Cine face renumărarea voturilor? Peste 500 de oameni implicați în proces

Pe 24 noiembrie a fost turul I al alegerilor prezidențiale. Pe 28 noiembrie, CCR a solicitat BEC renumărarea voturilor.

Renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale, de pe 24 noiembrie, cerută joi Biroului Electoral Central de către Curtea Constituțională, a început în cele mai multe județe vineri dimineață.

Cine numără voturile și cum se desfășoară procesul?

Conform Biroului Electoral Central:

– în procesul de renumărare sunt implicate 48 de birouri electorale: 42 județene, șase de sector (în cazul Bucureștiului) și una pentru diaspora;

– în birourile electorale sunt aceiași membri care erau înscriși și la procesul electoral din 24 noiembrie;

– în medie, în funcție de câți reprezentanți ai partidelor s-au înscris, fiecare birou are câte 11 membri, dintre care doi sunt judecători (președintele și vicepreședintele), ceea ce înseamnă că sunt cel puțin 500 de persoane implicate în procesul de renumărare.

Renumărarea se poate face însă și de alte persoane decât membrii birourilor electorale (angajați din prefecturi, reprezentanți ai direcțiilor de statistică etc., supervizați de membrii BEJ) dacă fac parte din personalul tehnic auxiliar. În acest context, se poate ajunge și chiar depăși numărul de o mie de persoane implicate în întregul proces de renumărare.

Sacii cu voturile din țară sunt deja la sediile birourilor electorale județene sau de Sector.

În cazul celor din diaspora, vor ajunge cu avionul și vor fi centralizate la sediul Biroului Electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.

Conform deciziei Biroului Electoral Central, desigilarea, verificarea și renumărarea voturilor se face în prezența membrilor celor 48 de birouri electorale mai sus menționate.

Spațiul este stabilit de președinții secțiilor, în general fiind vorba de o sală mare, în care să încapă întregul material electoral.

În cazul sacilor recepționați cu sigiliul rupt, se consemnează acest fapt în secțiunea „Observații” a procesului verbal. Această constatare nu împiedică renumărarea voturilor găsite în el, conform deciziei BEC.

La finalul verificării, renumărării buletinelor de vot și după întocmirea noilor procese verbale, sacii sunt resigilați. Versiunea scanată a proceselor verbale se comunică Biroului Electoral Central.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.