R. Moldova și-a asumat încă în 2012 implementarea Pachetului energetic III al Uniunii Europene.
Unul dintre pilonii acestuia este separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor și asigurarea independenței acestora.
Asta înseamnă asigurarea independenței juridice, funcționale și economice totale a operatorului național de transport al gazelor naturale, Moldovatransgaz, față de compania-mamă, Moldovagaz, deținută de gigantul rus Gazprom.
R. Moldova a transpus directivele Uniunii Europene în legislația națională în 2016 și, în cadrul negocierilor cu Comunitatea Energetică Europeană (CEE), și-a asumat angajamentul ca rețelele de transport al gazelor să ajungă în gestiunea unui operator de sistem independent până la sfârșitului anului 2020.
„Dar nu s-a întâmplat așa, din cauza că Gazprom, acționarul principal al Moldovagaz, prin diferite tertipuri și argumente, căuta să-și mențină această influență pe piața gazelor din R. Moldova”, a explicat pentru Europa Liberă expertul în securitate energetică de la Centrul analitic „Expert-Grup”, Călin Negură.
Expertul precizează că Moldovagaz nu a creat impedimente pentru accesul altor furnizori la sistemul de transport al gazelor naturale, dar acest lucru trebuia să fie îndeplinit și din punct de vedere juridic.
Adică, întreprinderea Moldovatransgaz trebuia să se separe de compania-mamă, Moldovagaz, și să obțină de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) un certificat care să ateste că a devenit „operator de sistem independent” al transportului de gaze.
Cum a ajuns Vestmoldtransgaz să preia sistemul de transport al gazelor?
În 2022, Parlamentul a adoptat o lege prin care este stabilit termenul-limită de 10 septembrie 2023 pentru ca Moldovatransgaz să se separe de Moldovagaz.
De asemenea, potrivit noilor prevederi, în cazul în care Moldovatransgaz nu se conforma, ANRE avea dreptul să demareze această procedură din oficiu.
În același timp, Vestmoldtransgaz, o companie care a fost creată de Guvernul R. Moldova pentru a gestiona gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și care a fost achiziționată ulterior de întreprinderea de stat din România, Transgaz, a devenit operator independent în septembrie 2021.
Acum, Vestmoldtransgaz este deținută în proporție de 75% de Transgaz și de 25% de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Moldovatransgaz nu a mai depus actele necesare la ANRE pentru a obține certificatul de operator independent, iar Vestmoldtransgaz a fost desemnat temporar, în iulie 2023, drept operator al sistemului de transport al gazelor naturale.
Pe 5 septembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că Vestmoldtransgaz va prelua în gestiune sistemul de transport al gazelor naturale din R. Moldova.
Moldovatransgaz s-a supus hotărârii și a semnat un contract de locațiune pe un termen de 5 ani cu operatorul independent.
Vestmoldtransgaz urmează să achite 165 de milioane de lei anual companiei Moldovatransgaz pentru „chiria” rețelelor.
„Vestmoldtransgaz va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către Moldovatransgaz, astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport al gazelor naturale”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.
Cum vor fi operate rețelele de transport al gazelor din Transnistria?
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat, într-o conferință de presă, cum vor fi administrate rețelele de transport al gazelor în regiunea transnistreană, având în vedere că acolo nu se aplică legile și deciziile adoptate la Chișinău.
„Operator al sistemului de transport al gazelor naturale integral pe teritoriul R. Moldova va fi Vestmoldtransgaz, dar operarea tehnică a rețelelor de pe teritoriul regiunii transnistrene va avea loc, ca și până acum, în cadrul unei relații contractuale dintre Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz (ambii operatori sunt deținuți de Moldovagaz – n.r.). Vestmoldtransgaz preia o parte din activități, dar gestionarea tehnică este realizată în continuare de Moldtransgaz și Tiraspoltransgaz”, a precizat Victor Parlicov.
Din cauza că nu a îndeplinit cerințele pentru a deveni operator independent de sistem, compania Moldovatransgaz a fost amendată de ANRE aproape 34 de milioane de lei, bani care vor fi transferați în bugetul de stat. Moldovatransgaz nu a fost de acord cu această sancțiune și a anunțat că o va contesta în instanță.
Ce urmează?
Expertul Călin Negură nu crede că Moldovatransgaz are șanse să obțină câștig de cauză, deoarece ANRE a acționat conform legislației care stabilește clar când pot fi aplicate amenzi și de către cine. Potrivit expertului, după această sancționare, Moldovatransgaz ar putea relua procesul de certificare.
„După verificările de rigoare la nivel național și confirmarea acestora de către Secretariatul Comunității Energetice, probabil, ar putea urma o eventuală certificare și a Moldovatransgaz, doar că, deja, în acest scenariu, toate activele vor rămâne în gestiunea Vestmoltransgaz”, a afirmat Călin Negură.
Expertul speră că, după această schimbare pe piața gazelor, eventuali investitori ar putea fi interesați de tranzitul gazelor naturale pe teritoriul R. Moldova. „În ceea ce ține de necesitățile interne, da, toate condițiile sunt create, dar piața noastră este foarte mică. Sunt sceptic cu privire la faptul că ar putea exista interes din partea unor furnizori, mai ales furnizori mari, cu renume pe piața gazelor, care ar vrea să se implice în furnizare de gaze în R. Moldova”, a spus Călin Negură.
Directorul Transgaz, Ion Sterian, a declarat recent, pentru Radio Chișinău, că după preluarea în gestiune a sistemului de transport al gazelor naturale „se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”.
ANRE a decis, pe 15 septembrie, cum va activa Vestmoldtransgaz mai departe în calitate de operator al rețelelor de transport. Astfel, compania va prezenta în termen de 15 zile cererea privind aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale. De asemenea, operatorul va trebui să vină cu planuri de dezvoltare și investiții.
Iar pe 18 septembrie, ANRE a retras licența Moldovatransgaz pentru transportul gazelor naturale, așa cum prevede legislația.
Lungimea totală a conductelor prin care este transportat gazul este de circa 1.560 de kilometri, dintre care 83,3% sau circa 1.300 de kilometri aparțin Moldovagaz (prin intermediul Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz), peste 12% sau 1.888 de kilometri sunt deținuți de administrațiile publice locale, 3% sau peste 46,5 kilometri - de Ministerul Economiei, iar 25 de kilometri sunt în proprietatea unor persoane fizice și juridice.
Articol realizat de serviciul din Republica Moldova al Europei Libere.