Inundații în Europa | Ce a rămas în urma apelor care încep să se retragă

În Erftstadt-Blessem, Germania, râul Erft s-a revărsat și a cauzat distrugeri masive. Sâmbătă, 17 iulie 2021.

Bilanțul victimelor făcute de inundațiile din ultimele zile din Germania și Belgia era, duminică dimineață, de 183 de morți, potrivit agențiilor internaționale de presă, în timp ce zeci de persoane erau încă dispărute. În România, inundațiile au afectat județul Alba, iar meteorologii au emis o avertizare de ploi puternice valabilă până marți, în 20 iulie.

În Germania au murit, cu începere de miercuri, cel puțin 156 de persoane, transmite AFP, iar autoritățile au descris duminică dimineață inundațiile drept cele mai grave din aproape 100 de ani.

Urmările inundațiilor în Dernau, Germania.

Doar în Renania-Palatinat, poliția a anunțat 110 morți și 670 de răniți. În Belgia, numărul victimelor este de cel puțin 27 de persoane. Echipele de salvare din ambele țări caută în continuare victime și în multe regiuni, pe măsură ce apele au început să se retragă a început procesul de curățare. Acesta este unul extrem de dificil în orașe în care au fost distruse case și infrastructură locală, iar alimentarea cu electricitate și gaze este încă întreruptă.

Oamenii au început să scoată nămolul din case în Bad Neuenahr-Ahrweiler, Germania. Râul Ahr a inudat o mare parte a orașului.

Cancelarul Angela Merkel vizitează, duminică, zonele afectate din Germania. Ea va merge la Schuld, în Renania-Palatinat, unde revărsarea râului Ahr a distrus casele și a lăsat în urmă străzi pline de dărâmături și moloz.

Locuitorii din Schuld spun că orașul arată ca după un război.

Orașul Schuld, Germania, după inundații. 16 iulie 2021.

Pe măsură ce apele au început să se retragă în Renania-Palat și Renania de Nord-Westfalia, atenția autorităților a început să se îndrepte spre Bavaria, unde, sâmbătă seară, ploile abundente au inundat pivnițe și subsoluri.

Îți mai recomandăm „Frică, disperare și suferință” | Inundații cu 100 de morți și mii de dispăruți în Germania și Belgia

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care s-a întîlnit cu salvatorii din orașul Erftstadt, a spus că foarte mulți oameni „au pierdut absolut tot ce au strâns o viață întreagă – bunuri, case, acoperișul de deasupra capului”. Revenirea la o viață cât de cât normală va dura săptămâni întregi, a estimat acesta. El a spus că cei din zonele afectate au nevoie de sprijin constant, „multora nu le-a mai rămas nimic în afară de speranță. Trebuie să nu îi dezamăgim”.

O mașină a rămas în cimitirul din Dernau, Germania, după retragerea apelor.

În Belgia, armata intervine în patru din cele 10 provincii ale țării. Premierul Alexander De Croo a declarat ziua de 20 iulie zi de doliu național și a spus că inunfdațiile care au făcut 27 de victime în această țară ar putea fi „cele mai grave petrecute vreodată în Belgia”.

În orașul Pepinster din Belgia, oamenii evaluau sâmbătă, 17 iulie, urmările inundațiilor.

În afară de țările cele mai afectate, Germania și Belgia, dar și Olanda și Luxemburg, inundațiile s-au extins în Elveția, Austria și Cehia.

În Austria, echipele de salvare din zonele Salzburg și Tirol erau în alertă sâmbătă seara, iar orașul istoric Hallein era deja cuprins de ape. Cancelarul Sebastian Kurz a scris pe Twitter că „ploile puternice și furtunile cauzează, din păcate, pagube serioase în multe locuri din Austria”. El le-a mulțumit membrilor echipelor de salvare și a promis sprijin pentru cei afectați.

În Olanda, mii de oameni au fost evacuați din regiunea Limburg, unde apa s-a revărsat prin mai multe orașe.

Locuință din Guelle, Olanda, 16 iulie 2021.

Transportul feroviar între Germania și Republica Cehă a fost suspendat din cauza problemelor tehnice cauzate de vreme. Acesta urma să fie reluat duminică.

În Germania, amploarea dezastrului a fost înțeleasă mai bine când militari cu vehicule blindate au început să curețe străzile, iar inginerii constructori decid acum care case pot fi salvate și care trebuie demolate de tot.

Militari germani în Erftstadt, 17 iulie 2021.

În România, Administrația Națională de Meteorologie a transmis o atenționare de ploi abundente cu începere de sâmbătă până marți, în 20 iulie. „Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică (18 iulie) în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni (19 iulie) după-amiază în majoritatea regiunilor. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină".

În ultimele zile, județul Alba a fost afectat de inundații.

În Ocoliș, Alba, ploile și vijeliile au distrus trei case, iar altele 20 au fost grav avariate.

În Ocoliș, Alba, zeci de persoane au fost evacuate. Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate din satul Dăroaia, comuna Roşia Montană, inundat vineri seara. Potrivit Agerpres, în Dăroaia, comuna Roşia Montană, au fost inundate 72 de case, din care una este distrusă, iar 16 sunt avariate în urma unei alunecări de teren. Premierul Florin Cîțu și miniștii de Interne și al Apărării vor merge, sâmbătă, în zonă pentru evaluarea pagubelor.

Satul Ocoliș, din Alba, în 17 iulie 2021.