„English As She Is Spoke" și Codruța Kovesi în FT. Revista presei internaționale

Sfârșitul de săptămână aduce o evaluare finală a summitului NATO care s-a ținut în circumstanțe tumultuoase la Londra. Săptămânalul britanic The Economist constată, ca toată presa internațională, caracterul haotic al summitului NATO, dar consideră că rezultatul a fost surprinzător de solid.

În schimb, la Belgrad, respectatul cotidian Politika are o altă viziune și îl citează pe președintele Aleksandar Vučić, care spune: NATO nu ne-ar fi bombardat în 1999, dacă la putere în Rusia s-ar fi aflat Putin.

Franța – decembrie sumbru

În Franța, potrivit săptămânalului Courrier International, luna decembrie se anunță sumbră. Joi, 5 decembrie, a fost o zi de grevă cvazi-generală. Această zi de joi a fost, văzută din străinătate, ca un « jeudi noir » français și un test pentru Macron. Le président « își joacă mandatul pe această mamă a tuturor reformelor care e reforma pensiilor».

Peste ocean, Washington Post, pornind de la gustul francezilor pentru greve și manifestații violente, cum sunt cele ale « vestelor galbene», estimează că «nici o altă democrație occidentală nu arată atâta toleranță pentru mașini incendiate și vitrine sparte ».

Corespondenta în Franța pentru cotidianul italian La Repubblica, Anaïs Ginori vine cu o privire mai nuanțată: „Văzută din afară, Franța pare un vulcan: mereu gata să explodeze”, explică ea. ,,Totuși, ea rămâne unul dintre ultimele bastioane ale statului social, pentru că nici țările scandinave nu mai sunt un model din acest punct de vedere".

English as she is spoke

English as she is spoke este acea carte de un uriaș comic involuntar, publicată în Portugalia, la sfârșitul sec. XIX, de un distins domn, Pedro Carolino, care a dorit să prezinte publicului un ghid de conversație portughez-englez, dar, neștiind deloc engleză, el a realizat totul traducând frazele mecanic prin franceză.

A ieșit de acolo o nemuritoare înșiruire de perle, precum: He know ride horse ; I have mind to vomit, sau celebra dar inexistenta expresie "to craunch the marmoset".

Acel stadiu al învățării mecanice a limbii engleze vine mereu în minte atunci când apare câte un raport, precum cel prezentat de The Economist, un nou raport al EF Education First, o companie internațională specializată în tehnici și sisteme de învățământ și care scoate anual un index al statutului limbii engleze, cu hărți și date ce arată țările cu cea mai bună folosire a limbii engleze pe planetă.

Noul Ranking of 100 Countries and Regions by English Skills constată că Olanda și țările scandinave rămân în vârful folosirii limbii engleze, în timp ce, aparent paradoxal, Arabia Saudită se situează jos de tot în clasament.

Surpriza cea mare acum ar fi că după toate obișnuitele țări occidentale, Africa de Sud și Singapore care ocupă prima duzină de locuri (Portugalia lui "English As She Is Spoke" e chiar pe locul 12, urmată de Belgia), pe locurile 14 – 17 ale acestui clasament mondial al folosirii limbii engleze se situează, în ordine, Croația, Ungaria, România și Serbia.

Kovesi în Financial Times

Cotidianul finanțelor din City, Financial Times (FT) îi oferă o tribună Laurei Codruta Kovesi. Cu titlul: Dacă faci ceea ce este bine, nici o înfrângere nu e definitivă, viitoarea procuroare europeană își povestește acolo lupta împotriva corupției în România și felul in care ea se pregătește să facă același lucru la nivel european:

"Acum treizeci de ani, eram o adolescentă ce juca baschet într-un târg din România. Visam să câștigăm campionatul național — și l-am câștigat. Apoi am visat să joc în echipa națională a României — și am ajuns acolo. Uneori am câștigat, alteori am pierdut, dar am jucat și ne-am bătut cu tot sufletul și cu toată inima. /…/ Acum am 46 de ani și mai bine de jumătate din viață am fost procuror. Când am fost numită, în 1995, bărbații dominau justiția română. Unul din primele lucruri pe care le-am auzit când am început a fost: biroul procurorului nu e pentru femei”.

"În ultimii ani, am simțit din ce în ce mai mult ceea ce simțeam atunci când jucam baschet, când aveam un sprijin gigantic din partea echipei. Acum [ca procuror european], sprijinul vine din partea milioanelor de cetățeni care au dat un sens luptei noastre pentru justiție și adevăr."

Nu e prima oară că FT oferă o asemenea tribună Codruței Kovesi. În primăvară, FT publica pe 18 mai 2019, la minunata rubrică (o pagină întreagă, incluzând descrierea meniului și prețul detaliat) "Lunch with the FT”, un interviu în București, la masă cu Laura Codruța Kövesi.

Pentru prima dată în istoria rubricii, numele restaurantului a fost ținut secret. Ideea rubricii este că invitatul alege restaurantul, iar ziarul plătește tot și publică interviul, cu meniul imprimat într-o casetă, sub caricatura intervievatului. Codruța Kövesi a insistat atunci pe lângă FT să nu se publice numele restaurantului, ca ea să nu fie acuzată în România că ar promova interese comerciale.

Iată publicat aici încă o dată meniul de atunci, pentru cei trei (Kövesi, jurnalistul FT și un prieten al acestuia pentru eventual ajutor cu traducerea, ca să se evite "English As She Is Spoke"):

Ciorbă cartofi - 13 lei

Ciorbă de pui - 16 lei

Salată de vinete

Spaghetti cu legume - 32 lei

Ceafă de porc - 52 lei

Șnițel de pui - 32 lei

piure - 8 lei

cartofi prăjiți - 8 lei

Pahar de vin Cepari alb sec - 25 lei

Apă minerală Bucovina x 2 - 22 lei

Apă plată Bucovina - 11 lei

Espresso x 4 - 44 lei

Espresso decafeinat - 11 lei

Țuică de prună x 1 - oferită

Total (cu TVA) - 271 lei (49 lire sterline)
———————————————————
Kövesi nu a băut atunci alcool... Ah, iar interviul era ok.