Era nevoie sau nu de autorizație pentru parcarea de la Crevedia unde staționau cisternele GPL care au explodat sîmbătă seară?
Reporterii Europa Liberă au consultat mai mulți experți în securitate și protecție a muncii și au aflat care sunt prevederile legislative în astfel de cazuri și cine răspunde dacă ele sunt încălcate. Cisternele GPL sunt autorizate de către companiile care le dețin, iar staționarea lor se face în condiții de securitate.
Unde pot fi parcate, chiar și temporar, cisternele GPL
Dacă cineva vrea să parcheze pe un teren cisterne GPL, trebuie să obțină autorizație de funcționare de la primăria pe raza căreia se află terenul. Autorizația e necesară indiferent dacă terenul aparține unei persoane fizice sau unei firme, spun experții.
România a adoptat Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase în 2019, iar acesta cuprinde Ghidul de securitate pentru transportul gazului petrolier lichefiat.
Pasul 1 - Construirea unei parcări, după un proiect
„În primul și în primul rând, îmi trebuie un proiect, indiferent de substanțele periculoase despre care vorbim, că e GPL, că e motorină. Și automat parcarea trebuie autorizată. Nu poți să torni o placă de beton de 10 cm și să vin cu un tonaj de 40 de tone în acea parcare”, a explicat pentru Europa Liberă Octavian Mantescu, expert securitate în muncă în domeniul petrolului și gazului, membru în Asociația pentru Combustibili Sustenabili.
Îți mai recomandăm Gazul, oltenii și rușii. De unde provine gazul imperiului GPL al familiei DoldureaPasul 2 - Întocmirea unui studiu de impact
Expertul Octavian Mantescu spune că, după construirea propriu zisă a parcării, trebuie făcut un studiu de impact. Studiul va lua în calcul tipul de substanță periculoasă depozitată, delimitările, distanțele de siguranță la explozie. Și va concluziona care ar fi raza maximă de siguranță pentru cantitatea transportată în cisterna în cauză.
„De obicei, studiul acesta îl face INSEMEX-ul (n.r. Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani). Ei fac un document de protecție la explozii și INSEMEX-ul este singurul care are competențe să elaboreze simulări pentru astfel de situații critice care pot apărea”, a spus Octavian Mantescu.
Pasul 3 - Obținerea autorizației de funcționare de la Primărie
Odată parcarea construită și studiul întocmit, posesorul terenului pe care aceasta va funcționa merge la primărie și obține autorizația de funcționare. Octavian Mantescu subliniază, „locul unde staționează chiar și temporar cisternele nu va fi dat în funcțiune fără acest studiu”.
„Documentul pe care îl dă ISEMEX-ul îți dă protecția la explozie față de împrejurimi și este obligatoriu”.
Conform legii, persoanele fizice nu pot depozita pe terenurile proprii cisterne. Dar există un subterfugiu - închiriază terenul către o persoană juridică, iar procedura care se aplică e cea de mai sus.
Dacă în parcare există și un rezervor fix, situația se schimbă
Dacă în parcarea respectivă există și o cisternă fixă, autorizarea se complică.
Proprietarului îi mai trebuie încă o autorizație - de data aceasta de la ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor și Instalațiilor de Ridicat), care e eliberată doar după obținerea altor avize.
„ISCIR -ul autorizează recipientele sub presiune. În momentul în care un beneficiar vine și solicită o autorizație pentru un rezervor de GPL, fie că este fix, fie că este SKID, el este obligat să depună o serie de avize și documentații și acorduri de la toate autoritățile care au responsabilități în domeniu- pompieri, ISU, ISEMEX etc. Dar toate acestea trebuie solicitate înainte de obținerea autorizației finale a recipientului respectiv, care e dată de Compania Națională de Control ”, a spus Marian Răducu, fost director ISCIR.
