Eroi și Antieroi la Art Safari

Aproximativ 850 de lucrări de artă expuse la Art Safari, provin din colecţiile a 25 de muzee şi din 80 de colecţii private.

Anul acesta, vizitatorii vor vedea, în premieră, lucrări împrumutate de la Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Bruckenthal din Sibiu.

În faţa Palatului Dacia-România a fost plasată o replică din flori de patru metri înălţime a tabloului „Vas cu tufănele” de Samuel Mutzner, artist căruia îi este dedicată ediţia. Lucrarea-gigant a fost realizată cu ajutorul Ambasadei Olandei în România. Pictura originală măsoară 33 x 42 cm și poate fi identificată într-una din sălile expoziției dedicate lui Mützner.

Art Safari aduce publicului atât artă clasică și impresionistă, cât și street art și intervenții în spațiu realizate direct de artiști.

Palatul Dacia-România găzduiește expozițiile – recuperarea unui mare artist de patrimoniu: Samuel Mützner – sau „Pe urmele lui Claude Monet”, curatoriată de monograful artistului, istoricul de artă Rodica Marian.

Pavilionul Central este dedicat lui Constantin Piliuță – sau „Culoare de zenit”, expoziție curatoriată de dr. Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României.

Pavilion Contemporan găzduiește expoziția provocatoare „Supereroi/Antieroi”, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu.

Arta prinde viață și noaptea, prin Night Tours, vizitatorii fiind ghidați în expoziții în fiecare seară, când vor putea asculta și muzica invitatului special, Toulouse Lautrec.

La Arcub – Hanul Gabroveni este montată expoziția dedicată femeilor-artist din România interbelică – „Seducție și triumf în artă”, realizată de dr. Elena Olariu, director al Pinacotecii București.

Iubitorii de artă care nu pot participa fizic la evenimentul Art Safari, vor ghidați în tururile virtuale de Marius Manole (17, 18 și 19 septembrie) și Horia-Roman Patapievici (pe 24 septembrie).

Arta li se dezvăluie copiilor prin programul educațional Art Safari Kids, de care se vor putea bucura participând la ateliere de artă și tururi ghidate.

La deschiderea evenimentului, directoarea Art Safari, Ioana Ciocan, a anunţat că Muzeul Municipiului Bucureşti şi Art Safari vor opera împreună Palatul Dacia-România pentru următorii ani.

La palatul Dacia vor fi montate expoziţii mari, de patrimoniu, dedicate artiştilor români, dar şi expoziţii de artă contemporană şi expoziţii internaţionale.

Expoziția „Seducție și triumf în artă. Femei-artist din România” este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și prezintă o serie importantă de lucrări din creația multor artiste din România ce au studiat la München și Paris, apoi au expus în România dar și în Franța, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate în mișcările artistice moderne și de avangardă. O parte dintre ele și-au continuat activitatea și după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un nou și dificil context politic și ideologic.

Expoziția Superheroes/Antiheroes – Tendințe în arta contemporană românească explorează rolul comunităților creative din România și diversele modalități actuale de expresie vizuală, de la desen la țesătură, instalație sau ceramică.

Arta supercontemporană românească din acest deceniu poate părea provocatoare în conținut sau deconcertantă în estetic, dar este expresia unor vremuri în care lumea se schimbă cu o viteză amețitoare.

Supereroul servește ca metaforă supremă a artistului și capacității sale de a explora, problematiza și critica societatea contemporană.

 

Pe Strada Lipscani poate fi văzută o sculptură semnată de Virgil Scripcariu și în sediul de la Arcub e o expoziție dedicată 100% artistelor femei.