Românii care se află la granița Gaza-Egipt vor fi lăsați să treacă. SRI îi verifică pe cei ajunși în București

Cetățeni palestinieni cu dublă cetățenie și străini așteaptă să treacă punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, în sudul Fâșiei Gaza, 7 noiembrie 2023.

51 de cetățeni români și membrii lor de familie sunt așteptați să iasă joi din Fâșia Gaza, după ce punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost redeschis, potrivit MAE. În România au ajuns miercuri seară 93 de persoane. SRI spune că îi verifică pe cei cu dublă cetățenie.

Cei 51 de oameni care au primit acordul autorităților israeliene și egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah vor intra începând de joi după-amiază în Egipt, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

„Potrivit informațiilor din teren, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane. Astfel, astăzi vor continua procedurile de evacuare pentru cetățenii statelor care primiseră, pentru data de 8 noiembrie, permisiunea de a tranzita punctul de trecere Rafah, inclusiv pentru cei 51 de cetățeni români și membri de familie”, spune MAE în comunicatul transmis joi după-amiază.

Ministerul precizează că echipele consulare mobile vor acorda asistență și protecție consulară specifică atât în punctul de trecere a frontierei Rafah, cât și pe durata transferului până la Cairo, de unde vor fi transportați în România.

„Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu ceilalți cetățeni români și membri de familie care au solicitat evacuarea din Fâșia Gaza”, mai spune MAE.

Punctul de trecere a frontierei dintre Egipt și Fâșia Gaza a fost închis miercuri după-amiază, din cauza unor „circumstanțele de securitate”, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, declara miercuri seară că grupul de români a primit o nouă aprobare și și-a exprimat speranța că joi vor fi reluate evacuările.

„Colegii noştri de la echipa mobilă consulară se află deja acolo. Dar, cum am spus, situaţia de securitate este una extrem de dificilă, complexă, care ne impune să ne actualizăm permanent planurile de evacuare”, declarat Odobescu.

Ea a dat asigurări că toți cei 260 de români care au cerut până acum evacuarea „se află pe liste, cu aprobările necesare”.

129 de oameni evacuați din Gaza au ajuns aseară la București

Între timp, primul grup de cetățeni români și membrii lor de familie au ajuns miercuri seară la București, cu o aeronavă TAROM, costurile fiind suportate de statul român.

93 de persoane au călătorit de la Cairo până la Baza aeriană militară 90 din Otopeni, la bordul unei aeronave în care s-au aflat și premierul Marcel Ciolacu și ministrul Luminița Odobescu.

Miercuri seară au fost evacuați și 36 de cetăţeni din Republica Moldova, cu o aeronavă C-130 Hercules aparţinând Forţelor Aeriene Române, potrivit MAE.

Îți mai recomandăm Cei 93 de români evacuați din Gaza au ajuns la București. Evacuarea programată a celor 51 de români, amânată

Ministerul adaugă că păstrează dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene pentru evacuarea celorlalți români care au cerut ajutorul.

SRI spune că verifică persoanele care ajung în România

Preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, a declarat miercuri că Serviciul Român de Informații face interviuri de securitate în cazul cetăţenilor români cu dublă cetăţenie care vin din Fâşia Gaza.

„Există procedural acele interviuri de securitate care se fac prima dată la ieşirea din Fâşia Gaza, de către Egipt, după care se vor face şi la venirea în ţară”, a spus preşedintele comisiei parlamentare de control, potrivit News.ro.

Senatorul PNL a precizat că aceste interviuri la sosirea în ţară sunt făcute pentru a preîntâmpina intrarea „elementelor teroriste” în România. „Nu există astăzi premisele apariţiei unor riscuri de ameninţare teroristă pe teritoriul României”, a subliniat el.

Îți mai recomandăm Casa Albă: Israelul va acorda pauze umanitare de 4 ore pe zi în luptele din nordul Fâșiei Gaza

Declarația acestuia a venit după ce comisia parlamentară de control al SRI a audiat, marţi, conducerea instituției în legătură cu evoluţia conflictului din Ucraina şi a conflictului dintre Israel şi Hamas. Discuțiile au vizat și situaţia geopolitică din Republica Moldova.

„Până în prezent, nu există informaţii care să reflecte prezenţa unor riscuri directe şi imediate la adresa securităţii naţionale”, a mai spus Chirteş.

De asemenea, mai spune parlamentrul, SRI a luat măsuri de precauţie din prima zi a conflictului, fiind întărită paza pe aeroporturi, în special pe Henri Coandă, dar şi în jurul sinagogilor, a Ambasadei Israelului şi în zonele cu mulţi palestinieni.

Oficialul spune că în România sunt circa 8.000 de studenți palestinieni.

„Cea mai mare îngrijorare (...) a tuturor serviciilor secrete este că un anumit student poate primi o veste de la rudele din Gaza că familia lui a murit într-un bombardament. Acea persoană, chiar dacă nu are antecedente de a deveni terorist, se poate radicaliza brusc şi sunt lucruri pe care nu le putem previziona”, a spus Ioan Chirteș.

Îți mai recomandăm Președintele Iohannis lasă comunicarea pe seama altora când vine vorba de românii din Fâșia Gaza și ostaticii luați de Hamas