2022 | Cele mai importante evenimente din lume în fotografii

Biroul primarului din Almatî arde după ce a fost incendiat de o mulțime furioasă din cauza creșterii prețurilor la gaze și energie în Kazahstan, pe 5 ianuarie 2022. Protestele s-au încheiat după mai multe săptămâni de violențe, soldate cu sute de morți, mii de arestări și sosirea trupelor rusești.

Foto: TASS/Valery Sharifulin

Fără loc de muncă, plin de datorii și luptându-se pentru a-și hrăni copiii, Nooruddin a simțit că nu are altă opțiune decât să vândă un rinichi, devenind unul dintre tot mai mulți afgani dispuși să sacrifice un organ pentru a-și salva familiile.

Foto: AFP/Wakil Kohsar

Doi bărbați fără cămașă țipă și dansează în timpul protestelor împotriva vaccinului Covid, de-a lungul străzii Wellington Street, lângă Parlamentul Canadei, în Ottawa, Ontario, Canada, la 17 februarie 2022.

Foto: Reuters/Carlos Osorio

O femeie care strigă sloganuri antiguvernamentale ține o umbrelă înconjurată de nori de fum în timpul unei demonstrații în Buenos Aires, Argentina. Oamenii au protestat față de acordul guvernului cu Fondul Monetar Internațional de refinanțare a unei datorii de aproximativ 45 de miliarde de dolari, la 10 martie 2022.

Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Vladislava Liubareț, o localnică din Bucea, trece pe 6 aprilie 2022 cu familia ei pe lângă tancurile rusești distruse, pentru a se întâlni cu sora ei pe care nu a mai văzut-o de la începutul invaziei rusești. Orașul situat la nord-vest de Kiev a fost recucerit de armata ucraineană în vară.

Sute de civili torturați și uciși au fost găsiți în Bucea și în alte părți ale regiunii Kiev după ce armata rusă s-a retras din aceste zone. Trupele rusești au intrat în Ucraina la 24 februarie, ceea ce a dus la lupte și distrugeri în țară și a declanșat o serie de sancțiuni economice severe impuse Rusiei de către țările occidentale.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Poliția israeliană se ciocnește cu persoanele îndurerate în timp ce cară sicriul jurnalistei ucise Shireen Abu Akleh, în timpul înmormântării acesteia în Ierusalimul de Est, la 13 mai 2022.

Abu Akleh, o reporteriță palestiniano-americană care a relatat despre conflictul din Orientul Mijlociu timp de peste 25 de ani, a fost împușcată mortal în timpul unui raid militar israelian în orașul Jenin din Cisiordania.

Foto: AP Photo/Maya Levin

Khatereh Ahmadi, prezentatoare a postului TOLO News, poartă burqa în timp ce citește știrile în Kabul, Afganistan, la 22 mai 2022. Talibanii continuă să aplice interpretarea lor a legii islamice, cerând tuturor prezentatoarelor de știri TV să își acopere fața în timpul emisiei.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Protestatarii aprind luminile la telefoanele mobile în timp ce mărșăluiesc pe o stradă, în timpul unui protest al opoziției în centrul Erevanului.

poziția a manifestat față de întâlnirea trilaterală din 24 mai dintre premierul Armeniei, Pashinyan, președintele Azerbaidjanului, Aliyev, și președintele Consiliului European, Charles Michel, la Bruxelles, în cadrul căreia părțile nu au discutat problema Nagorno-Karabah.

Adversarii lui Pashinyan consideră că acest lucru indică faptul că autoritățile armene au fost de acord ca teritoriul disputat al Nagorno-Karabah să rămână ca parte a Azerbaidjanului. Proteste ale opoziției au avut loc în întreaga Armenie începând cu 25 aprilie. 

Foto: TASS/Alexander Patrin

Un bărbat caută materiale reciclabile, în timp ce fumul se ridică de la gunoiul ars la groapa de gunoi Bhalswa, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, în New Delhi, India, 5 iunie 2022.

Foto: Reuters/Anushree Fadnavis

Fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe zace la pământ după ce a fost împușcat de două ori în timpul unui eveniment de campanie electorală, în Nara, vestul Japoniei, 8 iulie 2022. Abe a murit din cauza rănilor sale în aceeași zi.

