Forţele Aeriene ucrainene au anunţat pe Telegram, în jurul orei 22.51 că drone se îndreptau către capitală dinspre est, potrivit AFP.
Jurnaliștii AFP din centrul Kievului au raportat că au auzit ecouri puternice de explozii deasupra orașului.
Primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, a spus că o dronă rusească a fost doborâtă deasupra unei suburbii Kiev.
Într-un mesaj pe rețeaua Telegram, Kliciko a transmis că echipajele de salvare trimise în cartierul Darnitskîi din capitală nu au găsit pagube sau victime.
Atacul de miercuri seara asupra capitalei ucrainene vine după ce, în urmă cu 10 zile, un val de lovituri aeriene cu rachete și drone asupra Kievului.
Cel puțin 43 de persoane au fost ucise în acel atac, dintre care un angajat al spitalului de copii Ohmatdit și un vizitator al spitalului.
Atacul a fost condamnat la nivel internațional.
Kremlinul a negat pe 9 iulie că ar fi vizat ținte civile și a dat vina pe apărarea antiaeriană pentru distrugerea spitalului, dar analiștii și mai mulți oficiali au respins teza Moscovei.
Ministerul rus al Apărării a mai spus că atacurile sale aeriene din apropierea Kievului vizează „facilitățile industriei militare ucrainene și bazele forțelor aeriene ucrainene”, adăugând că „obiectivele atacului au fost atinse”.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), organizație nonprofit cu sediul la Washington, a contrazis afirmațiile Moscovei, cu dovezile video care „arată în mod clar că o singură rachetă zboară pe o traiectorie descendentă bruscă înainte de a intra în contact cu clădirea spitalului”.
Rusia susţine că a doborât 33 de drone în Crimeea
Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că Ucraina a lansat zeci de drone aeriene asupra Crimeei precum și drone navale de pe Marea Neagră.
„Sistemele de apărare aeriană în funcţiune au distrus şi interceptat 33 de drone aeriene deasupra republicii Crimeea”, a informat ministerul pe reţeaua Telegram, care a adăugat și că armele „în funcţiune în Marea Neagră au distrus zece drone navale care se îndreptau spre peninsula Crimeea”.
De asemenea, două drone au fost neutralizate peste noapte în regiunea Briansk din vestul Rusiei, potrivit Ministerului rus al Apărării, care precizează că nu au fost victime și pagube.
La sfârşitul lunii iunie, Moscova a acuzat Ucraina că realizat un atac mortal în Crimeea cu ajutorul unor rachete americane, ucigând cel puţin patru persoane, inclusiv doi copii, şi rănind peste 150.
Ucraina şi-a intensificat atacurile asupra teritoriului rus în acest an, vizând atât obiectivele energetice, despre care spune că aprovizionează armata rusă, cât şi oraşele şi satele de peste graniţă şi din Crimeea.
Moscova neagă eșecul asaltului asupra Harkov
Kremlinul a negat miercuri că asaltul său împotriva regiunii ucrainene Harkov a eşuat, chuar dacă obiectivul lui Vladimir Putin de a crea o zonă-tampon cu scopul de a împiedica atacuri ucrainene asupra Rusiei nu a fost atins.
În luna mai, Rusia a lansat un atac surpriză în regiunea Harkov, care se află peste graniță de regiunea rusă Belgorod, în încercarea de a împinge forțele ucrainene înapoi și de a stabili ceea ce președintele Vladimir Putin a numit o „zonă de securitate”.
Dar marți, guvernatorul regional al Belgorodului a anunțat că accesul civililor în 14 sate rusești de frontieră va fi restricționat, având în vedere intensitatea continuă a atacurilor transfrontaliere ucrainene.
Întrebat miercuri dacă această decizie înseamnă că ofensiva din Harkov a eșuat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu, nu”.
„Această operațiune este în curs de desfășurare, va continua până când va fi finalizată cu succes”, a declarat el reporterilor într-un briefing de presă.
Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat marți că peste 200 de persoane au fost ucise și alte sute rănite în regiune de când Moscova și-a lansat ofensiva militară pe scară largă în februarie 2022.
Belgorod este una dintre țintele predilecte ale armatei ucrainene. Kievul spune că se folosește de aceste lovituri asupra teritoriilor rusești de graniță cu Ucraina pentru a împiedica atacurile armatei ruse.
Îți mai recomandăm Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, 95 pentru fiecare țarăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.