Se pregătește Europa să-i ierte Rusiei anexarea Crimeei?

Protest al ucrainienilor împotriva stateleor europene care au votat pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Kiev, 26 iunie 2019

Aproape toată presa rusească se laudă cu reprimirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Votul decisiv dat la Strasbourg de reprezentanții marilor puteri europene, cu excepția Marii Britanii sugerează că sancțiunile pentru anexarea Crimeei nu mai sunt la fel de importante

Unul dintre site-urile cele mai populare, Gazeta.ru scrie că Europa a sprijinit întoarcerea Rusiei în APCE. Au votat în unanimitate "împotriva" revenirii Rusiei în acest organism al Consiliului Europei statele cu politicile cele mai hotărâte anti-rusești. Între ele nu se regăsește și România: Ucraina, Georgia și țările baltice. Majoritatea deputaților din delegațiile britanice, poloneze și suedeze au vorbit, de asemenea, de pe poziții anti-ruse.

Wall Street Journal vorbește însă despre faptul că pe „Europa au început să o lase nervii în ce privește Rusia” și că votul de la APCE marchează pentru prima dată din 2014 încoace, când Rusia a anexat Crimeea, faptul că Europa abandonează o sancțiune majoră împotriva Rusiei

Andrei Năstase, șeful delegației moldovene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).The Ukrainian delegation walked out in protesta respins, pe de altă parte, într-un interviu cu Europa Liberă, criticile ce i-au fost aduse după ce a votat la Strasbourg pentru a-i fi restabilite Rusiei drepturile în cadrul acestei organizațiii, care i-au fost retrase în 2014 ca pedeapsă pentru anexarea Crimeii și implicarea în războiul din estul Ucrainei. Năstase a spus că a votat in favoarea reintoarcerii Rusiei în organizație pentru că astfel Consiliul Europei va putea să exercite asupra Mosciovei „o influență pozitivă”.

Andrei Năstase a votat pentru - la fel ca si deputatul socialist Vlad Batrincea și diferit față de colegul din alianta ACUM, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, care s-a opus reîntoarcerii Rusiei în organizația pan europeană.

Întoarcerea delegației Federației Ruse la APCE a fost sprijinită în unanimitate de 12 țări, printre care Spania, Franța și Irlanda, iar alte 11 state s-au exprimat cu majoritate voturi, inclusiv Germania și Olanda.

Problema restituirii prerogativelor pentru Rusia în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a provocat controverse între participanți. Russia Today subliniază că majoritatea țărilor membre ale APCE au sprijinit restaurarea drepturilor Rusiei în cadrul organizației.Izvestia, citată de Rador reamintește că în 2017, Moscova a suspendat plata contribuțiilor la Consiliul Europei și că în aprilie 2014, delegația Rusiei la APCE a fost lipsită de dreptul la vot ca urmare a evenimentelor din Ucraina și reunificarea Crimeii cu Rusia.

Au votat în unanimitate contra restituirii prerogativelor pentru Rusia în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia și Lituania.

România a fost prea puțin interesată de votul pentru reprimirea Rusiei în APCE, de aceea, probabil, au fost prezenți în noaptea de luni spre marți când a fost ședința decisivă de la Strasbourg doar deputatul USR Iulian Bulai, care a votat contra reprimirii Rusiei, și deputatul PSD Gheorghe Dinu Socotar, care a votat în favoarea Moscovei. Restul delegației a lipsit.

Majoritatea deputaților din delegațiile care au reprezentat Regatul Unit al Marii Britanii, Suedia și Polonia se opun, de asemenea, ca Rusia să revină la APCE. „Pentru" revenirea Federației Ruse au votat în unanimitate 12 state: țările din Europa de Vest, cum ar fi Franța, Spania, Irlanda și statele scandinave - Norvegia și Islanda. Austria, San Marino, Andorra, Serbia, Turcia, Azerbaidjan și Cipru au votat deasemenea în sprijinul rezoluției pro-ruse, menționează Gazeta.ru, citată de Rador

Deputații din Germania, Armenia, Belgia, Elveția, Slovacia, Portugalia, Republica Cehă, Italia, Republica Moldova, Croația și Olanda și-au exprimat majoritatea voturilor "pentru" returnarea drepturilor Rusiei.

Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat, șeful delegației ruse din APCE, a mărturisit de ce e foarte important ca vocea Moscovei să fie auzită la Strasbourg: "singurul lucru, dar poate cel mai important lucru pe care Rusia l-a pierdut prin faptul că nu a participat la sesiunile APCE, este oportunitatea de a-și declara poziția, de a contesta deciziile luate. De-a lungul anilor, noi am fost acuzați de toate păcatele morților, fără să se facă auzită, așa cum se spune, partea apărării".

Rezoluția a fost adoptată în noaptea de 25 iunie. 118 din 190 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au votat pentru rerzoluție, 62 au fost contra, iar 10 s-au abținut.