Update
Reprezentanții Transgaz, compania care administrează magistrala de gaz care a explodat pe șantierul autostrăzii spun că antreprenorul nu a respectat avizul de specialitate emis în 2021 de către operatorul conductei de gaz.
„Menționam faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea «Autostrada Focșani -Bacău» (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea", acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, au transmis reprezentanții Transgaz într-un comunicat.
Aceștia au declarat că s-au deplasat de urgență la fața locului, pentru a interveni din punct de vedere tehnic la stingerea flăcărilor și la izolarea magistralei.
Directorul Transgaz, Ion Sterian, a precizat pentru Europa Liberă că chiar astăzi, joi, urma să fie analizată în teren modalitatea de relocare a magistralei de gaz.
Totodată, directorul Transgaz zona Est, Cristian Schmidt a spus pentru Agerpres că adâncimea conductei respecta normele în vigoare cu privire la amplasarea la o adâncime de 1 - 1.2 metri de la sol.
Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici a declarat anterior că din primele constatări magistrala ar fi amplasată foarte sus, la doar câteva zeci de centimetri sub pământ.
Cristian Schmidt a mai spus, potrivit sursei citate la momentul incidentului presiunea din conductă era în jurul valorii de 35 de bari, nivelul maxim admis fiind de 45 de bari.
Update
Incendiul s-ar fi produs după ce în timpul lucrărilor de pe șantierul autostrăzii magistrala a fost fisurată, izbucnind scântei.
"În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost vorba despre o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale şi apariţia scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe şantierul autostrăzii A7", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru, citat de Agerpres.
Update
Muncitorii care au murit aveau vârste între 30 și 46 de ani.
Este posibil ca incidentul să fi fost provocat de o eroare umană, potrivit primelor cercetări, a spus la fața locului prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici.
De asemenea, este posibil să fi existat și erori tehnice, legate de adâncimea la care era amplasată magistrala de gaz, a mai spus prefectul.
„Ce am putut să constatăm este că adâncimea magistralei este undeva la 30 de centimetri, ceea ce la o primă vedere pare foarte puțin pentru o magistrală. Conform regulilor în vigore, magistrala trebuie îngropată la 1,80 metri în jos de la primul strat de decopertare al șoselei. Cercetările vor stabili mai multe”, a adăugat prefectul.
Explozia urmată de incendiu s-a petrecut în apropierea localității Călimănești, pe lotul 1 (Focșani - Domnești) al autostrăzii Bacău-Focșani, parte a autostrăzii A7 Ploiești - Pașcani.
Antreprenor general pe acest lot de autostradă este UMB, compania românească cu cele mai multe lucrări de autostrăzi în derulare în România.
Știrea inițială
Magistrala aparţinea Transgaz, ai cărei reprezentanţi au transmis pentru Europa Liberă că victimele sunt angajaţi ai firmei care lucra pe şantierul autostrăzii.
Din primele informații, în timpul lucrărilor, un echipaj al firmei care lucrează la autostradă a lovit o conductă de gaze. Aceasta se afla la o adâncime de 30 de centimetri în pământ, a precizat prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, pentru Digi24.
Autoritățile din Vrancea au activat planul roşu de intervenţie, iar la faţa locului s-au deplasat opt autospeciale, nouă ambulanţe şi două elicoptere. A fost stabilit de asemenea un perimetrul de siguranţă de 500 de metri.
„La faţa locului au fost angrenate următoarele forţe de intervenţie: 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă ISU Vrancea, 1 autospecială transport personal şi victime multiple, 4 ambulanţe SMURD, 2 autospeciale de stingere de la SVSU Mărăşeşti şi 5 ambulanţe SAJ. De asemenea, au intervenit 2 elicoptere SMURD (Bucureşti şi Galaţi) care asigură transportul a două dintre victime de pe Aeroportul Bacău la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti”, a transmis DSU.
Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), cele cinci persoane rănite au fost transportate Urgenţe în Adjud, cu arsuri pe suprafaţa corporală.
Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, transmite Agerpres.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că se află în legătură cu firma care execută lucrările la Autostrada Moldovei și cu autoritățile locale.
Lucrările la autostrada A7 sunt realizate de asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL.
Ştire în curs de actualizare.