La Crevedia, e cert că au existat cisterne mobile parcate. Nu sunt, încă, informații despre vreun rezervor fix montat în interiorul parcării. Dar oricum, afacerea de acolo avea nevoie de autorizație de funcționare de la primărie, după cum ne-au explicat doi experți în domeniu.
Primarul din Crevedia, Florin Petre, îi contrazice însă.
„Nu avea nevoie”, a declarat Florin Petre pentru Europa Liberă.
În ce condiții se poate face transvazarea - mutarea gazului dintr-o cisternă în alta
Jurnaliștii Europa Liberă au mers mai departe cu întrebările adresate experților. Au voie muncitorii să transfere gaz dintr-o cisternă în alta, în parcare?
Expertul Octavian Mantescu susține că, după ce parcarea e autorizată conform procedurii de mai sus, transvazarea este, teoretic, posibilă legal. Și asta pentru că zona de parcare corespunde deja din punct de vedere al riscului la explozie, conform autorizării.
„Zona mea corespunde acum din punct de vedere al exploziei și pot să fac transvazarea, dar aceasta se face cu echipamente compatibile. Dacă sare în aer, eu știu că zona din împrejurimi nu este afectată sau dacă este afectată e afectată minimal”, spune Octavian Mantescu.
Exploziile produse sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia ar fi fost declanșate de un transfer de GPL dintr-o cisternă în alta, iar sub una dintre mașini a apărut o sursă de foc, susține procurorul general al României, Alex Florența.
De ce se făceau manevre cu gaz la Crevedia
Experții consultați de Europa Liberă spun că există trei posibile explicații:
- Se mută GPL dintr-o cisternă de mare capacitate în altele mai mici, pentru ca cele din urmă să aprovizioneze apoi stațiile GPL. E dificilă aprovizionarea stațiilor cu cisterne mari care nu pot intra în orice zone urbane din cauza gabaritului.
- Se făcea GPL artizanal. GPL-ul este, în esență, un amestec de propan și butan în diferite proporții. Gazul scump este propanul - acesta are și putere calorifică mai mare. Cumpărat din rafinărie, GPL are un amestec standard, pentru care e percepută o acciză calculată la puterea calorifică rezultată din amestesc. Amestecul artizanal de GPL nu mai poartă acciză, nefiind realizat în antrepriză fiscală. Ceea ce se traduce într-un preț mic de producție pe litru, același preț de desfacere la cumpărător - câștig mare pentru vânzător.
- Se „înmulțea” GPL-ul cu butan. Adică se scotea GPL dintr-o cisternă și în locul lui, se amesteca în GPL-ul rămas butan, adică un gaz mult mai ieftin. Produsul final este mult mai slab calitativ decât cel cumpărat de la rafinărie, dar se vinde cu același preț ca cel original.
Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat, pentru Europa Liberă, de ce un astfel de procedeu de „înmulțire” a GPL-ului este foarte rentabil pentru vânzător.
„Practic, în momentul în care cantitatea de butan este mai mare, avem de-a face cu un produs mai ieftin care are o putere calorifică mai mică, ceea ce mă face ca eu, în produsul final care îl vând, de fapt să vând la o putere calorifică mai mică. În același timp, și partea legată de taxe e direct proporțională cu puterea, că acciza e direct proporțională cu puterea calorifică, ceea ce înseamnă că eu, dacă am putere calorifică mai mică, plătesc mai puține taxe și accize. ”, spune Dumitru Chisăliță. Care rezumă plastic. „E ca la salam. Pe etichetă scrie ca are 80% carne, în realitate are doar 50%”.
Procurorii au luat şi mostre de gaz din cisternele care nu au explodat. Anchetatorii verifică dacă patronii nu amestecau GPL cu gaz inferior calitativ, susțin jurnaliștii de la TVR. Ceea ce se poate interpreta că există suspiciuni că în parcarea de la Crevedia fie se fabrica artizanal GPL, fie se adăuga butan în el.