Evadare din Mariupol: „Morții au fost îngropați în curți”

Un bărbat se uită la un bloc de apartamente incendiat care a fost avariat de bombardamente în Mariupol pe 13 martie. Foto: AP

Până în urmă cu câteva săptămâni, Roman Amelyakin locuia împreună cu familia în apropierea intersecției dintre Bulevardul Păcii și Bulevardul Constructorilor din Mariupol, Ucraina, un oraș în prezent distrus în mare măsură de război.

Un port strategic la Marea Azov, în regiunea Donețk din sud-estul Ucrainei, Mariupol a fost ținta principală a separatiștilor susținuți de Moscova, care luptă cu forțele de la Kiev din aprilie 2014. El a rămas sub control guvernamental. Din 24 februarie, când Rusia a invadat masiv Ucraina, Mariupol a fost lovită mai puternic decât orice alte orașe mari.

O mare parte din Mariupol a fost distrusă de bombe, rachete, obuze și focuri de armă. Eforturile de evacuare au fost blocate uneori de atacuri, iar zeci de mii de oameni s-au adăpostit fără curent electric sau apă curentă timp de săptămâni. Sute de oameni au murit după ce o bombă a lovit teatrul din Mariupol unde locuitorii își căutaseră refugiu pe 16 martie.

Numărul total al morților în Mariupol, un oraș care avea peste 400.000 de locuitori, este necunoscut. Oficial, acesta era de 2.400 pe 15 martie, dar primarul a spus atunci că crede că cifra reală este mult mai mare. Acum ea a crescut din nou.

Amelyakin, care a lucrat voluntar după ce a început invazia, a rămas în oraș aproximativ trei săptămâni înainte de a ieși cu familia sa. Când a plecat, drumul pe care obișnuia să-l facă în 24 de ore până la Zaporizhzhya, l-a străbătut în aproximativ 24 de ore. A stat de vorbă cu Radio Europa Liberă Donbas despre ceea ce a făcut și ce a văzut.

Primele atacuri

La 5:30 a.m., pe 24 februarie, rachete au lovit aeroportul Mariupol și instalațiile de apărare aeriană. Am auzit cu toții loviturile și am știut că războiul a început. Dar trăiam în prima linie de aproape opt ani și la început nu a fost foarte înfricoșător, așa că în primele zile ale războiului nu au fost prea mulți oameni care au părăsit orașul.

Primul cartier lovit a fost Vostochny (în est), care a avut de suferit și în 2015. [Luptătorii separatiști susținuți de Rusia] au început să atace de acolo. Am ajutat un prieten să-și evacueze familia - avea un magazin și am luat tot ce am putut de acolo și l-am adus la sediul voluntarilor. Apoi a început munca, fiecare făcând ce putea: să aducă lucruri la sediu sau să livreze mese calde soldaților și civililor aflați în nevoie. Oamenii au început să curgă din partea de est a orașului.

Fumul se ridică dintr-o bază de apărare antiaeriană în urma unei aparente lovituri rusești la Mariupol pe 24 februarie.

Treaba asta a durat câteva zile, în noapte de 1 martie a început bombardamentul, iar rețeaua electrică a fost deteriorată de loviturile aeriene. Au încercat să o repare, dar a mai fost o lovitură asupra infrastructurii și s-a întrerupt alimentarea de tot. Și, o dată cu electricitatea, apa și căldura s-au stins, deși gazul erau încă. Apartamentele erau reci de frig, dar măcar putea încălzită cu gaz.

Apa

Trei zile mai târziu, o conductă de gaze de lângă Kramatorsk a fost avariată și nu mai era gaz în oraș. Temperatura era sub zero. Este important de menționat că Mariupol nu are multă apă dulce, iar acum este imposibil să folosiți rezervorul în afara orașului. Oamenii mergeau să caute izvoare sau pur și simplu culegeau zăpadă. Am văzut oameni luând apă din bălți după ce a plouat, pentru nevoi casnice. Apa de izvor din Mariupol nu este bună sau foarte potabilă, chiar și după ce este fiartă -- este foarte calcaroasă și plină substanțe chimice.

Acesta este genul de viață care a început: dimineața, oamenii aprindeau focuri de tabără în curțile blocurilor, încălzind resturi de mâncare. Vecinii se adunau cu orice recipiente puteau și plecau în căutarea apei. Oficialitățile au încercat să aducă rezervoare de apă, dar multe dintre acestea au fost avariate. Apoi, toate cartierele orașului au fost supuse unui foc de arme masiv, iar șoferii s-au speriat să străbată străzile.

