Operatorul național de servicii poștale din Serbia, Poșta Serbia, a semnat un contract cu ONG-ul Unitatea Minorității Maghiare pentru a le distribui buletinele de vot ungurilor eligibili să voteze în alegerile parlamentare din Ungaria din 3 aprilie, potrivit unei copii a contractului obținut de serviciul balcanic al Europei Libere.
ONG-ul, care se autoproclamă că promovează și protejează drepturile omului fără a menționa activitățile sale din domeniul electoral, a primit contractul în ciuda faptului că Poșta Serbia nu a anunțat o licitație publică pentru contract.
În Ungaria, premierul Orban este adesea criticat pentru suprimarea drepturilor omului și pentru restrângerea independenței justiției și a presei maghiare.
Conducerea ONG-ului este formată din membri ai Uniunii Maghiarilor din Voivodina (SVM), un partid politic ce reprezintă etnicii maghiari din Serbia și strâns legat de partidul Fidesz al lui Viktor Orban. Voivodina este o provincie autonomă nordică din Serbia, unde trăiesc marea majoritate a etnicilor maghiari.
Prin înțelegerea cu serviciul poștal sârb, ONG-ul a obținut acces la datele personale, inclusiv la adresele a mii de etnici maghiari din Serbia cu dublă cetățenie, arată documentele obținute de Europa Liberă. Jurnaliștii au solicitat un punct de vedere din partea Poștei Serbia SVM, însă nu au primit niciun răspuns.
Îți mai recomandăm One-to-One | Istoricul italian Stefano Bottoni: Viktor Orbán privește Transilvania și România ca pe „propria curte”Peste 250.000 de etnici maghiari trăiesc în Serbia, arată cele mai recente date de recensământ, 70.000 deținând pașapoarte maghiare și înregistrați pe listele electorale din Ungaria.
Diaspora maghiară este împărțită în două grupuri distincte. Cel mai mare grup, numărând aproximativ 2 milioane de oameni, cuprinde etnicii maghiari ce au ales să continue să trăiască în țările învecinate Ungariei după semnarea Tratatului de la Trianon din 1920. După Primul Război Mondial, Regatul Ungariei a cedat o mare parte din teritoriul său statelor vecine, precum România, Slovacia, Serbia, Croația, Slovenia și Ucraina.
Al doilea grup este alcătuit din emigranții ce au părăsit țara pe vremea comunismului și, mai nou, emigranții plecați pentru a lucra în străinătate, în special în Uniunea Europeană. Numerele exacte sunt greu de stabilit, însă estimările arată că noua diasporă numără între 300.000 și 400.000 de persoane.
Loialitatea etnicilor maghiari față de Orban nu e ceva nou, dat fiind că premierul le-a acordat cetățenia maghiară în 2010 și drepturi de vot în 2011, consolidându-și suportul venit din străinătate prin ajutoarele financiar generoase oferite comunității de maghiari de peste granițe.
Îți mai recomandăm Cum finanțează Budapesta restaurarea a sute de biserici din Transilvania. „Altfel, s-ar fi prăbușit!”Peste 1,1 milioane de etnici maghiari au obținut dublă cetățenie, potrivit datelor furnizate de statul maghiar. Slovacia și-a modificat rapid legea în 2012 pentru a împiedica populația să facă același lucru și să dețină dublă cetățenie.
Noul aflux de cetățeni a dat roade politice pentru partidul Fidesz al lui Orban. La alegerile din 2022, de exemplu, Fidesz a obținut peste 52% din votul popular din Ungaria, dar aproape 94% în rândul diasporei maghiare.
Documentele pe care Poșta Serbia le-a pus la dispoziția Europei Libere arată că serviciul poștal a angajat Unitatea Minorității Maghiare în martie pentru a livra buletine de vot cetățenilor dubli din Serbia.
Nu e clar de ce Posta Serbia a selectat ONG-ul pentru distribuirea buletinelor de vot.
Îți mai recomandăm One-to-One | Șeful CNCD, Csaba Asztalos, despre declarațiile lui Viktor Orbán, cazul Buhnici și misoginismul din societate