În Statele Unite, o comisie de experți a recomandat Administrației pentru Alimente și Medicamente să autorizeze utilizarea vaccinului anti-Covid-19, dezvoltat de Pfizer/BioNTech.
Din acest moment este de așteptat ca vaccinul să fie omologat oficial în câteva zile pe piața americană, unde în prima fază vor fi vaccinați angajații din sistemul sanitar și persoanele în vârstă din căminele de bătrâni.
Vaccinul celor de Pfizer/BioNTech este deja folosit în Marea Britanie, din 8 decembrie, pentru imunizarea populației.
Primele 800.000 de doze de vaccin dezvoltat de Pfizer și BioNTech, cu o eficacitatea de 95% în faza finală de teste clinice, vor fi folosite pentru persoane de peste 80 de ani care sunt fie spitalizate, fie au programate intervenții medicale sau se află în casele de bătrâni.
Îți mai recomandăm COVID-19: Tot ce trebuie să știi azi despre vaccinul PfizerBahrain, care a fost al doilea stat din lume, a anunțat doar că acesta este aprobat pentru utilizare de urgență la grupurile vulnerabile. Câte doze de vaccina a achiziționat nu este cunoscut.
Bahrainul a aprobat și vaccinul produs în China de compania Sinopharm și a vaccinat deja 6.000 de persoane cu acesta.
Canada a aprobat și ea vaccinul Pfizer / BioNTech la o zi după ce Marea Britanie a început campania de vaccinare. Luna aceasta, compania urmează să livreze aproape 250.000 de doze în Canada.
În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că o campanie de vaccinare, cu o capacitate de 60.000 de persoane / zi, va începe pe 27 decembrie. Prima tranșă de vaccin produs de Pfizer a ajuns deja în Israel, a doua este așteptată.
Cu toate acestea, autoritățile sanitare israeliene nu au aprobat oficial utilizarea acestuia, iar premierul a precizat că se așteaptă la un anunț pozitiv în zilele ce urmează.
Vaccinul Pfizer/BioNTech este cel care a ajuns cel mai rapid de stadiul la concept la cel de realitate, fiind necesare doar 10 luni pentru a parcurge etapele de dezvoltare care în mod normal s-ar întinde pe un deceniu.