Cum a ajuns un oraș olandez o putere tehnologică. La Universitatea din oraș românii sunt cei mai numeroși

Piața 18 Septembrie din Eindhoven.

Cu o industrie la pământ în anii '90, un oraș olandez este acum o putere tehnologică. E vorba de Eindhoven, locul unde se produc semiconductori și cipuri folosite în orice aparat, de la electrocasnice la rachete. Este și locul unde se depun printre cele mai multe brevete de invenții din lume, arată un reportaj al Știrilor ProTV.

La începutul anilor '90, Eindhoven era în declin după ce mai multe fabrici s-au închis din cauza concurenței venite din Asia.

Apoi, universitățile, companiile și guvernul au încheiat un parteneriat strategic în sprijinul inovației.

Universitățile oferă cunoștințe, companiile aduc resurse, iar guvernul asigură politicile favorabile și infrastructura. Această viziune a atras în oraș ingineri și studenți din 100 de țări.

În Eindhoven se află și sediul celei mai mari companii tech din Europa, spune Alina Totti, angajat al Primăriei din Eindhoven.

„E o zonă în care vin foarte mulți tineri, foarte mulți ingineri, suntem într-o zonă axată pe high-tech. Este epicentrul industriei semiconductoarelor. Atragem foarte multe persoane din afara Olandei care vin să lucreze”.

În Eindhoven se află și Brainport, un campus de inovare unde colaborează 20.000 de cercetători, studenți și companii startup.

La Universitatea din Eindhoven sunt studenţi din peste 100 de țări. Românii sunt foarte numeroși, spune Delia Mitcan, reprezentantul Universităţii la Bruxelles

„Studenții de la cele 9 facultăți vin împreună să rezolve o problemă care le-a fost dată de la o companie, spre exemplu, sau de către administrația locală. Uite, puteți să lucrați, ajungeți la o concluzie sau să ajungeți la o soluție pentru problema noastră? Profesorii universitari lucrează în companii și oamenii care lucrează în companii sunt, spre exemplu, o zi pe săptămână, prezenți în Universitate și îi învață pe studenți”, spune Delia Mitcan.

Companiile și profesorii din Eindhoven depun anual aproape 500 de brevete de invenţii la suta de mii de locuitori, una dintre cele mai mari rate din lume.

Dezvoltarea rapidă a oraşului a venit însă cu o criză a locuinţelor. Să găseşti un apartament de închiriat în Eindhoven poate dura şi şase luni.

Viceprimarul Maes Van Lanschot, are ca sarcină importantă ca orașul să nu se transforme într-un haos imobiliar. În ciuda nevoii acute de locuinţe, obţinerea unei autorizaţii de construire poate dura şi cinci ani.

„Este vorba de 100.000 de locuințe în întreaga regiune care trebuie construite suplimentar. Și căutăm locuri unde există o conexiune, pentru că vrem să rezolvăm și problema mobilității. Cu cât ești mai aproape de transportul public, cu atât mai ușor este să crești numărul de locuințe”, spune oficialul din Eindhoven.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.