Moldova trebuie să facă pași suplimentari pentru a se alinia la măsurile și sancțiunile punitive ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, a recomandat organul executiv al blocului în raportul său anual de progres care pledează pentru deschiderea condiționată a negocierilor de aderare cu Chișinăul.
Moldova și Ucraina au obținut statutul de candidate la aderarea la UE în iunie anul trecut, iar raportul Comisiei Europene publicat pe 8 noiembrie felicită micuța țară din sud-estul Europei pentru îndeplinirea a șase din nouă criterii necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare.
Raportul evidențiază sprijinul ferm al Chișinăului față de Kiev de la începutul invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei și îl felicită pentru că a primit un număr mare de refugiați, menționând că Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor.
Dar raportul îndeamnă Chișinăul să depună eforturi mai susținute pentru a se alinia la sancțiunile și măsurile restrictive pe care UE le-a aplicat Rusiei în urma invadării Ucrainei în februarie 2022.
Anul trecut, se arată în document, Moldova a avut o rată de aliniere de 54% la măsurile restrictive ale blocului de 27 de membri.
Anul acesta, „Moldova a început alinierea treptată la unele dintre cele 115 măsuri restrictive ale UE legate de activitățile Rusiei în străinătate”, se arată în raport.
Acesta spune că rata de aliniere a atins 78% în august, când Chișinăul a expulzat 22 de diplomați ruși și 23 de membri ai personalului de la ambasada Moscovei, adică o reducere cu două treimi a personalului acesteia.
Mai mult, în acest an, Moldova a impus sancțiuni împotriva a 13 cetățeni ruși, inclusiv mercenari Wagner, trupe acuzate de viol în Ucraina și polițiști care au torturat protestatarii din Moscova, se arată în raport.
Cu toate acestea, „este nevoie de mai multă muncă pentru a se alinia la măsurile restrictive ale UE și pentru a spori soliditatea implementării acestora, inclusiv prin consolidarea autorităților naționale responsabile de această acțiune”, se arată în raport.
Președintele pro-occidental al Republicii Moldova, Maia Sandu, care l-a învins pe prorusul Igor Dodon, în noiembrie 2020, a marcat o întorsătură fundamentală în poziția țării, până atunci orientată spre Moscova, a salutat constatările și recomandările raportului.
Ea a dat asigurări că va acceleare reformele și eforturile de aderare la UE până la sfârșitul deceniului.
„Avem multă muncă de făcut, deoarece calea pe care am ales-o este plină de provocări. Munca nu ne sperie și scopul nostru este ca Moldova să fie pregătită să adere la UE până în 2030", a scris Sandu pe Facebook.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că recomandă Consiliului European să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.
Chișinăul a îndeplinit șase dintre cele nouă condiții necesare dar înregistrează încă restanțe semnificative în justiție.
Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor cu Moldova și Ucraina de aderare la UE