Elena Udrea, condamnată definitiv la șase ani de închisoare. Fostul ministru a fugit din țară și e dat în urmărire de Poliție

Elena Udrea va trebui să execute șase ani de închisoare potrivit sentinței Înalte Curți de Casație și Justiție a României.

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis, joi, ca fostul ministru al Tursimului, Elena Udrea, să execute o pedeapsă de șase ani de închisoare primită în urmă cu patru ani. Ulterior deciziei, Elena Udrea a fugit din țară și a fost dată în urmărire generală de Poliția Română.

Judecătorii Curții Supreme au respins o contestație în anulare a Elenei Udrea, depusă împotriva unei sentințe de condamnare din 2018, prin care fostului ministru i se stabilise această pedeapsă pentru infracțiuni de corupție.

Unul dintre judecătorii din complet au avut o opinie separată și a dispus admiterea contestației Elenei Udrea, ceea ce ar fi însemnat rejudecarea procesului.

În același dosar au mai rămas cu pedepse definitive fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Au mai fost condamnați și Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - doi ani şi şase luni cu suspendare.

Îți mai recomandăm CJUE: Legislația europeană are prioritate în fața deciziilor CCR

Traseul complicat al dosarului „Gala Bute”

Dosarul „Gala Bute” a fost soluționat definitiv de justiția română în 2018, când Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare. Aceasta se afla, la momentul pronunțării deciziei definitive, în Costa Rica, unde a fost încarcerată.

Ulterior, Udrea a fost eliberată din detenție în urma unei decizii a CCR privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Ca urmare a acelei decizii a judecătorilor constituționali, condamnările din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate iar cei care fuseseră încarcerați au fost eliberați.

Elena Udrea a fost eliberată și ea din Costa Rica și s-a întors în România. În țară, alături de ceilalți inculpați din dosar, a depus a contestație în anulare a sentinței definitive din 2018.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată în mai multe dosare ale DNA.

Judecarea acestei contestații a dus, joi, la menținerea condamnării definitive a Elenei Udrea.

În timpul procedurii judiciare, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au interpelat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

Agerpres notează că, în decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă prin aceasta sunt anulate sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul supremaţiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.

Știre în curs de actualizare