VIDEO. Explozie la Rafinăria Petromidia | Sunt confirmați răniți, a fost activat planul roșu. O persoană a murit

Turiști care urmăresc fumul dens după explozia de la Petromidia. Sunt confirmate cinci victime, iar o persoană a decedat.

UPDATE: Ministrul Sănătății a oferit informații despre victimele de la Rafinăria Petromidia. Două persoane cu arsuri în urma exploziei vor fi transferate la Spitalul de Urgență Floreasca din București. Ele se află acum la Spitalul de Urgență din Constanța. Incendiul a fost stins la ora 15.00.

„Conform primelor evaluări de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B. Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital", a precizat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Explozia a avut loc la ora 12:20, după cum a relatat pentru Europa Liberă, analistul economic Adrian Negrescu, care se află pe plaja Năvodari/Mamaia Nord în zona Satului de vacanță din Năvodari, aproximativ la un kilometru distanță de locul exploziei.

Din cauza exploziei, o persoană a decedat, iar cinci sunt rănite.

Negrescu a povestit că s-a auzit o explozie puternică dinspre zona rafinăriei Petromidia, după care a văzut un nor gros de fum ca o ciupercă. La jumătate de oră de la explozie, se putea vedea o flacără ieșind dintr-o sondă. „Și această sondă probabil a fost incendiată, norul de fum se îndreaptă acum spre nordul stațiunii”. Mesajul de la RO-ALERT, precizează Adrian Negrescu a venit la circa jumătate de oră după explozie, iar în prezent, cei de pe plajă nu mai sunt panicați, urmăresc însă incendiul care nu a fost încă stins.

Your browser doesn’t support HTML5

Mărturie de pe plaja Năvodari. Adrian Negrescu

Polițiștii au închis circulația în zonă, iar autoritățile au transmis un mesaj RO-ALERT. Populația este sfătuită să nu stea la mai puțin de un kilometru de zona exploziei.

În zonă sunt degajări mari de noxe, astfel că oamenii sunt sfătuiți să stea în locuințe și să închidă geamurile.

Potrivit mărturiilor de la fața locului norul de fum pare să se îndrepte către mare.

Autoritățile intervin cu autospeciale de stingere. ISU Călărași, Ialomița, Tulcea și Brăila au trimis câte două autospeciale de stingere, iar ISU Brăila și un autocamion cu 2.000 litri de substanță de stingere.

Your browser doesn’t support HTML5

Explozia de la Petromidia | Video: observatorulph.ro

Trei victime, una în stare gravă, o persoană dispărută

Ministerul Sănătății transmite că din primele informații primite de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime, iar o persoană este dată dispărută.

  • 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare;
  • 1 victimă cu traumatism lombar;
  • 1 victimă cu arsură la nivelul feței
  • o persoană dispărută

ACTUALIZARE ora 14.18 Ministerul Sănătății a dat noi informații cu privire la starea celor două victime care au fost preluate de UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constanța:
Au fost preluate la UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constanța un număr de 2 victime cu arsuri. Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), care erau în județul Constanța, la un exercițiu, au plecat spre locul exploziei. În zonă a fost trimis și un elicopter SMURD, transmite ISU Constanța. Incendiul s-a produs la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acționează pentru întreruperea alimentării cu combustibil.

Mesajul premierului Cîțu: Raed Arafat și șeful IGSU coordonează intervenția

Premierul Cîțu a anunțat că i-a solicitat premierului Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să coordoneze intervenția.

„I-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă", a fost poziția lui Florin Cîțu.

Petromidia aparține KazMunaiGaz

Rafinăria Petromidia este cea mai mare din România, fiind deținută de KazMunaiGas Internațional ca acționar majoritar cu 54.63% și statul român cu 44.69% - (Ministerul Energiei). Firma avea 936 de angajați anul trecut.

Rafinăria de lângă Năvodari a apărut în 1975, iar după 1989 au fost mai multe tentative de privatizare. În urma privatizării din urmă cu 21 de ani, Rafinăria a ajuns la Dinu Patriciu care deținea Rompetrol Group BV Rotterdam. A plătit pentru ea aproape 50 de milioane de dolari. Guvernul Năstase a dat în 2003 o Ordonanță pentru conversia datoriei Petromidia în obligațiuni.

Listarea la bursă din 2004 a ajuns obiectul unui dosar penal, după ce Patriciu a vândut acțiunile ieftin pentru a le cumpăra mai târziu. Mai mulți politicieni și Sorin Roșca Stănescu au profitat pentru a câștiga bani de pe urma listării la bursă.

Patriciu a vândut Rafinăria cu un miliard de euro către KazMunaiGas. Un Memorandum din 2013 face ca Guvernul să ajungă la o înțelegere cu KasMunaiGas, iar statul român renunță definitiv la pretențiile asupra datoriei. În 2014, guvernul Ponta a renunțat la datoria de 690 de milioane de dolari.

Rafinăria are o poziție strategică la Marea Neagră, fiind la 20 de km de portul Constanța.

Avantajele logistice ale acesteia ar fi:

  • propriul terminal marin
  • facilități în Portul Midia - danele 1 - 4 pentru țiței și produse și danele 9 (A,B și C) pentru exportul de produse petroliere
  • propriul sistem logistic pe cale ferată
  • acces la canalul Dunăre - Marea Neagră

știre în curs de actualizare

Îți mai recomandăm Dosarul Rompetrol Rafinare, clasat de DIICOT. Sechestrul de 600 milioane dolari, ridicat în mare parte