Procurorul general al Bulgariei, criticat că nu a negat dezinformările despre explozia care l-ar fi vizat

Ivan Geshev se află în prezent în SUA după ce, în Bulgaria, se presupune că ar fost victima unei tentative de asasinat.

Procurorul bulgar Ivan Geshev a fost criticat de un deputat pentru că nu a corectat rapid o serie de informații greșite despre o explozie la care a fost martor și care a fost prezentată de mass-media ca o tentativă de asasinat asupra sa.

Presa bulgară a raportat că Geshev călătorea în mașina personală, împreună cu familia, pe 1 mai, când o bombă de pe marginea drumului a explodat atunci când vehiculul a trecut pe lângă ea.

Geshev a recunoscut abia pe 7 mai că, de fapt, familia lui nu se afla cu el în mașină în momentul exploziei.

Procuratura Generală investighează incidentul - în care nimeni nu a fost rănit - ca un act de terorism.

Incidentul are loc în timp ce Geshev se confruntă cu o presiune tot mai mare în țară și în străinătate pentru eșecul său de a aborda corupția la nivel înalt.

Oponenții au speculat că explozia de 1 mai ar fi putut fi organizată pentru a-i crea lui Geshev o imagine de un om al legii dur, care se confruntă cu amenințările din partea crimei organizate.

Borislav Sarafov, procuror general adjunct și șef al Serviciului Național de Investigații, a declarat că Gheshev i-ar fi spus în timpul unui apel telefonic săptămâna trecută că familia lui se afla în mașină. Într-o declarație din 8 mai către mass-media, el a spus că Geshev ar fi trebuit să abordeze narațiunea falsă din media mai devreme.

De ce tace procurorul-şef o săptămână întreagă?, întrebă Sarafov.

Autoritățile au oferit și alte informații contradictorii despre incident, inclusiv dacă au existat teste medico-legale și suspecți.

Gheshev este procuror general din 2019 și încă nu a pus sub acuzare persoane cu funcții importante din Bulgaria. Numirea sa a declanșat proteste de stradă la acea vreme. Geshev a fost criticat de membrii Congresului SUA pentru eșecul său de a aborda corupția endemică.

Bulgaria este clasată pe loc la nivelul de percepție a corupției în Uniunea Europeană, conform Transparency International.

Procurorul general al Bulgariei are o putere largă și este greu de concediat sau de investigat. Mulți bulgari doresc să reducă puterea Procuraturii Generale și să o alinieze mai mult la normele europene.

Geshev se află în prezent în Statele Unite și nu este clar dacă se va întâlni cu oficiali americani.