Oamenii fac coadă pentru a lua apă la o fântână de la marginea orașului Mariupol pe 9 martie.

Au fost puține pauze lungi între bombardamente. Avioanele au început să ne bombardeze de dimineața până seara și noaptea. Mai întâi a fost un avion care a aruncat mai multe bombe, apoi altul a doua zi. Și apoi și-au dat seama că nu există apărare aeriană și au început să bombardeze în mod constant.

Este foarte înfricoșător când dormi și auzi sunetul avioanelor și exploziile. Aruncă bombe foarte puternice, distrugând blocuri și case private.

Mâncarea

Nu au fost livrări în orașul asediat și multe magazine s-au închis, doar câteva au rămas deschise. Angrosiştii cu depozite au încetat aproape să furnizeze magazine din cauza lipsei de combustibil - şi pentru că şoferilor le era frică să facă livrări. După un timp, mâncarea a început să se termine, iar oamenii au început să jefuiască magazine - supermarketuri, farmacii. La început, au fost doar câteva cazuri, iar poliția a încercat să lupte, dar apoi a devenit clar că asediul nu va fi rupt rapid și vom rămâne prinși pentru mult timp.

O mamă își acoperă fiul în timp ce stă întins pe un pământ după ce a auzit bombardamente în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia, în portul din sudul asediat Mariupol, Ucraina, 23 martie 2022.

Apoi, poliția a început să deschidă magazine și să-i lase pe oameni să intre să ia mâncare. În ultimele zile, s-a făcut de comun acord cu consiliul orășenesc - s-au deschis depozite dacă se putea, iar alimente și medicamente au fost livrate la adăposturile antibombe.

Ca urmare a loviturilor cu rachete și a bombardamentelor, multe dintre drumuri au fost acoperite cu schije și a devenit foarte greu de deplasat. Oamenii aveau cauciucuri desumflate și nu era unde să le repare, așa că oamenii își abandonau mașinile.

Mormintele

La început, consiliul orașului și biroul funerar au încercat să adune morții. În centrul orașului era un vechi cimitir - acolo a fost săpat un șanț și oamenii au fost îngropați chiar acolo într-o groapă comună. Șanțul s-a umplut [cu cadavre] foarte repede și au încercat să sape altul, dar acolo au început să cadă obuze, așa că au decis să sape o groapă comună în parcul orașului. Dar asta nu a funcționat, deoarece chiar și oamenii care s-au oferit voluntari să ajute la strângerea morților s-au speriat de bombardamente. Iar responsabilul de acest lucru de la consiliul orașului a fost rănit în timpul unei ședințe. Deci, morții erau îngropați în curțile blocurilor de apartamente și în grădini - și adesea doar înfășurați într-o pătură și lăsați pe marginea drumului.

Un ofițer de poliție ucrainean trece pe lângă cadavrele persoanelor ucise în urma bombardamentelor, în timp ce acestea zac acoperite în fața unui spital din Mariupol, pe 15 martie.

Nu există statistici pentru că nimeni nu număra morții. Mulți oameni au murit în dărâmături care nu au fost încă curățate, deoarece cădeau bombe și obuze. De exemplu, era un magazin deschis pe Builders’ Avenue - o rachetă a lovit în timp ce oamenii stăteau la coadă și coada era foarte lungă - câteva sute de oameni. După ce magazinul a fost lovit, oamenii s-au împrăștiat, dar s-au întors după un timp să ia cumpărături - și o altă rachetă a lovit. Unii dintre cei de la magazin au fost uciși.

Cadavrele sunt puse într-o groapă comună de la periferia orașului Mariupol pe 9 martie.

Sunt foarte mulți morți și, deocamdată, nimeni nu este în măsură să-i numere. Este un lucru bun că temperaturile îngheață și corpurile nu se descompun, dar se va încălzi în curând și asta va fi o altă problemă.

Ruinele

Dacă te plimbi prin oraș, sunt foarte puține clădiri întregi. Ne-am plimbat în diferite părți ale orașului, aproape totul a fost lovit. Și nu contează dacă a fost vreo facilitate militară în apropiere sau nu, fiecare cartier a fost lovit.

