Este înfrântă rețeaua ISIS în Siria?

Președintele Donald Trump se așteaptă ca ultimele teritorii pe care ISIS și-a păstrat influența în Siria să fie destructurate într-o săptămână

Încă de când a decis retragerea trupelor americane din Siria, președintele Trump este confruntat cu o serioasă opoziție. Este rețeaua teroristă ISIS înfrântă în acea țară?

Argumentul președintelui este că rețeaua teroristă ISIS nu mai controlează teritorii în Siria și, ca o consecință a acestui fapt, așa-zisul Califat, constituit de ea, a fost înfrânt. Este adevărat că ISIS controlează în Siria nu mai mult de unu la sută din teritoriu, o suprafață minusculă. Dar organizația s-a transformat. Să nu uităm că la începuturile sale, ISIS a fost o organizație de gherilă, care ataca acolo unde putea să organizeze atentate teroriste.

Teama derivă din faptul că, odată cu pierderea teritoriului controlat, gruparea ar putea reveni la formula inițială, costând viețile multor oameni nevinovați. Se pare că mii de luptători ISIS se ascund în diverse locuri în Siria și Irak, așteptând un moment prielnic. Experții în informații spun că ISIS mai are încă opt sucursale, peste 12 rețele și mii de sprijinitori dispersați în întreaga lume. Experți cred că fără prezența americană, ISIS ar putea să recupereze anumite teritorii pierdute.

Președintele Trump susține pe de altă parte că întotdeauna vor exista persoane dezaxate care să provoace suferința, dar că asta nu justifică menținerea forțelor armate acolo, argumentând că țările puternice nu se angajează în războaie permanente. După ce a anunțat în decembrie retragerea din Siria, ministrul apărării James Mattis a demisionat și au venit și critici din partea unor republicani din Congres.

Între timp, administrația a comunicat că retragerea nu va fi imediată, ci atunci când condițiile o vor permite. Președintele pornește de la premisa că America și-ar fi îndeplinit misiunea și că trebuie să lase pe alții să încheie misiunea.

Numai că între cei care vor ramâne se numără Rusia, care își dorește să revină, ca o mare putere, în regiune. Iranul are, de asemenea, o influență mare în Siria. Turcia – membru în NATO – are interesul să anihilize minoritatea kurdă, care în Siria a fost gruparea cu cea mai mare contribuție la înfrângerea rețelei ISIS. Argumentul criticilor lui Trump este că aceasta crează un vid de putere, care poate duce la ascensiunea acelor forțe care amenință America și lumea, în general.