De la consumul ocazional la dependență e doar un pas, spune medicul Radu Țincu, expert în Toxicologie. Și, cu cât mai repede părinții realizează că se întâmplă ceva cu copilul lor și iau măsuri, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.
1% dintre copii au testat marijuana la 13 ani sau mai devreme.
Chiulul de la școală și notele slabe
Primele semne că se întâmplă ceva cu un adolescent sunt absențele nemotivate de la școală și notele tot mai proaste. Apoi, un comportament tot mai ciudat, ezitant și izolarea de familie - susține dr. Radu Țincu. Și, curând, toate acestea se combină și cu furturile de bani și obiecte din casă. Pentru că drogurile cer bani.
„Unii dintre ei ajung chiar să fure din casă, lucru care ar trebui să fie foarte atent supravegheat de către părinți, mai ales de către cei care au posibilități și care nici n-ar observa, spre exemplu, că au dispărut anumite obiecte de valoare din casă”, explică dr. Radu Țincu.
Cu cât mai repede părinții își pun întrebări și cer răspunsuri, cu atât mai repede se pot lua măsuri.
Drogurile lasă și semne clinice
Dincolo de tulburările de comportament, consumul de droguri lasă și alte semne vizibile.
„Devine agresiv, revendicativ, are o inversare a ritmului de somn, doarme mai mult ziua și nu doarme noaptea”, spune dr. Radu Țincu.
Unii mănâncă tot mai puțin, slăbesc. Pe măsură ce adicția se agravează, pot să aibă insomnii, tulburări în zona psihiatrică - halucinații auditive și vizuale.
„Dacă evaluăm ochii, injectarea albului ochilor - acei ochi injectați cu vasele de sânge proeminente - sau pupila care este foarte dilatată sunt semne care ne-ar putea duce cu gândul că acel tânăr a început să consume astfel de substanțe”, explică medicul toxicolog.
Testarea - un cost mic care salvează o viață
La cea mai mică suspiciune că adolescentul poate fi consumator de droguri, părinții trebuie să meargă la un laborator și să ceară un screening toxicologic. Costă între 40-100 de lei și poate salva viața copilului.
Specialiștii spun că, dacă în cazul marijuanei, consumată timp îndelungat, semnele rămân în metabolism până la o lună, în cazul altor droguri e important ca testarea să se facă în momentul în care există semnele clinice.
„Testele pot oferi părinților o informație în timp util, astfel încât să poată lua măsuri cu privire la acest adicție și să nu se ajungă la dependență fizică, care de multe ori necesită tratament de lungă durată”, mai adaugă dr. Radu Țincu.
Îți mai recomandăm „Marijuana. Așa a început”. Drama unei mame a cărei fiică e dependentă de droguri tari de la 12 ani