EU vs Disinfo. Sînt 1.500 de km aproape sau departe?

Săptămâna aceasta principalele instituții de presă rusești au relatat că „NATO a detonat torpile toxice în apropierea de apele teritoriale ale Rusiei”.

Problema e cu formularea „în apropiere de”. Distanța dintre apele teritoriale rusești din Marea Barents și fiordul de lîngă orașul Bergen, unde marina norvegiană într-adevăr a detonat torpile în epava fregatei Helge Ingstad, e de aproximativ 1.500 de kilometri (în linie dreaptă).

Idee preconcepută sau control de stat

Aserțiunea că detonarea a avut loc „în apropiere de apele teritoriale rusești” a apărut prima dată în mai multe conturi anonime de social media rusești. Mai multe instituții de presă rusești importante au preluat-o, făcând referire la conturile respective.

Diseminarea a fost posibilă din cauza faptul că acele instituții de presă au repetat mesajul fără să verifice sau să pună la îndoială formularea „în apropiere de”.

E limpede de ce s-a întîmplat asta: aserțiunea se potrivește temei de propagandă de la Kremlin despre Rusia ca o „fortăreață asediată” sub un atac străin.

Potrivit aceleiași teme, NATO va fi acuzată că „încercuiește” Rusia – deși de fapt mai puțin de o șesime din granița rusească e comună cu aceea a unor state membre în alianță.

Cu alte cuvinte, povestea s-a răspîndit datorită unei puternice dorințe de a confirma o proiecție proprie în rîndul presei pro-Kremlin - dacă nu chiar datorită unei coordonări directe de la Kremlin a mesajelor media.

Demontarea

Aserțiunea a fost repede demontată de bloggerul rus Rustem Adagamov, care a trăit în Norvegia, vorbește limba norvegiană și a putut deci pune lucrurile la punct, citînd relatările presei norvegiene despre acest eveniment.

Ca să ilustreze dezinformarea, bloggerul a publicat o hartă care arată distanța dintre locul unde a avut loc detonarea și apele teritoriale rusești din Marea Barents.

Postarea lui Adagamov de pe Facebook a generat mai multe reacții ironice, între care una a unui comentator care se pare că a citit postarea pe telefonul său, spunînd că „dacă te uiți la această hartă, e doar la patru centimetri de granița cu Federația rusă...”. Un alt comentator a scris: „dar Rusia nu are granițe, e peste tot”, o referință la faimoasa afirmație a lui Putin că „Granița Rusiei nu se termină nicăieri”.

Povestea este ecoul unui alt caz recent de confuzie geografică, când la televiziunea de stat rusă Marea Azov a fost numită „marea noastră internă”, una din utopiile legate de perspectiva Kremlinului privind Ucraina, anume că Ucraina, și nu Rusia, e agresorul în și în jurul Mării Azov.

Aserțiunea că detonarea a avut loc „în apropierea apelor teritoriale ale Rusiei a fost difuzată la televiziunea rusă de stat Rossiya 24; la REN TV și Tsargrad și în mai multe portaluri online între care și Lenta.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.