vor fi introduse „treptat”.

În ianuarie, Kravtsov a spus că noile cursuri ar putea fi predate de veterani ai „operațiunii militare speciale” din Ucraina, folosind termenul obligatoriu al Kremlinului pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Veteranii vor urma trei luni de pregătire pedagogică înainte de a fi repartizați în sălile de clasă, a spus el.

Înainte, marș!

Materia „Aspecte Fundamentale ale Siguranței și Apărării Patriei” este cea mai recentă adiție din școlile rusești sub conducerea lui Putin. Încă din 2014, Ministerul Educației a recomandat școlilor să organizeze tabere militare de cinci zile pentru toți băieții de clasa a X-a - la care pot participa și fetele, dacă vor - care să fie organizate, dacă este posibil, într-o bază militară din apropiere.

Scopul taberelor este „de a forma calitățile morale, psihologice și fizice necesare pentru serviciul în forțele armate”. Elevii învață să sape tranșee, să mărșăluiască în formație, să tragă cu arma, să arunce grenade, să se deplaseze pe un câmp de luptă și să facă față rănilor pe câmpul de luptă.

Tânăr participant la parada militară a copiilor din Yeisk, Krasnodar, Rusia. 29 aprilie 2023.

Ideea unor astfel de tabere a fost propusă inițial în comun de către ministerele Apărării și Educației în 2010. În februarie 2023, când războiul pe scară largă împotriva Ucrainei a trecut de pragul de un an, fără niciun semn de rezolvare rapidă la orizont, părinții copiilor din multe școli au fost informați că participarea la tabere era acum obligatorie.

Începând cu luna septembrie, ministerele Apărării și Educației au propus ca taberele să fie conduse de Avangard, un „centru pentru educația militaro-patriotică a tinerilor” din Ministerul Apărării, finanțat din belșug, după ce multe școli s-au plâns că nu există baze militare disponibile în apropiere.

Avangard conduce un campus mare și modern în afara Moscovei, unde veterani militari, inclusiv mulți veniți din războiul din Ucraina, devin instructori. Acolo se desfășoară tabere de cinci zile similare cu cele mandatate în școli, dar contra cost.

Centrul a deschis deja facilități similare în regiunile Perm, Ciuvașia, și în afara Sankt Petersburgului. Guvernul regional al regiunii Celiabinsk din Munții Ural a alocat peste 7 milioane de dolari în doi ani pentru a construi un centru de formare Avangard.

„Nu este înfricoșător să mori pentru patria-mamă”

Pentru anul școlar 2022-2023, școlile rusești au introdus o materie săptămânală la toate clasele, numită „Conversații Importante”.

Programa, care a fost prezentată de Putin în timpul unei vizite la o școală din Kaliningrad, a fost concepută pentru a inculca patriotismul și pentru a prezenta elevilor versiunea Kremlinului a evenimentelor din Ucraina.

Copiii de la clasele mai mici primesc lecții despre minunile naturale ale Rusiei, presărate cu mesaje patriotice precum: „Iubește-ți patria mamă” și „Nu este înfricoșător să mori pentru patria mamă”.

În 2024, Ministerul Educației din Rusia va introduce un nou manual de studii sociale, a declarat Kravtsov la un eveniment din mai.

„Manualul actual este, să zicem, liberal sau pseudo-liberal”, a spus Kravtsov. „Acum vom accentua valorile reale și neschimbătoare ale societății.”

Copiii dintr-un club militar-patriotic mănâncă împreună în satul Sengileyevskoye, regiunea Stavropol, Rusia. Imagine de arhivă din 2017.

El a adăugat că manualele de matematică, fizică și geografie vor fi, de asemenea, schimbate în conformitate cu noua direcție națională din educație. Anterior, el a spus că noile manuale de istorie pentru clasa a XI-a vor include un capitol despre războiul din Ucraina.

În aprilie, Duma a adoptat cu ușile închise și în unanimitate, în toate cele trei lecturi, amendamente la legea privind serviciul militar care ar permite tinerilor să semneze contracte pentru a servi în armată încă de la 18 ani.

Anterior, voluntarii trebuiau să finalizeze un curs tehnic sau o facultate cu licență pentru a se înscrie, ceea ce înseamnă că se găseau rar recruți sub 20 de ani, chiar dacă Putin a redus vârsta minimă pentru conscripție la 18 ani, în mai 2022.

Când deputatul Kartapolov, care i-a descris pe tinerii ruși drept „infantili”, a propus pentru prima dată amendamentele în 2022, deputatul Nina Ostanina, șefa Comisiei pentru familii, femei și copii, și-a exprimat opoziția, spunând că „propunerea a lăsat elevii care doresc să câștige bani imediat pur și simplu fără apărare”.

Potrivit rapoartelor presei ruse, Guvernul dorește să înscrie 400.000 de noi soldați voluntari.

„Obiectivul a fost stabilit și acum dezleagă toate obstacolele în calea încheierii contractelor de serviciu militar”, a declarat activistul pentru drepturile omului Serghei Krivenko pentru Serviciul rus al BBC.

Îți mai recomandăm Pericolul manipulării istoriei. Cum folosesc Putin, Xi și Orbán istoria în propriul interes