Foto: Kyodo via Reuters

Numa Jahic jelește lângă sicriul cu rămășițele fiului ei, care se numără printre cele 50 de victime recent identificate ale genocidului de la Srebrenica, în Potocari, Bosnia, 10 iulie 2022. Mii de persoane au ajuns în orașul Srebrenica din estul Bosniei pentru a comemora cea de-a 27-a aniversare a primului genocid recunoscut în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Foto: AP Photo/Armin Durgut

Un protestatar stă la biroul prim-ministrului srilankez Ranil Wickremesinghe după ce a luat cu asalt biroul acestuia în Colombo, Sri Lanka, la 13 iulie 2022. Protestatarii au cerut demisia lui Wickremesinghe în urma plecării președintelui Gotabaya Rajapaksa, care a fugit din țară pe fondul crizei economice.

Foto: AP Photo//Rafiq Maqbool

Oameni care joacă un meci de fotbal pe un teren de iarbă uscată în timpul unui val de caniculă, la Hackney Marshes din Londra, Marea Britanie, la 14 august 2022.

Foto: Reuters/Toby Melville

O fetiță refugiată ucraineană primește un ursuleț de pluș în timpul unui eveniment pentru copiii refugiați în București, România, la 24 august 2022. Ucrainenii marcau 31 de ani de independență.

Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

Femei iraniene își fac un selfie în timpul unui meci de fotbal pe stadionul Azadi din Teheran, la 25 august 2022. Pentru prima dată de la Revoluția Islamică din 1979, femeilor iraniene li s-a permis să urmărească un meci pe stadion.

Foto: AFP/TASNIM/Hossein Zohrevand

Președintele rus Vladimir Putin i-a adus un omagiu fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov, la Moscova, pe 1 septembrie 2022.

Foto: AP/Russian Pool

Caii caută adăpost în timpul unui incendiu din Fairview, în apropiere de Hemet, California, SUA, pe 5 septembrie 2022.

Foto: Reuters/David Swanson

Victimele inundațiilor fără precedent provocate de ploile musonice folosesc un pat pentru a-și salva bunurile din casa lor inundată, în Jaffarabad, Pakistan, la 5 septembrie 2022.

Foto: AP Photo/Fareed Khan

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii așteaptă în Drawing Room înainte de a o primi pe Liz Truss pentru o audiență la Balmoral, unde Truss a fost invitată să devină prim-ministru și să formeze un nou guvern, în Aberdeenshire, Scoția, marți, 6 septembrie 2022.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii și o stâncă de stabilitate în cea mai mare parte a unui secol turbulent, a murit pe 8 septembrie 2022, după 70 de ani pe tron. Avea 96 de ani.

Foto: Jane Barlow/Pool Photo via AP

Un curcubeu apare deasupra Memorialului Reginei Victoria în timp ce oamenii se adună în fața Palatului Buckingham din Londra, Marea Britanie, pe 8 septembrie 2022.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Regele Carol al III-lea veghează lângă sicriul mamei, Regina Elisabeta a II-a, în timp ce acesta se află pe catafalc în Westminster Hall, la Palatul Westminster, Londra. 16 septembrie 2022.

Foto: Yui Mok/Pool via REUTERS

Cadavrul unui elefant care a murit în timpul secetei este văzut în Rezervația Națională Shaba, Isiolo, Kenya, la 22 septembrie 2022.

Foto: Reuters/Baz Ratner

Suferind de febră, Koonjh, în vârstă de 25 de ani, este îngrijită de o rudă în timp ce așteaptă asistență medicală în Sehwan, Pakistan, la 29 septembrie 2022. Țara s-a confruntat cu una dintre cele mai devastatoare inundații din istoria sa, care a măturat sate și a afectat peste 33 de milioane de persoane, scufundând zone vaste care vor avea nevoie de luni de zile pentru a se usca, în timp ce malaria, febra dengue și alte boli transmise prin apă au făcut ravagii.

Foto: Reuters/Akhtar Soomro

Oameni care își caută rudele inspectează fotografii ale victimelor din debandada de la meciul de fotbal care a avut loc cu o zi înainte în Malang, Java de Est, Indonezia, pe 2 octombrie 2022. Panica de la meciul de fotbal s-a soldat cu peste 100 de morți, cei mai mulți dintre ei fiind călcați în picioare după ce poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a preveni violențele.

