La primul subiect, elevii au primit întrebări legate de texte din -„Cireșarii” (de Constantin Chiriță) și „Portret” (de Cella Delavrancea) :
- La unul dintre puncte, elevii au avut de găsit un element comun al celor două texte.
- La subiectul al doilea, cerința a fost să redacteze o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din „Cireșarii”.
- O altă cerință a fost să asocieze textul din „Cireșarii” cu cu o altă operă literară citită, prezentând o valoare comună.
La partea de gramatică, elevii au avut de ales trei verbe la moduri diferite, pe care să le precizeze.
O altă cerință a fost să scrie atât un enunț asertiv în care verbul „a avea” să fie atribuit, cât și o propoziție negativă, în care substantivul „expediție” să fie complement prepozițional.
O altă problemă a fost identificarea propozițiilor subordonate dintr-o frază dată.
UPDATE ora 15:00
Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele de la Evaluare Națională 2024:
Vezi aici Baremul de la Subiecte Evaluare Națională 2024
Vezi aici Subiecte Evaluare Națională 2024
Ce spun profesorii
„Prima parte este accesibilă, este înțelegerea textului și a fost accesibilă oricărui copil care a terminat clasa opta, adică presupunea noțiuni de clasa a 5-a - înțelegerea textului și să prezinte un element de conținut comun”, spune o profesoară de limba română.
Cristina Hopp arată care a fost dificultatea pentru elevii de clasa a 8-a: „textul trebuia citit de cel puțin două ori de către un copil ca să înțeleagă, pentru că, la un moment dat, nu-ți dai seama dacă este vorba de cățel sau este vorba despre un alt personaj”.
„Din perspectiva mea strict subiectivă, cine face aceste modele nu are contact cu copiii, poate are cu copiii foarte, foarte bine pregătiți. Nu-și dau seama că există absolvenți de clasa a 8-a care citesc greu. Unui copil de clasa a 8-a numai să lectureze o singură dată textul îi ia cel puțin 10, - 15 minute”.
Profesoara spune că o parte dificilă a fost și transcrierea propozițiilor subordonate. „Eu acolo cred că vor fi probleme, pentru că nu vor împărți corect copiii acele propoziții subordonate”.
„Textul din «Cireșarii» este un text clasic, poate că elevii actuali nu îl mai citesc, dar nu asta e cea mai mare problemă. Cea mai mare problemă este că au dat exact același subiect cum s-a dat anul trecut. Oricine cunoaște cât de cât psihologia unui copil știe că elevul se gândește că, dacă s-a dat anul trecut, anul ăsta nu se mai dă”, susține Cristina Hopp.
„Eu, sincer, m-am săturat de caracterizări. Caracterizarea este este grea pentru copii. Copiii nu se așteptau la asta”, mai arată profesoara de limba română Cristina Hopp.
Profesoara Cristian Tunegaru a rezolvat integral subiectele primite de elevii de clasa a opta pe canalul ei de youtube:
Evaluarea Națională 2024 continuă joi - 27 iunie- cu proba scrisă la Matematică.
Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen).
Primele rezultate vor fi afişate pe 3 iulie, până la ora 14:00.
Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).
Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.
Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.
Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro.
Îți mai recomandăm Ce trebuie să știi dacă ești unul dintre cei 160.400 de elevi care susțin Evaluarea Națională 2024
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.