De ce e din nou epidemie de rujeolă în România? Medic infecționist: Era cumva de așteptat

Ministerul Sănătății arată că au fost înregistrate aproape 2.000 de cazuri de rujeolă, cele mai multe în București.

România are din nou epidemie de rujeolă. Sunt peste 2.000 de cazuri de îmbolnăviri la nivel național, arată Ministerul Sănătății. Medicul infecționist Adrian Marinescu spune că situația nu e de mirare, în condițiile în care vaccinarea a scăzut.

„Avem o protecție redusă la nivelul populației în ceea ce privește vaccinarea. Sigur că aici intră și cei care au trecut prin boală, în momentul în care nu mai ai protecție, poți să faci rujeolă. Și, de altfel, ar trebui să știm că rujeola este între bolile copilăriei care poate duce, în unele cazuri, destul de ușor la situații complicate din punct de epidemiologic. Adică epidemie. Așa că nu e de mirare.

Nu e niciun capăt de țară și nu e nicio situație care nu era cumva de așteptat.

Noi de săptămâni bune vedem o creștere clară pentru numărul de cazuri de rujeolă și ne puneam întrebarea și problema dacă nu vom avea totuși epidemie”, spune pentru Europa Liberă Adrian Marinescu, epidemiolog la Institutul Matei Balș din Capitală.

Îți mai recomandăm Începe școala | De ce a crescut numărul copiilor nevaccinați după pandemie și care sunt riscurile

Epidemia de rujeolă a fost influențată de pandemia de COVID, atunci când mulți dintre copii nu au fost vaccinați, afirmă Marinescu:

„Categoric (...) și asta e de luat în calcul. Numai că, din păcate, problema cu vaccinarea e o problemă principială.

Noi și înainte de pandemie aveam probleme serioase când vorbeam de vaccinare, în general.

Pandemia n-a făcut altceva decât să accentueze o situație care exista. Evident că dacă am vorbit de pandemie, am vaccinat și mai puțin. Dar totuși, după 2022, nu mai era niciun motiv să nu vaccinăm copiii împotriva rujeolei”.

Nu e prima oară când România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. În 2016, Ministerul Sănătății a declarat epidemie după confirmarea a 675 de cazuri în 23 de județe. Pe tot parcursul anului 2016, au fost peste 16.000 de cazuri, iar 60 de copii au murit. 95% dintre persoanele infectate nu erau vaccinate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel puțin 85% dintre copii să fie vaccinați împotriva rujeolei. Vaccinul se face în două etape. În România, acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, potrivit statisticilor de la Ministerul Sănătăţii.

Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, după cum a scris Europa Liberă aici:

Îți mai recomandăm Epidemie de rujeolă la nivel național. Peste 2.000 de cazuri de îmbolnăvire

Mai multe explicații despre epidemia de rujeolă, dar și despre bacteria care duce la „pneumonia ambulantă” în interviul #10Întrebări, ce va fi publicat vineri pe siteul Europa Liberă.