UDPATE - Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat luni, la Galaţi, că o decizie privind deschiderea noului an şcolar va fi luată în a doua jumătate a lunii august și că autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, în funcţie de evoluţia pandemiei de Covid-19, dar că o decizie va fi comunicată dascălilor şi elevilor în a doua jumătate a lunii august. "Sunt mai multe scenarii. A doua parte a lunii august ne va spune dacă este oportună revenirea elevilor la şcoală. Noi sperăm să fie oportună, în condiţiile în care situaţia va fi favorabilă. Dar repet, nu ţine doar de noi. Planuri sunt, avem măsuri sanitare şi pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. În a doua jumătate a lunii august vor afla dascălii şi elevii ce decizie se va lua", a spus Nelu Tătaru.
UPDATE - „Școala va începe în condițiile pe care ni le va permite evoluția epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, a cadrelor didactice, distribuția posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt. Suntem într-o analiză foarte serioasă, nu pot crea o previziune azi, care să fie modificată în funcție de evoluția epidemiei. Pregătim deschiderea școlii pentru orice scenariu posibil. Când vom avea toate datele pentru a furniza o informație corectă care să permită elevilor, profesorilor, părinților să se pregătească pentru noul an școlar. Când se vor finaliza analiza și toate scenariile le vom prezenta public. Suntem în 3 august", a declarat premierul Ludovic Orban, în replică la protestul reprezentanților elevilor.
Reprezentanți ai Asociației Elevilor au organizat luni un protest în fața guvernului pentru că nici până în acest moment, cu doar câteva săptămâni înainte de redeschiderea școlilor , autoritățile nu au prezentat un plan concret pentru anul şcolar 2020-2021.
Reprezentantul Asociației Elevilor București-Ilfov, Alex Rădulescu, a declarat la Digi 24 că elevilor li s-a promis discuție pe această temă la Ministerul Educației, care, însă, nu a mai avut loc. El a spus, într-o declarație dată la Digi 24. că orele trebuie desfășurate în sistem hibrid - prezență plus online - cu condiția ca toți elevii să aibă acces la dispozitive mobile și la internet.
Mai multe asociații de elevi din țară vor trimite la București colete cu revendicările lor. Elevii din Constanța vor trimite în colet și un ceas, pentru a transmite, simbolic, că timpul trece și că trebuie luate decizii rapid.
Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor Constanța, reclamă și ea faptul că elevii încă nu au fost consultați și atrage atenția că, în luna august s-a ajuns tot la „momentul martie, când tot ce primeam erau scenarii, fără o decizie concretă. Suntem în august, ar trebui să avem un plan concret. Optăm pentru soluție descentralizată, unde sunt cazuri puține să se meargă fizic la școală, unde sunt multe să se opteze pentru școala online în totalitate. Fizic 100% nu ne putem întoarce, nu avem spațiu suficient, nici igiena corespunzătoare. Scenariul în care să vină la școală copiii din clasele I – IV și cei din anii terminali este bun în condițiile în care se respectă măsurile de distanțare fizică și condițiile de igiena sunt respectate."
Îți mai recomandăm Studiu. Efectele școlii online în pandemie: „Nu se poate face educație școlară folosind doar telefonul”