Când am adus provizii la spitalul militar care este înființat în spitalul regional oncologic, un bărbat cu o anvelopă perforată mi-a cerut o pompă. În timp ce își umfla cauciucul, am vorbit și mi-a povestit că împreună cu un vecin și-au lăsat copiii să se joace. Și în timp ce erau plecați, o rachetă a lovit clădirea, iar copiii au fost răniți. Cei doi bărbați i-au dus la spital, dar nu au mai avut nicio șansă. Și au stat acolo cu acești copii morți și nu știau ce să facă, pentru că sunt probleme atât de mari cu înmormântările.

Locuitorii merg în apropierea unui vehicul blindat ars și a unui bloc de apartamente distrus în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia, în orașul-port din sudul asediat Mariupol, Ucraina, 25 martie 2022.

Știți că o bombă a lovit Teatrul Dramatic, unde era multă lume. Eram la teatrul acela [înainte de bombardament] și chiar erau mulți oameni în subsoluri și pe scaunele din auditoriu. Cred că sunt foarte mulți morți - deși este posibil ca unii care se aflau în subsoluri să fi supraviețuit. O rachetă [de asemenea] a lovit piscina Neptun -oamenii se adăposteau și acolo.

Your browser doesn’t support HTML5

Distrugerea spitalului de copii din Mariupol de catre forțele ruse

Evadarea


Nu era combustibil, benzinăriile au fost închise pentru că nu era curent, așa că pomparea gazului a fost o problemă. Oamenii primeau combustibil oricum puteau, scufundând găleți direct în rezervoare.

Din cauza lipsei de comunicații și a serviciului de internet, oamenii nu știau unde de dădeau lupte, unde puteau merge și unde nu puteau merge dacă ieșeau din Mariupol. Nici măcar nu era clar dacă am fost capturați sau încă ne luptăm.

La începutul lunii martie au fost înființate așa-zisele convoai umanitare pentru evacuarea oamenilor, dar aceste eforturi au fost în zadar. Primul convoi care a încercat să iasă a fost supus focului pe drum și abia după 14 martie oamenii au început să plece prin Mangush, îndreptându-se spre Berdyansk. [Un alt] coridor nu a funcționat niciodată.

Casa mea este in centrul orasului, iar cand plecam, lupta ajunsese in zona. În primele zile de război aproape nimic nu lovea zona și locuiam în apartamentul nostru de la etajul cinci, nici măcar ne coboram la subsol. Am stat cu toții într-o cameră pentru căldură. Atunci era încă gaz.

Dimineața duceam copiii la bunica lor, apoi îi luam înainte de starea de asediu și rămâneam acasă peste noapte. Ne-am jucat cu copiii și le-am spus că exploziile sunt artificii. Cel mic, are 2 ani, se trezea noaptea din cauza exploziilor și plângea. Cel mare, care are 16 ani, a înțeles totul. Cel mijlociu era speriat.

După ce a fost anunțat primul „culoar verde”, ne-am pregătit să plecăm. Am luat combustibil când benzinăriile au fost jefuite: toată lumea strângea benzină și aveam o mașină diesel, așa că am reușit să luăm două canistre de combustibil și asta a fost suficient.

Am continuat să facem voluntariat. Seara ne duceam acasă, încălzeam apă pe un foc și supraviețuiam cumva. A devenit din ce în ce mai greu. În fiecare dimineață a avut loc o ședință la consiliul orașului, iar pe 13 martie mai multe rachete au lovit clădirea în timpul ședinței. Eu eram înăuntru, iar soția mea era pe stradă afară. După aceea, ne-a cerut să plecăm.

Your browser doesn’t support HTML5

Imagini filmate cu drona arată amploarea dezastrului din Mariupol

Pe atunci locuiam cu soacra mea, pentru că mai multe obuze ne-au lovit clădirea și geamurile apartamentului au explodat. Au fost lupte la intersecția dintre Builders Avenue și Peace Avenue - chiar acolo unde este casa mea.

Am reușit să fugim în al treilea val - aproximativ 2.500 de mașini. Am luat tot ce am putut pentru că știam că probabil nu ne vom putea întoarce. Ne-a luat aproape 24 de ore să ajungem la Zaporizhzhya. Pe drum erau 16 puncte de control. În timp ce conduceam, au fost bombardamente - o bucată de șrapnel a lovit mașina din spatele meu și un bloc de apartamente înalt din fața mea a fost lovit. Trăgeau mai ales în centrul orașului. Au aruncat o bombă pe Spitalul nr. 3 și alta pe Teatrul Dramatic.

Scrisă de Mark Raczkiewycz pe baza reportajelor lui Darya Kurennaya de la Donbas.