Cel puțin două explozii au avut loc vineri la Kiev, sirenele raidurilor aeriene pornind și în celelalte zone ale țării, în timp ce liderii africani au început o misiune de pace, în speranța de a asigura o mediere între Ucraina și Rusia, transmite agenţia de presă Reuters.
Delegația africană, care include lideri din Africa de Sud, Senegal, Zambia, Comore și Egipt, urma să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și apoi să poarte discuții cu președintele rus Vladimir Putin sâmbătă la Sankt Petersburg.
Primarul Vitali Klitschko a raportat explozii în cartierul central Podil și a avertizat că mai multe rachete se îndreaptă spre capitală.
Un martor Reuters din centrul Kievului a spus că a auzit două explozii, iar un alt corespondent Reuters din capitală a văzut urmă de fum a două rachete în aer. Nu era clar dacă acele rachete au fost lansate de Rusia sau de apărarea antiaeriană ucraineană.
O echipă de televiziune Reuters i-a văzut pe liderii africani sosind la Kiev într-un convoi de mașini și intrând într-un hotel pentru a-și folosi adăpostul antiaerian.
Liderii și-au început vizita cu o călătorie la Bucha, lângă Kiev, care este unul dintre câteva locuri în care Ucraina spune că trupele ruse au comis atrocități pe scară largă în urma invaziei lor pe scară largă din februarie 2022.
Rusia neagă acuzațiile, notează agenţia de presă.
Îți mai recomandăm Președintele Cehiei anticipează că Ucraina va primi o susținere fermă la summitul NATOMisiunea de pace africană, care îi include pe președintele sud-african Cyril Ramaphosa și președintele Senegalului, Macky Sall, ar putea propune o serie de „măsuri de consolidare a încrederii” în timpul eforturilor inițiale de mediere, potrivit unui proiect de document-cadru analizat de Reuters.
Documentul precizează că obiectivul misiunii este „de a promova importanța păcii și de a încuraja părțile să convină asupra unui proces de negocieri condus de diplomație”.
Aceste măsuri ar putea include, pe de o parte, retragerea trupelor ruse, îndepărtarea armelor nucleare tactice din Belarus, suspendarea implementării unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale care îl vizează pe Vladimir Putin și reducerea sancțiunilor.
Ar putea urma un acord de încetare a ostilităților și ar trebui să fie însoțit de negocieri între Rusia și Occident, conform documentului.
Kievul are propria inițiativă de pace, formulată în zece puncte de către preşedintele Volodimir Zelenski şi care prevede retragerea trupelor ruse de pe pământul ucrainean şi sancţiuni pentru cei care se fac vinovaţi de declanşarea războiului şi de victimele cauzate.
Misiunea de pace africană are loc la scurt timp după începerea contraofensivei ucrainene, al cărei succes este deocamdată limitat.
Îți mai recomandăm Atacuri cu rachete și drone în sudul Urcainei, după startul alertelor aeriene