SUA | 50 de miliarde de dolari e evaluarea preliminară a pagubelor produse de uraganul Milton

Oamenii se uită la casa lor distrusă după ce uraganul Milton a lovit Florida, SUA, pe 10 octombrie 2024

Valoarea pagubelor produse de uraganul Milton în statul Florida se apropie de 50 de miliarde de dolari. Estimarea vine chiar de la președintele Statelor Unite, Joe Biden, care citează rapoartele experților. Biden a făcut această declarație în timpul unui discurs comun cu vicepreședintele SUA Kamala Harris cu privire la răspunsul guvernului federal la uraganele Milton și Helen.

Biden a mai spus că „Milton” a lăsat fără curent electric peste 3 milioane de oameni, dar datorită eforturilor a 50.000 de lucrători din domeniul energiei din 43 de state, precum și din Canada, până acum a fost posibilă restabilirea energiei electrice la un milion de consumatori.

Potrivit liderului american, în ultimele trei zile a vorbit cu 50-75 de reprezentanți ai autorităților locale „din Carolina de Nord până în Florida”.

Uraganul Milton - ucigător pentru oameni, distrugător pentru case și infrastructură

La cererea lui Biden, ședința cu autoritățile din 11 octombrie s-a concentrat pe restabilirea energiei și evacuarea deșeurilor rămase în urma urganului, în statele afectate.

„În următoarele zile și săptămâni, președintele Biden și cu mine ne vom asigura că comunitățile afectate primesc resursele de care au nevoie nu numai pentru a lupta împotriva uraganului, ci și pentru a reconstrui”, a spus Kamala Harris.

Cel puțin 10 persoane au murit după ce mai multe tornate generate de uraganul Milton au lovit Florida.

Uraganul a lovit statul miercuri seara târziu, înainte de a se îndrepta spre Oceanul Atlantic. Furtuna a doborât copaci, linii electrice și a distrus acoperișul unui stadion de baseball. Aproximativ trei milioane de case și afaceri au rămas fără curent.

Potrivit autorităților locale, cinci persoane au murit în județul St. Lucie, trei în județul Volusia, două în Sankt Petersburg și una în Tampa. Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat presei că decesele au fost cauzate de tornadele provocate de uragan.

Presa americană a scris că, miercuri, Serviciul Național de Meteorologie a emis 126 de avertismente de tornadă în tot statul, cele mai multe avertismente dintr-o singură zi calendaristică din întreaga istorie a observațiilor, începând cu 1986.

În septembrie, un alt uragan, Helen, a făcut ravagii în SUA. A provocat inundații grave în statele Florida, Georgia, Carolina de Nord și de Sud. Peste 200 de oameni au murit în șase state.