Foto: AP Photo/Dicky Bisinglasi

Un protestatar poartă o bucată de lemn care simulează o armă în timpul unui protest care cere demisia premierului Ariel Henry, în zona Petion-Ville din Port-au-Prince, Haiti, la 3 octombrie 2022. 

Foto: AP Photo/Odelyn Joseph

Trupuri de migranți plutesc alături de resturi după ce o barcă cu pânze care îi transporta s-a izbit de stânci și s-a scufundat în largul insulei Kythira, în sudul Greciei, la 6 octombrie 2022.

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Momentul în care un avion rusesc Su-34 a lovit o clădire de apartamente cu nouă etaje, omorând 15 persoane în orașul portuar Yeysk (Rusia), după ce a suferit o defecțiune la motor, la decolare, pe 17 octombrie 2022. Unul dintre piloți (dreapta) s-a parașutat în siguranță.

Foto: Canalul de telegrame Kooperativ via AP

O fetiță afgană în vârstă de 9 ani lucrează într-o fabrică de cărămizi la periferia orașului Kabul, Afganistan, la 20 octombrie 2022. Agențiile umanitare spun că numărul copiilor care lucrează în Afganistan a crescut de când economia s-a prăbușit în urma preluării puterii de către talibani, în urmă cu mai bine de un an.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Această imagine postată pe Twitter, aparent la 26 octombrie 2022, arată o femeie descoperită care stă deasupra unui vehicul în timp ce mii de oameni se îndreaptă spre cimitirul Aichi din Saqez, orașul natal al lui Mahsa Amini din provincia iraniană vestică Kurdistan.

Oamenii marchează 40 de zile de la moartea femeii, sfidând măsurile de securitate sporite ca parte a unei represiuni sângeroase a protestelor conduse de femei.

Un val de neliniște a zguduit Iranul de când Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit la 16 septembrie, în urma arestării sale de către poliția pentru moralitate din Teheran pentru că ar fi încălcat regulile stricte ale țării cu privire la vălul hijab și îmbrăcămintea modestă.

Foto: AFP/UGC

Cai fotografiați în timpul campionatului de Kokpar, un joc tradițional între două echipe de călăreți care se întrec în a arunca un manechin de capră într-un cerc de scor, în Almatî, Kazahstan, la 5 noiembrie 2022. 

Foto: Reuters/Konstantin Chalabov

Echipa națională de fotbal a Iranului a ales să nu cânte imnul țării sale înainte de meciul de deschidere a Cupei Mondiale împotriva Angliei, pe 21 noiembrie 2022, într-o aparentă dovadă de susținere față de protestatarii de acasă.

Mai mult de două luni de proteste la nivel național, declanșate de moartea unei tinere în custodia poliției pentru moralitate, se numără printre cele mai îndrăznețe provocări lansate liderilor clerici iranieni de la Revoluția islamică din 1979.

Foto: AFP/Fadel Senna

Oameni țin foi albe de hârtie în semn de protest față de restricțiile privind virusul Coronavirus (COVID-19). Beijing, China, 27 noiembrie 2022.

Foto: Reuters

Vehicule avariate sunt îngrămădite lângă un centru comercial care a fost distrus în timpul luptelor din Mariupol, Ucraina, la 10 decembrie 2022. 

Se estimează că 250.000 de locuitori au părăsit orașul, iar în jur de 300.000 au mai rămas. În timpul ostilităților, până la 70% din fondul locativ din Mariupol a fost distrus și aproximativ 5.000 de civili au fost uciși din cauza luptelor și a bombardamentelor, a declarat Konstantin Ivashchenko, noul primar al orașului. (EPA-EFE)

Foto: EPA-EFE/Sergei Ilnițki

O vedere generală arată un pom de Crăciun din Piața Sofia din Kiev, Ucraina, 19 decembrie 2022.

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Papa emerit Benedict al XVI-lea, primul papă care a demisionat în ultimele șase secole, a murit la vârsta de 95 de ani, pe 31 decembrie 2022.

În imagine: fostul papă îi primește pe câștigătorii „Premio Ratzinger” la Vatican, 1 decembrie 2022.