Erdogan: Ucraina merită să devină membră NATO, dar ar trebui să aibă discuții de pace cu Moscova

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a mai promis omologului său sprijin pentru exportul de cereale. (Foto: OZAN KOSE / AFP)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Kievul merită să adere la NATO, dar l-a îndemnat să intre în discuții de pace cu Moscova.

„Nu există nicio îndoială că Ucraina merită să devină membră a NATO", a declarat Erdogan într-o conferință de presă comună cu Zelenski la Istanbul, dar a adăugat că „ambele părți ar trebui să se întoarcă la discuțiile de pace".

El a mai spus că președintele rus Vladimir Putin va efectua luna viitoare prima sa vizită în Turcia de când Kremlinul a lansat invazia în Ucraina în urmă cu 500 de zile și vor discuta despre schimburi de prizonieri.

Zelenski a ajuns la Istanbul la sfârșitul unui turneu în patru state în perspectiva summitului NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius. Temele de discuție au fost legate de garanțiile de securitate și un acord de export de cereale ucrainene cu Rusia, pe care Turcia a ajutat să îl intermedieze anul trecut.

Turneul din ultimele două zile a fost realizat pentru a obține sprijin pentru candidatura Ucrainei la aderarea la NATO.

Prima sa oprire a fost în Bulgaria, unde a primit asigurări de sprijin din partea premierului Nikolay Denkov și a semnat o declarație privind integrarea Ucrainei în organizațiile occidentale, și anume NATO și UE.

Îți mai recomandăm Turneul european al președintelui ucrainean continuă cu Slovacia, după Bulgaria și Republica Cehă

Cu ocazia unei escale în Slovacia, Zelenski s-a întâlnit și cu președintele slovac Zuzana Caputova și cu premierul Ludovit Odor pentru a discuta despre situația de pe linia întâi a războiului din Ucraina și despre aspirațiile Kievului pentru summitul NATO.

O altă armă solicitată de Ucraina, munițiile cu dispersie, va fi trimisă într-un pachet viitor din partea Statelor Unite, a confirmat consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan pe 7 iulie. Sullivan a declarat reporterilor că Washingtonul va furniza aceste arme controversate, spunând că este „lucrul corect de făcut".

Kievul a promis că va folosi munițiile cu atenție, a spus Sullivan, adăugând că SUA va trimite o versiune care are o „rată de ratare" redusă, ceea ce înseamnă că mai puține bombe nu explodează.

Îți mai recomandăm Întâlnire Zelenski-Erdogan pentru rezolvarea problemei prizonierilor de război

Sullivan a comentat, de asemenea, aspirațiile de aderare ale Ucrainei, spunând că drumul Ucrainei către NATO va fi discutat, dar nu decis la summit.

Kievul „mai are încă pași pe care trebuie să îi facă înainte de aderare" și „nu va adera" în momentul de față, a spus Sullivan.

În timp ce mulți aliați occidentali, inclusiv Statele Unite și NATO, s-au grăbit să promită sprijin deplin pentru Ucraina atâta timp cât este nevoie pentru a câștiga lupta împotriva Rusiei, au fost exprimate unele rezerve cu privire la momentul în care Ucraina poate fi inclusă în UE și NATO.

Pe lângă summitul NATO de săptămâna viitoare, discuțiile purtate de Zelenski la Istanbul au vizat Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, un acord privind transportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, care va expira la 17 iulie.

Până în prezent, Rusia nu a fost de acord cu reînnoirea acordului în baza căruia Ucraina a putut expedia cereale pe piețele globale în ciuda războiului. Moscova a declarat că nu vede niciun motiv pentru a reînnoi acordul după 17 iulie din cauza obstacolelor din calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

Turcia, care a intermediat acordul anul trecut, a solicitat prelungirea acestuia. După discuțiile sale cu Zelenskiy, Erdogan a declarat că speră că acordul va continua.