Evaluare Națională 2021, proba de Matematică | Ce subiecte au primit elevii

Elevii susțin proba la Matematică la Evaluare Națională 2021

Elevii de clasa a VIII-a susţin, joi, proba de Matematică a Evaluării Naţionale 2021, în peste 3.800 de centre de examen. Proba a început la ora 09.00. Elevii vor primi, în premieră, o broșură cu subiecte tip PISA.

UPDATE 15.00 Ministerul Educației a publicat baremul pentru subiectele de la matematică.

Descarcă de aici Barem Subiecte Matematică Evaluarea Națională

UPDATE 11.15 Subiecte Matematică Evaluare Națională 2021

Evaluarea Națională 2021 | Subiectele la Matematică

Profesoara de matematică Roxana Goga spune că un elev care a lucrat testele de antrenament și care a învățat la matematică va lua nota 7. „Câteva subpuncte sunt grele. Un elev mediu poate lua nota 7 lejer. Problema 4, de geometrie, este o problemă de clasa a VII-a, unde trebuie să aplice diverse relații de asemănare. La perimetrul triunghiului BMP= 6 cm avantajează acest enunț. Elevii știu dacă au greșit și atunci revin pe problemă și refac subiectul până le dă 6 cm”, spune Roxana Goga.

De asemenea, mai spune profesoara, problema cu trapezul este foarte ușoară. „Demonstrăm perpendicularitatea calculând segmentele și aplicăm reciproca celor trei perpendiculare. La ultimul subiect de geometrie, punctul a - cu volumul cubului e ușor, toată lumea o să-l facă. Iar la punctul b, cu distanța de la un punct la un plan - acolo probabil că se vor încurca puțin pentru că e un pic mai mult de calcul”, a spus profesoara.

În ansamblu subiectele sunt asemănătoare cu cele din testele de antrenament. Copiii buni vor lua 10 fără nicio problemă”, arată profesoara Roxana Goga.

*******

Luni, la proba de Limba şi literatura română, au lipsit peste 7.600 dintre cei 131.177 de elevi înscrişi. Un elev din Bucureşti a fost eliminat, însă reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat că are dreptul de a se prezenta la Matematică.

Subiectele și baremele de la Matematică vor fi publicate la ora 15 pe site-ul subiecte.edu.ro.

Elevii au avut la dispoziție teste de antrenament asemănătoare celor de la examen, iar aceste teste au putut fi descărcate de la Centrul Național de Examinare și Evaluare: rocnee.eu.

Lucrările vor fi corectate în 94 de centre, iar corectarea se face încrucişat între judeţe.

Primele rezultate vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afişate în 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Îți mai recomandăm

Video | Evaluare Națională 2021, Limba şi literatura română: „Am făcut tot!”

Calendar Evaluare Națională 2021

  • 22 iunie 2021 – proba de Limba şi literatura română
  • 24 iunie 2021 – proba la Matematică
  • 25 iunie 2021 – proba de Limba şi literatura maternă
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14,00) – afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor

Îți mai recomandăm

Evaluarea Națională 2021 | Subiectele la Limba și Literatura Română