Evoluții în cazul celor doi srilankezi de la brutăria din Ditrău

Președintele CNCD, Asztalos Csaba

Președintele CNCD, Asztalos Csaba​, consideră că reacția de resingere de către localnici a celor doi srilankezi angajați la o brutărie în comuna Ditrău (județul Harghita), poate fi o consecință a fricii alimentate de discursurile antimigrație, Avocatul Poporului, Renate Weber, anunță că se autosesizează, iar primarul Puskás Elemér a programat, pentru sâmbătă, o dezbatere cu localnicii, la care vor participa și alte autorități ale județului.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație (…) Acest subiect a fost subiect de campanie nu doar în Europa, vedem în Statele Unite, la Donald Trump, și eu așa explic aceste frici și desigur trebuie să lucrăm să le demontăm. De altfel, trebuie să spunem foarte clar: incitarea la ură atrage răspunderea juridică, care rămâne de analizat, dar este un subiect față de care trebuie să luăm atitudine”, a spus Asztalos Csaba, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), joi seara, la Digi 24.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat că nu poate fi acceptată o incitare la ură împotriva „unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc o altă limbă”.

„Brutarii din Ditrău sunt angajați legal și plătesc impozite după veniturile lor. Acești oameni muncesc și respectă legile României. Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc o altă limbă. Cred că dezinformarea și incitarea la ură trebuie oprite urgent”, a spus Hegedus, într-o declarație pentru Mediafax.

Avocatul Poporului a anunţat că se autosesizează și va face o anchetă în comuna Ditrău, catalogând ceea ce s-a întâmplat acolo ca fiind ”trist și revoltător”.

De unde până unde această dorinţă extrem de agresiv exprimată de respingere a unor persoane din altă ţară, care au venit să muncească aici, aşa cum şi de la noi din ţară unii muncesc în altă parte, îmi este greu de înţeles, dar probabil că toată retorica păguboasă purtată de-a lungul anilor în legătură cu ceea ce înseamnă şi fenomenul migraţiei şi fenomenul refugiaţilor - şi spun o retorică păguboasă, pentru că din păcate, au fost portretizaţi cei care sunt străini ca fiind potenţiali inamici. Iată că asta dă roade încetul cu încetul, se sădeşte în mintea oamenilor o senzaţie de teamă, de frică. Ar trebui să avem alte abordări, pornind de sus până jos, tocmai pentru ca astfel de situaţii să nu se întâmple”, a spus Renate Weber, vineri, la RFI România.

Primarul comunei Ditrău, Puskás Elemér, a convocat pentru sâmbătă, de la ora 10.00, o „adunare populară”, la care localnicii să își exprime punctul de vedere și să primească explicații.

„Eu aș aștepta ca mâine oamenii să se liniștească. Am convocat această ședință ca mediator între firma respectivă și oamenii revoltați și chiar aș fi bucuros să ieșim din această situație neplăcută”, a declarat primarul la postul local Radio Târgu Mureș.

200 de cetățeni ai comunei Ditrău (județul Harghita) protestează de câteva zile față de angajarea, la fabrica de pâine din localitate, a doi srilankezi, după ce patronii brutăriei au încercat să angajeze, fără succes, localnici.

Protestatarii se tem că, odată cu venirea lui Piumal (22) și Amahinda (49), „să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa, a scris Agerpres.

„Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală. Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (...) Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării", a declarat presei Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Nemulțumiți, localnicii au făcut presiuni inclusiv pentru ca srilankezii să fie dați afară din casă de gazdele la care stăteau cu chirie.